Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

recepta na debiut Aliechina

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 3:01 pm
Temat postu: recepta na debiut Aliechina
Odpowiedz z cytatem

Witam może troszke przesadziłem z tytułem "recepta" ale chciałem zasięgnąć waszej opini co gracie przeciwko tej obronie? przedstawie główne warianty:

Atak Czterech pionów(uznawany za najbardziej ambitną próbę przejęcia inicjatywy,a z drugiej strony obrazujący głowne założenia obronne czarnych w idei tego debiutu.Wg mnei to bardzo ostry debiut,i grająć kilkakrotnie ze spacjalistami od obrony Aliechina w tym wariancie ciężko było mi uzyskać satysfakcjonującą grę)
1.e4 Nf6
2.e5 Nd5
3.d4 d6
4.c4 Nb6
5.f4

Wariant wymienny(Uznawany za neizbyt ambitne podejście ze strony białych w porównaniu do ataku Czterech pionów,pozycja czarnych wydaje sie solidna)
1.e4 Nf6
2.e5 Nd5
3.d4 d6
4.c4 Nb6
5.exd6

Wariant współczesny(Najbardziej powszechny obecnie wariant tego debiutu,białe akceptują przewagę w przestrzeni w centrum i starają się ją utrzymać,uważam że to sensowny wybór)
1.e4 Nf6
2.e5 Nd5
3.d4 d6
4.Nf3

Wariant Dwóch skoczków(Wariant w którym białe zamierzają grać ze zdwojonymi pionami na lini c w zamian za szybki rozwój figur,wariant ten jest uznawany za najbardziej pasywną odpowiedź białych,osobiście nie polecam)
1.e4 Nf6
2.e5 Nd5
3.Nc3

czy może (mój ulubiony) wariant Atak Dwóch pionów(Wreszcie przyszedł czas na Atak 2óch pionów ;], jest on uznawany za równei ambitny debiut ze strony białych jak Atak Czterech pionów,białe piony c5 i e5 stwarzają przewagę przestrzeni w centrum,jednakże powstaje słabe pole d5.Gra w odróżnieniu od Czterech pionów przybiera jeszcze bardziej strategiczny charakter)
1.e4 Nf6
2.e5 Nd5
3.c4 Nb6
4.c5

Ja zdecydowanie najlepiej czuję się w tym ostatnim wariancie,mimo iż znaleziono najlepszą obronę dla czarnych.Dla przykładu wrzucę tu moją ostatnia partię rozegraną na dystansie 5 min z przeciwnikiem o rankingu 2100,przyznam że popełnił tutaj zastanawiająco dużo błędów ,jednakże uważam iż po trochu spowodowane było to nieznajomością tego specyficznego wariantu...

[Event "-"]
[Site "-"]
[Date "2007.07.12"]
[Round "-"]
[White "Robo"]
[Black "-"]
[Result "1-0"]
[Time "-"]
[TimeControl "-"]
[WhiteElo "-"]
[BlackElo "2104"]

1. e4 Nf6 2. e5 Nd5 3. c4 Nb6 4. c5 Nd5 5. Nc3 Nxc3 6. dxc3 e6 7. Be3 Nc6 8.
Nf3 d5 9. Bb5 Bd7 10. O-O b6 11. Qa4 Nb8 12. c6 Bc8 13. Bg5 f6 14. exf6 gxf6
15. Bf4 e5 16. Nxe5 fxe5 17. Bxe5 Rg8 18. Rfe1 Kf7 19. Rad1 Qg5 20. Bg3 Be6 21.
Rxe6 Kxe6 22. h4 Qg4 23. Re1+ Kf7 24. Qc2 Bc5 25. Qxh7+ Rg7 26. Qh8 Qxg3 27.
Qe8+ Kf6 28. Qe6# 1-0

na koniec chcę zapytać was jaki wariant wy wybieracie i czym sie kierujecie?;] Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Kramnik_fan dnia Czw Lip 12, 2007 10:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 9:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hmm nikt nei spotyka sie z obroną Alechina???????

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 9:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cierpliwość jest cnotą. A minęło dopiero 6 godzinek.
A analiza partii P'5 o niczym nie świadczy. Po prostu wpadł.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 9:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kramnik_fan napisał:
hmm nikt nei spotyka sie z obroną Alechina???????

To akurat bardzo możliwe, jeśli nie trzepie się masowo blitzów w necie.

Ja w każdym razie zamierzam grać wariant 3.d4 4.c4 5.e:d6. Powód prosty: omawiają to w wydanej w zeszłym roku książce, którą mam (w wersji papierowej i interaktywnej), i to jako wariant stosunkowo mało teoretyczny.

I litości — popraw to 2óch i 4ech. Wink

Kramnik_fan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 10:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
To już chyba lekka przesada że można się z nią wg Ciebie spotkac tylko w partiach blitzowych...ja bynajmniej tak rozumeim Twoja wypowiedź,aha i nei wszystkie partie blitzowe są "trzepane"

Cytat:
Ja w każdym razie zamierzam grać wariant 3.d4 4.c4 5.e:d6.

Nie chcę sie czepiać ale z tych paru artykułów które przeczytałem o tych pięciu wariantach ten uznawany jest za najmniej ambitny,no ale każdy wybiera co lubi,a tak a propo moge dowiedzieć sie co to za ebook?

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 10:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kramnik_fan napisał:
Cytat:
To już chyba lekka przesada że można się z nią wg Ciebie spotkac tylko w partiach blitzowych...ja bynajmniej tak rozumeim Twoja wypowiedź,aha i nei wszystkie partie blitzowe są "trzepane"

Nie, nie o to mi chodziło, dlatego napisałem "masowo". O zabarwienie trzepać i trzaskać nie będę się kłócić. Wink

Prosta statystyka: Alechin to ze dwa procent odpowiedzi po e4. Ja mam za sobą z pół tysiąca partii (nic poniżej 60' lub 30'+30'', ale chodzi mi wyłącznie o liczby) i z Alechinem spotkałem się chyba raz (z wyjątkiem kilkunastu partii gram wyłącznie 1.e4).

Cytat:
Cytat:
Ja w każdym razie zamierzam grać wariant 3.d4 4.c4 5.e:d6.

Nie chcę sie czepiać ale z tych paru artykułów które przeczytałem o tych pięciu wariantach ten uznawany jest za najmniej ambitny,no ale każdy wybiera co lubi

Powiedzmy, że najmniej agresywny. Białe nie rezygnują z przewagi pierwszego posunięcia; wariant wymienny ma podobną statystykę jak atak czterech pionów (czyli bardzo dobrą, przy czym remisów jest niewiele więcej).

Cytat:
a tak a propo moge dowiedzieć sie co to za ebook?

Starting Out: 1 e4! Neila McDonalda (Everyman Chess 2006). Ogólnie chyba mission impossible autora (Silman zjechał ją strasznie); kupiłem ją niemal wyłącznie dla egzotyki.

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 24, 2007 1:05 pm
Temat postu: Ja gram ten wariant współczesny
Odpowiedz z cytatem

no jak w tytule.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna