Twoje opinie są tak stanowcze i dobrze uargumentowane, że postanowiłem wyrzucić swojego Chessmastera za okno. Od dziś jesteś moją jedyną wyrocznią GITS.
Co grasz po H:f4? Jesli S:h8 to Wd8 i wszystko jest jasne. W przeciwnym wypadku zabiores skoczka na f7 i mam wygrana. Nie trzeba byc arcymistrzem zeby to widziec.
Co grasz po H:f4? Jesli S:h8 to Wd8 i wszystko jest jasne.
Wszystko jest jasne - to jest twój argument? GITS nie umie jednak argumentować (przecież to jasne, że nie umie...)
Nudny jest ten spór. Kończę z tobą korespondencję( wszystko jasne...).
I nie obrażaj więcej ludzi bez powodu. (Jasne?)
Pozdrawiam _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html
Nie potrafisz bronic pozycji to podkulasz ogon i uciekasz. Prawda jest taka ze wpaldes w powazne tarapaty bo grozi bicie skoka a po wzieciu jakosci czarne maja taka aktywnosc ze to bialy walczy o remis. I tak sie konczy granie pseudoaktywnych ruchow w debiucie.
Jak widac, gra pełna błędów, ale pokazuje jak dynamiczna jest pozycja czarnych. Gra mogla potoczyc sie sciezkami teoretycznymi- podaje wiec wariant.
8.... e5
9. d5 e4
10. Sd4 S:d4
11. B:d4 Bd6
12. Sc3 G:e2
13. H:e2 G:h2 !? i powstaje superostra niejasna pozycja. Analizowalem to trche bez Fritza i mysle,ze czarne wyrownuja bez jakichkolwiek klopotow. Jesli ktos sie nie zgadza, niech udowodni. Pewnie pierwszy zrobi to Gits.
Panowie, swoja droga, ja sadze,ze ten Gits to jakis smutny mlodzian. Zaden powazny czlowiek nie uzywa takich slow (inkubator, smiec etc.). Ale poruta
Na pochybel Gitsowi
Ogólnie, obronę skandynawską uważam z niewiele wartą jest dobra co najwyżej na partie szybkie, ale w klasycznej, to już chyba ciężko coś w niej ugrać. W omawianym przypadku białe zagrały w 6 pos. jakąś lewiznę i tylko stąd ich problemy.
Coż, z ciekawości wrzuciłem na rybkę, no i wygląda na to, że faktycznie po 9. Sf7 Hf4 czarne są na pograniczu wygranej.
1.e4 d5 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qd6 4.d4 Nf6 5.Nf3 a6 6.Ne5 Nc6 7.Bf4 Nxd4 (ruch proponowany przez GITSa, jest dobry, prawdopodobnie najlepszy) 8.Bc4 Be6 9.Nxf7 Qxf4 10.Bxe6 [10.Nxh8?? Bxc4 i pozycja bialych jest nie do obrony] 10...Nxe6 11.Nxh8 Rd8 12.Qc1 Qe5+ 13.Qe3 Qxe3+ 14.fxe3 g5 tylko tak, jesli g6, to bialy skoczek odda sie za pionka. Dalej czarne graja Gg7 i po baletach.
Marcinos napisał:
GITS nie umie jednak argumentować
GITS zobaczył, że jest wór i to opisał tak, jak to widzi i inne argumenty wydały mu się zbędne. Z pewnością, nie jeden gracz grający na poziomie ok I kategorii nie potrzebowałby więcej wyjaśnień. Pamiętam jak kiedyś grono kandydatów oraz 2 FM analizowało pewną partię i po długich analizach doszli do wniosku że czarne(chyba czarne, dokładnie nie pamietam) nie miały już ratunku. Wszystkiemu z boku przyglądał się arcymistrz Malaniuk i kiedy chcieli złożyć szachy, podszedł i wykonał posunięcie czarnymi i odsunął się bez słowa, bo uznał, że już wszystko powinno być jasne. Nikt ze zgromadzonych jednak nie "załapał" idei. Motali się i znów wychodziła porażka czarnych. Dopiero wtedy podszedł i wyjaśnił pokazując szereg niezwykłych, wręcz genialnych planów, wariantów itd. Okazało się, że to czarne wygrywają.
Przytaczając ten przykład, chciałem tylko uzmysłowić innym to, że nawet jeśli my nie rozumiemy, to nie oznacza że inni też tego nie zrozumieją. Wiele zależy, od poziomu jaki prezentujemy. Inny arcymistrz prawdopodobnie nie potrzebowałby dodatkowych wyjaśnień.
No dobra, odszedłem trochę od tematu. Czytając ten wątek, niemal do łez rozbawił mnie fragment:
marekw napisał:
po e4 d5, ed5 Hd5 gram Sf3 i niech przeciwnik szuka w głowie wariantów
Skoro czarne chcą tracić tempo w debiucie, to dlaczego białe nie chcą z tego skorzystać? Chodzi Ci o zejście z teorii? Trzeba pamiętać, że wtedy obie strony poruszają się we mgle i moim zdaniem najprawdopodobniej wygra strona, która lepiej orientuje się w niuansach skandynawskiej, czyli czarne (one znają, wiec ją grają, natomiast białe nie znają, więc starają się przed nią uciekać)