| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 10:31 pm Temat postu: 12.XXX - pat |
|
|
|
Spotkałem ostatnio ciekawe zadanie z którym nie mogłem się uporać przez długi czas ( do teraz nie znam rozwiązania) dlatego zwracam się o pomoc.
Chodzi o to by stworzyć pata w 12 posunięciu nie wykonując wcześniej ani jednego bicia.
Jeśli ktoś zna rozwiązanie proszę o PW:) |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 2:30 pm Temat postu: |
|
|
|
Kiedyś jak jeszcze chodziłem do klubu, to jakiś dzieciak pokazywał pata w 10 posunięciach ale z biciem niektórych figur i właśnie pata w 12 ruchach bez żadnych bić. Rozwiązania nie pamiętam, ale powiem Ci, że sam w życiu do tego nie dojdziesz  . Swoją drogą ciekawe kto to wymyślił. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 5:36 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 6:03 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Kiedyś jak jeszcze chodziłem do klubu, to jakiś dzieciak pokazywał pata w 10 posunięciach ale z biciem niektórych figur i właśnie pata w 12 ruchach bez żadnych bić. Rozwiązania nie pamiętam, ale powiem Ci, że sam w życiu do tego nie dojdziesz . Swoją drogą ciekawe kto to wymyślił. |
Kto ??
Sam Loyd >> 150 lat temu.
Przegladam jego ksiazke.
700 kompozycji 19 Wieku.
Zadania sa jednak poziomem 21 Wieku.
Polskie szachy sa na poziomie 17 Wieku. Ogolnie.. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 9:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Dzięki. Prawda że rok bym mógł szukać i bym czegoś takiego nie znalazł
Estoril- co to za partia w twoim linku? jakaś pokazowa? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 9:29 am Temat postu: |
|
|
|
Jak "takie coś" pojawia się na turnieju, to sędzia powinien wpisać
specyficzny remis - : -  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Ediii Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 9:42 am Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 2:30 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | Jak "takie coś" pojawia się na turnieju, to sędzia powinien wpisać
specyficzny remis - : -  |
Tu moze sedzia wpisac >>> po jednym punkcie.
Przy okazji takiej kompozycji >> imie sedziego zostalo by uwiecznione po wszech CZASY.
Zadanie powstalo 1904 roku.???? _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 2:45 pm Temat postu: |
|
|
|
| Ediii napisał: | Oj, tpp, może oni walczyli o zwycięstwo tylko, że na szachownicy powstał pat, a z tym się nie da nic zrobić Niezły puzzel co Wladek??  |
To zadanie typu Retro.
Zadania >> Retro to wyzsza szkola Szachow.
Pewno pan E. Zimmer z Piotrkowa Tryb. wiecej by napisal??? _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 6:30 pm Temat postu: |
|
|
|
To ja myślałem, że któraś ze stron uratuje spektakularnie remis w 12 posunięciach i już się zastanawiałem, jak można takie cudo wymodzić, a tu coś takiego... blokowanie bierek hehe. Sama partia ciekawa, niestety ten pat nie znalazł uznania w moich oczach  . _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
|