| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
DeeJay Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 1:45 pm Temat postu: Szukanie repertuaru |
|
|
|
Zastanawiam się co zacząć grać jestem spokojnym graczem lubie mieć wszystko policzone i pewne nie lubie ostrych pozycji takich jakie wychodzą po Obronie Sycylijskiej w Dragonie itp. Co polecacie czarnymi i białymi ? |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 4:08 pm Temat postu: Re: Szukanie repertuaru |
|
|
|
| DeeJay napisał: | | Zastanawiam się co zacząć grać jestem spokojnym graczem lubie mieć wszystko policzone i pewne... |
To zacznij grać w dziewięciopolowe kółko i krzyżyk, tam łatwo się wszystkiego doliczyć i pewny remis masz  _________________ pay attention or pay the price
 |
|
| Powrót do góry |
|
neosceptyk Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 11:40 am Temat postu: Re: Szukanie repertuaru |
|
|
|
| DeeJay napisał: | | Zastanawiam się co zacząć grać jestem spokojnym graczem lubie mieć wszystko policzone i pewne nie lubie ostrych pozycji takich jakie wychodzą po Obronie Sycylijskiej w Dragonie itp. Co polecacie czarnymi i białymi ? | Niedawno ktoś polecał taką stronę o nazwie google...
Moim zdaniem, nie możesz liczyć na wsparcie kogoś w tej kwestii, lecz powinieneś sam zacząć szukać optymalnych dla Ciebie rozwiązań. Nikt nie da Ci gotowej recepty na wygrywanie. Musisz po prostu dobrze czuć się w debiucie, który wybierzesz.
Tyle moja opinia. Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 11:56 am Temat postu: |
|
|
|
Najlepiej by Ci pomógł trener (ew. instruktor). Ale żeby Ci nie proponował grania jego debiutów (bo innych nie potrafi). Tylko powinien na podstawie swojej (dużej) wiedzy, znając Cię zaproponować taki repertuar, który by dał Ci dobre wyniki na szachownicy i możliwości rozwoju (nie tylko na szachownicy). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
neosceptyk Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 1:24 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | Najlepiej by Ci pomógł trener (ew. instruktor). Ale żeby Ci nie proponował grania jego debiutów (bo innych nie potrafi). Tylko powinien na podstawie swojej (dużej) wiedzy, znając Cię zaproponować taki repertuar, który by dał Ci dobre wyniki na szachownicy i możliwości rozwoju (nie tylko na szachownicy). |
Słusznie, choć nie chce mi się wierzyć, że nie ma on jakiegoś własnego, ulubionego sposobu rozpoczynania partii (d4 lub e4), a może coś jeszcze innego... |
|
| Powrót do góry |
|
mateuz0072 Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:05 pm Temat postu: |
|
|
|
jeśli lubisz grać spokojnie to radzę ci debiuty zamkniętę. Dla białych radzę 1.d4 a dla czarnych obrone karo-cann |
|
| Powrót do góry |
|
pog Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 1:15 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja nigdy nie miałem problemów z "tworzeniem" repertuaru debiutowego. Białymi najpierw grałem na szawskiego, potem wzbogaciłem to ruchem Sg5, a teraz znowu trochę zmieniłem i w obronie 2 skoczkow gram: 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Gc4 Sf6 4.d4
Jedyne co moge polecic spokojnego dla czarnych to obrona slowianska. |
|
| Powrót do góry |
|
Ediii Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 11:50 am Temat postu: |
|
|
|
Wydaje mi się, że dobry jest też debiut o nazwie "modern averbakh" - co do nazwy, nie jestem w 100% pewny
Dobry, jeśli nie chcesz rozpierduchy na szachownicy...
Ale wiesz, to tylko teoria. Zawsze można zrobić chaos, albo uspokoić grę  _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym |
|
| Powrót do góry |
|
|