Każdy etap składa się z 8-9 zadań. Najwięcej dwuchodówek (mat w dwu posunięciach - #2), trzychodówek (mat w trzech posunięciach - #3) i ewentualnie zadania z kombinacji, końcówki lub maty z więcej niż 3 posunięciami.
Rozwiązania zadań należy wysyłać na adres tpp@poczta.fm
W rozwiązaniach należy podać posunięcia do przedostatniego ruchu białych (matujący nie jest potrzebny).
Każdy etap trwa dwa tygodnie, pierwszy do 19 lipca.
Jako, że wladek jest sponsorem, to można się wspomagać programem do rozwiązywania www.problemist.com _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Czw Lip 26, 2007 10:03 pm, w całości zmieniany 1 raz
Komentarz do zadan.
Nr.7. Mat w 3 pos. Wieza>h1 matuje na polu f3.
Zadania nr.3 ,5 i 6 ulozyl kompozytor V.Rudenko ( drugi na liscie w Albumach FIDE Pierwszy jest Bulgar Petko Petkov)
Zadanie nr.5 Wystepuja tu dwie roszady( mala i duza)W zludzie i rozwiazaniu.Maty sa > dwa razy hetmanem.Dwa razy skoczkami,dwa razy wieza,
Zadania nr.2 i 8 to miniatury ( 7 figur )Kompozytor Polski mieszkajacy w Niemczech Jerzy Konikowski.
Zadanie nr.1 Dwuchodowka Marcina Banaszka (Gdansk) obecnie zamieszkaly w Niemczech.
Zadanie nr.4 Ta kompozycja zdobyla >Zloty Medal <
Autor zadania Henryk Zuk > komponowanie zadan szachowych rozpoczal w wieku 43 lat.( Jak podaje Marian Wrobel w ksiazce pt;"100 lat Polskiej Kompozycji Szachowej")
We wrzesniu bedzie wydany Album FIDE,jesli bedzie zainteresowanie nim ,to rowniez taka nagroda bedzie.
Wladek z Chicago _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Problem 32 > diagramy > Super.
Licze na te diagramy!!!
Diagramy Szachowe > ktore ucza Szachow.
Zadanie nr.5 i nr.6 > rozwiazanie mozna zobaczyc na Stronie Polskich Szachistow > Forum >kompozycja.
Program www.problemist.com >trzeba opanowac ,gdyz nastepne konkursy beda o wiele trudniejsze...
Dzis w Czechach rozpoczynaja sie Mistrzostwa Europy w Rozwiazywaniu Zadan Szachowych.
Polske reprezentuje arc.Murdzia ,MM B.Piliczewski ,R.Krolikowski ,Jacek Stopa.
Liczymy na zloty medal. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Wyniki Mistrzost Europy w Rozwiazywaniu Zadan Szachowych. ( Czechy )
Jeden medal Zloty > J.Stopa > junior
Dwa medale brazowe.
Arc.P.Murdzia > 93 % ( procent)
Jacek Stopa > > 75 %
B.Piliczewski >>67 %
Piotr Gorski > >51 %
R.Krolikowski > 47 %
Zbigniew Szczep 46 %
Mamy jedna gwiazde ( arc. Piotr Murdzia juz od kilku lat) pozostali to sredniacy.
Kadra w solvingu musi sie wzrocnic szachistami z gry praktycznej.
Do tego jest potrzebne: konkursy na stronach internetowych to jest > www.problemista.pl www.solving.problemista.pl
oraz dzialy z zadaniami *** Szachowa ,jak i w Szachiscie.
Dodatkowo konkursy w turniejach z Udzialem mlodych szachistow.
Aby rozwiazywanie Zadan Szachowych rozpropagowac, to nalezy pozyskac do tego przychylnosc "Sedziow Szachowych"
Wladek z Chicago _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Do czwartku 19 lipca coraz bliżej. Do tej pory otrzymałem 4 (cztery) e-maile z rozwiązaniami (na ponad 300 zerknięć na temat konkursu i diagramy).
Dlatego Panie i Panowie! Łapki na klawiaturki i wystukujemy jak zamatować czarnego królika. Można w sposób tradycyjny, można też podać rozwiązania w programie problem32. Pisze się w komentarzu do pozycji. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Podpowiedzi:
Zadanie 1. i 2. > Hetman o dwa pola sie rusza.
Zadanie 3. i 4. > Skoczek na biale pole.
Zadanie 5. Skoczek na biale pole.
Zadanie 6. Rowniez Skoczek ,ale na czarne pole.
Zadanie nr.7. Wieza matuje na F3.
Zadanie nr. 8. Trzeba samenu rozwiazac , bo czarny hetman bedzie duzo szachowal.( 5 razy ).
Zadania prosze wydrukowac, i egzaminowac szachistow co maja 1 kategorie SZACHOWA.
Jesli rozwiaza w 1 h ( godzine) wszystkie zadania ,to potwierdzaja swoj ranking 2000/2100
Mistrzowie szachowi,potrzebuja na rozwiazanie 45 minut.
III kategoria szachowa nie musi wszystkich zadan rozwiazac, wystarczy ze 4 zadania przesle do sprawdzenia ,a reszte zadan koledzy pomoga rozwiazac >kiedys?
Trenowac , bo ten Konkurs na Stronie "Sosnowca" juz czeka. Tam termin jest do 31 lipca 2007.
Do konkursu na Sosnowcu nie mam uprawnien ,do podpowiedzi.
Dla instruktorow szachowych ( powaznych ) z Katowickiego okregu mam Ksiazki pt "Chess"
encyklopedia zadan i kombinacji (5 000 zadan )oraz 600 miniatur szachowych.
KNIGA ma 1100 stron > autor Laszlo POLGAR > Wegry
Wydanie > NOWY YORK 2002.
Trzeba sie sprezyc ,by taka pozycje otrzymac we Wrzesniu 2007. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Podpowiedzi:
Zadanie 1. i 2. > Hetman o dwa pola sie rusza.
Zadanie 3. i 4. > Skoczek na biale pole.
Zadanie 5. Skoczek na biale pole.
Zadanie 6. Rowniez Skoczek ,ale na czarne pole.
Zadanie nr.7. Wieza matuje na F3.
Zadanie nr. 8. Trzeba samenu rozwiazac , bo czarny hetman bedzie duzo szachowal.( 5 razy ).
Nie było kłopotów
Nie było kłopotów
Nie było kłopotów
Nie było kłopotów
Nie było kłopotów
hmmm, ktoś tu wpadł w złudę, a przecież można promować skoczka i nie będzie mata
Nie było kłopotów (ale na gg pisano mi (podając stronę z tablicami N.), że można zamatować ale dopiero w 4 posunięciach. Od tej osoby nie otrzymałem rozwiązań, a szkoda.
Były kłopoty z tym latającym hetmanem.
Uhonorowano osoby z pełnymi rozwiązaniami. To premia za uczestnictwo.
50zł - Ján Golha (za rozwiązania w programie problem32)
W programie można koło diagramu pisać rozwiązanie i komentarze (jest to rodzaj notatnika)
30zł - brainw0rker
30zł - Patrycja Stasiak
30zł - zwariowany_mszak
30zł - Zdzisław Sztykiel
Proszę o kontakt. Nagroda tylko przelewem na konto. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Podpowiedzi II etap > termin do 1 sierpnia.
Zbyt malo moge podpowiedziec, bo nie wszystkie rozwiazalem.
1 zadanie > Hetman matuje na polu h7 i g4
Skoczek matuje na c3.
Zadanie nr.2. Matowanie jest identyczne jak w zadaniu nr. 2 z konkursu I szego.
Dlatego ze autor jest ten sam,czyli J.Konikowski.
Zadanie nr.3. glowne warianty> matowanie
2.Sd6x 2.Se5x 2.Gd5x 2.Hxd3x 2.Wd4x2 2.Sxe3x
prosze sprawdzic,ja nie jestem pewny,moze sie nawet myle,nie sprawdzalem na www.problemist.com
zadanie nr.4 tu rowniez nie sprawdzalem,ale wydaje mi sie, ze maty sa 2.Hh5x 2.Wf6x 2.Hg4x 2.Sb4x
Zadanie nr.5 Podoba mi sie pozycja,lekka ,zgrabna.
Maty na Gc4 ,Sc3 ,Sc5 tak mysle...moze sie myle?
zadanie nr.6 nie znam rozwiazania. jak rowniez 8
Zadanie nr.7 probowalem 20 minut i niestety jeszcze nie rozwiazalem.
W zadaniach wystepuja ; przeslony,blokowania pol krolewskich,otwieranie i zamykanie lini.
Tyle na dzis. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Przypominam, 8 zadań: 5x mat w 2 posunięciach i 3 maty w 3 posunięciach.
W podpisie była drobna (ale denerwująca) pomyłka, utrudniająca rozwiązanie jednego z zadań.
Ale i tak wysyłać proponuję tyle ile się uda rozwiązać. Szczęśliwa siódemka rozwiązanych zadań idzie do kapelusza na losowanie. A wszystkie z przynajmniej jednym prawidłowo rozwiązanym (te z siódemki też jak nie zostały wylosowane) na nagrodę pocieszenia.
Teraz może nagród będzie mniej, ale więcej osób weźmie udział w losowaniu. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Zadanie nr.6 > 1.ruch widzialem,on sie narzuca.
Dalsza gra jest ciekawa,pola wazne to >b3,a3,c1,
Rozpatrujac to zadanie ,dziwilem sie po jest ten pion c4.
W sumie ciekawe zadanko.
Zadanie nr.7 Mat w 3 ruchach.
Pozycja zbyt ciezka,Hetman a4 malo pozyteczny.
Sh2 stoi gdzies na uboczu gry,i raz tylko gra malo efektywnie.
Wszystkie dwuchodowki sa ciekawe,wiec zachecam do ich rozpracowania. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Zadanie nr.5 Podoba mi sie pozycja,lekka ,zgrabna.
Mnie zaś z punktu widzenia kompozycji się to nie podoba
No bo są tylko dwie przesłony typu Grimshaw, z których jedna nie likwiduje podstawowej groźby
Ja natomiast okresle > Ladna ,zgrabna i na wybieg sie nadaje > to o modelce.
Zadanie jest modelowe 12 bierek ,bez pionow,cztery maty.Pozycja latwa do zapamietania,maty tym bardziej...
AlbumFIDE >to zadanie zaakceptowal ,wiec trzeba polskiemu kompozytorowi pogratulowac.
Polski szachista rozwiazujacy zadania,winien wiedziec,ze to zadanie ulozyl POLSKI Arcymistrz. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy