Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

1. f3!? - otwarcie Barnesa. Co to jest i czy można to grać?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  

Czy poleciłbyś komuś otwieranie partii ruchem 1. f3?
Tak
7%
 7%  [ 1 ]
Nie
76%
 76%  [ 10 ]
Trudno powiedzieć
15%
 15%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 13

Autor Wiadomość
szachy.jun.pl
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 18, 2007 6:46 pm
Temat postu: Otwarcie Barnesa
Odpowiedz z cytatem

1.f3 !?

Co sądzicie o tym wariancie Question

Nie cieszy się popularnością ale ma coś w sobie, sama idea jest pasjonująca 1. f3 ; 2.g3 3.Sh3 4.Sf2 5.Gg2 6.0-0 Very Happy

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 19, 2007 12:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wszystkie otwarcia, za wyjątkiem e4, d4, c4, Sf6 to lewizna. A na 1.f3 nie gra się g tylko zajmuje centrum (d5, e5). To nic białym nie daje i stwarza same problemy. Nie przytaczam wariantów bo kontynuacje po 1.f3 to mały cyrk.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Malekith
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 3:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jak chcesz grać f3 to chyba tylko po to by wspierał pionka na e4 ale w pierwszym posunięciu... Może inaczej. Jakie korzyści osiągniesz po tym posunięciu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

szachy.jun.pl
Nowy

PostWysłany: Sro Maj 09, 2007 10:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

plan e4 to samobójstwo Shocked

ideą f3 jest stworzenie doskonałej ochrony dla króla

tak jak już pisałem powyżej 1. f3 2.g3 3.Sh3 4.Sf2 5.Gg2 6.0-0

gra ma charakter zamknięty, białe mogą długo zwlekać z wyborem ataku czy w centrum bądź ma skrzydle hetmańskim, a nawet królewskim Exclamation

wszystko zależy jak ustawiły się czarne Wink

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Maj 09, 2007 10:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szachy.jun.pl napisał:
plan e4 to samobójstwo Shocked

ideą f3 jest stworzenie doskonałej ochrony dla króla

tak jak już pisałem powyżej 1. f3 2.g3 3.Sh3 4.Sf2 5.Gg2 6.0-0

gra ma charakter zamknięty, białe mogą długo zwlekać z wyborem ataku czy w centrum bądź ma skrzydle hetmańskim, a nawet królewskim Exclamation

wszystko zależy jak ustawiły się czarne Wink
Moim zdaniem, tego typu posunięcia wykonywane białymi, to zagrywka mająca na celu zachęcenie czarnych do ataku i ukarania ich za "taką nonszalancję". Co ciekawe, to dosyć często się sprawdza - czarne napierają, napierają i często przeholują Smile Dawno temu grałem czarnymi na kurniku partię P-30 przeciwko silnemu szachiście(chyba km) w tym otwarciu i niby miałem go na talerzu, ale ciągle nie potrafiłem postawić kropki nad i, podciągnąłem więc króla i się w mata wpędziłem Very Happy
Zapytam tak z ciekawości, zagrasz coś takiego w poważnej partii turniejowej gdy czarnymi gra słabszy od ciebie szachista? Jak czarne nie będą szarżować, to wywalczenie całego punkta białymi może okazać się niemożliwe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 10, 2007 5:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pooher napisał:
Wszystkie otwarcia, za wyjątkiem e4, d4, c4, Sf6 to lewizna. A na 1.f3 nie gra się g tylko zajmuje centrum (d5, e5). To nic białym nie daje i stwarza same problemy. Nie przytaczam wariantów bo kontynuacje po 1.f3 to mały cyrk.

Grywam na www.kurnik.pl tylko f6 czaenymi, a bialymi f3..
To nazywam Obrona Czestochowy.
Wyniki mam 70 procent wygranych.
Dlaczego az tyle,bo tam graja szachisci amatorzy.
Czasem jest jakas jedynka,kandydat to rzadko sie znajdzie...
Debiut nie ma znaczenia.
Sila gry decyduje.
Zrozumienie SZACHOW.

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 10, 2007 8:41 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A więc to tak Question Shocked A wcześniej było:
wladek w fascynującym temacie Obrona Czestochowy napisał:
(...)Gdy nie mam ochoty na gre , lub widze ze na kurniku Ktos kiepsko poigraiet ,to nagle daje gosciowi ta przyjemnosc ze gram O CZ i po kilku posunieciach dostaję mata ja jestem heppy,a gosc szczesliwy ze spotkal jeszcze slabszego gracza niz on.. (...)
Ja Zastosowalem OBRONE Czestochowy i to mnie zadowolilo,w zupelnosci.Koles po kilkunastu przegranych partiach wreszcie wygral z fraierem podkladaczem.....
a DEBIUT to
zawsze f3 lub f6 i krolem do przodu ,aby szybko dostac mata..Mat to jest podstawa szachow.Czyli szach mat

http://szachista.com/ftopict-1222.html

Skąd nagle taki zwrot? Panie waldku, Pan się nie boi?
Przecież możesz Pan, Panie waldku stracić cały swój wypracowany tu autorytet. Panie waldku, dlaczego wystawiasz Pan na szwank swoją niepodważalną do tej pory wiarygodność?
Pan psujesz wspaniałą zabawę szachistom, swoją postawą pozbawiasz ich Pan smaku zwycięstwa. Co ta wierna gromadka Pańskich zawiedzionych czytelników teraz pocznie? Stracą zapał do pucli Crying or Very sad
Ojojoj niedobrze się dzieje w chicago.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 10, 2007 9:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W ostatnim turnieju w jakim grałem był taki starszy pan, który w każdej partii grał Sh3, f3, Sf2 g3 itd. i mimo podeszłego wieku zrobił ranking wyższy o jakieś 100 pkt. niż wynosił jego obecny ranking.
Jak ktoś chce wiedzieć kto to taki niech pisze na PW.
Przeciwnik sobie zapewne w tym wariancie myśli "ale gość cieńko gra, zaraz go rozjadę Smile " no i nieoczekiwanie przegrywa Wink .
Powrót do góry

szachy.jun.pl
Nowy

PostWysłany: Czw Maj 10, 2007 2:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Według mnie nie warto stosować tej idei ze słabszym zawodnikiem. Celem jest zaskoczenie przeciwnika silniejszego od siebie (najlepiej znacznie lepszego) i to oczywiście w partiach błyskawicznych, ewentualnie jeszcze w szybkich. Dobra znajomość wielu "nowinek" (jeśli można tak nazwać ten debiut) to już połowa sukcesu.

Tu również trzeba zauważyć iż debiut prawie natychmiast się kończy. Już po paru posunięciach pozostaje czarnym tzw twórczość własna, jednym słowem nie mogą się już oprierać na teori debiutowej.

Szachista który całkowicie nie orientuje się w bocznych debiutach to nie jest i nie będzie w stanie w partiach tego typu dostrzegać wielu ukrytych zalet białych.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 10, 2007 10:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szachy.jun.pl napisał:
Tu również trzeba zauważyć iż debiut prawie natychmiast się kończy. Już po paru posunięciach pozostaje czarnym tzw twórczość własna, jednym słowem nie mogą się już oprierać na teori debiutowej.
Debiut to nie "klepacz książkowy" i nie kończy się wtedy, gdy "skończyła się książka".
Teoria debiutu to też nie jest zbiorek "szachowej geografii". Teoria to zasady rozgrywania debiutu. Zbiory partii, to tylko przykłady (sprawdzone w praktyce) realizacji tych zasad.

W tym przypadku białe stosują metodę "Obrony Aliechina" - świadomie rezygnują z zasady szybkiej walki o centrum. Ale pozwalają (a nawet zachęcają) aby czarne poszły do przodu, chcąc je następnie zaatakować.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 10, 2007 11:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
A więc to tak Question Shocked A wcześniej było:
wladek w fascynującym temacie Obrona Czestochowy napisał:
(...)Gdy nie mam ochoty na gre , lub widze ze na kurniku Ktos kiepsko poigraiet ,to nagle daje gosciowi ta przyjemnosc ze gram O CZ i po kilku posunieciach dostaję mata ja jestem heppy,a gosc szczesliwy ze spotkal jeszcze slabszego gracza niz on.. (...)
Ja Zastosowalem OBRONE Czestochowy i to mnie zadowolilo,w zupelnosci.Koles po kilkunastu przegranych partiach wreszcie wygral z fraierem podkladaczem.....
a DEBIUT to
zawsze f3 lub f6 i krolem do przodu ,aby szybko dostac mata..Mat to jest podstawa szachow.Czyli szach mat

http://szachista.com/ftopict-1222.html

Skąd nagle taki zwrot? Panie waldku, Pan się nie boi?
Przecież możesz Pan, Panie waldku stracić cały swój wypracowany tu autorytet. Panie waldku, dlaczego wystawiasz Pan na szwank swoją niepodważalną do tej pory wiarygodność?
Pan psujesz wspaniałą zabawę szachistom, swoją postawą pozbawiasz ich Pan smaku zwycięstwa. Co ta wierna gromadka Pańskich zawiedzionych czytelników teraz pocznie? Stracą zapał do pucli Crying or Very sad
Ojojoj niedobrze się dzieje w chicago.

Hahahahaha...Nie zapominaj , że ma gdzie Władysław odreagować swe niepowodzenia - Mosiek ma przecież puzzle Razz Laughing

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:13 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 11, 2007 12:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@ Bigran ależ nie rozumiesz. Pan Władysław gra z takimi cieniasami na kurniku, że nawet jak gra tak żeby dostać mata to wygrywa. Ot i cała historia ; )

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 11, 2007 4:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
@ Bigran ależ nie rozumiesz. Pan Władysław gra z takimi cieniasami na kurniku, że nawet jak gra tak żeby dostać mata to wygrywa. Ot i cała historia ; )

Dokladnie za 2 tygodnie jest >OPEN Chicago << i sie zastanawiam ,czy nie zagrac z Arcymistrzami???
Koszty okolo 300 dolarow, ale pierwsza nagroda 14.000 $.
Kiedys gralem w grupie II >> 2200 ranking >> zrobilem dwa plusy.
Jesli ktos z WAS sie wybiera na ten Turniej, to prosze mnie powiadomic...
Rolling Eyes Rolling Eyes
Moze To bedzie doping,bym sie Zdecydowal zagrac....i dodatkowo zastosowal moje ruchy f3 i f6.

Kiedys wygralem z arcymistrzem, a teraz jest okazja by ONI mnie ograli...

Słoń
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 1:39 pm
Temat postu: 1. f3!? - otwarcie Barnesa. Co to jest i czy można to grać?
Odpowiedz z cytatem

Czy warto grać 1. f3 z planem Sh3, Sf2, g3, Gg2, 0-0 i przełomem w centrum (np. f4 i otwarcie przekątnej dla gońca). Pytam, bo niedawno dowiedziałem się o tym debiucie, a może ktoś posiada wiedzę na ten temat. Wydaje mi się, że w ten sposób król jest silnie broniony, ale czy pozycja nie jest zbyt pasywna?

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 4:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak grywam na kurniku.
Dla zwolennikow mam dobra wiadomosc. mozna szybko przegrac.
1.f3 dobry ruch e5
2.Kf2 logiczne posuniecie Hh4+ widzial szacha ,wiec dal szacha.
3.bialy mial zamiar zagrac g3 ,ale nieopatrznie dotchnal bialego krola ,i co wtedy ma robic?? Najlepiej jest pogratulowac partnerowi,pieknej wygranej ,lub jeszcze wykonac posuniecie 3.Ke3 Hd4 mat.
Szachy sa piekne ,gdy matujemy w trzecim posunieciu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 3