Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona Skandynawska
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 8:03 am
Temat postu: Obrona Skandynawska
Odpowiedz z cytatem

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe partie , warianty , artykuły dotyczące Obrony Skandynawskiej to prosiłbym o dawanie je tutaj lub przesłać mi je przez e-maila lub prywatną wiadomość .
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 9:16 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

www.chessopolis.com/chessfiles/pgn_openings.htm. Naprawdę świetna strona z chyba wszystkimi debiutami. Stronę tę polecił mi Dzambus. Jeśli chodzi o skandynawską, to jest tam prawie 5000(!) partii. Ja właśnie z tej strony przerabiam partie z obroną francuską Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 10:41 am
Temat postu: Re: Obrona Skandynawska
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe partie , warianty , artykuły dotyczące Obrony Skandynawskiej to prosiłbym o dawanie je tutaj lub przesłać mi je przez e-maila lub prywatną wiadomość .

Interesuje cie wariant e4 d5 ed Sf6 czy tez wyjscie hetmanem e4 d5 ed H:d5, a moze obydwa? Ja troche grywalem i jedno i drugie wiec moge cos doradzic Shocked
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 11:24 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja bym radził tobie jania grać ten wariant z Sf6 i potem c6 lub e6. Ja preferuje raczej c6. Ten wariant jak grałem białymi zawsze działał mi na nerwy, szczególnie jak grałem z kompem Twisted Evil Właśnie jednym z głównych powodów, dla których przerzuciłem się na d4 był ten wariant skandynawskiej.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 12:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ja bym radził tobie jania grać ten wariant z Sf6 i potem c6 lub e6. Ja preferuje raczej c6. Ten wariant jak grałem białymi zawsze działał mi na nerwy, szczególnie jak grałem z kompem Twisted Evil Właśnie jednym z głównych powodów, dla których przerzuciłem się na d4 był ten wariant skandynawskiej.

Tylko ze nie kazdy bedzie gral bialymi 3.c4 w tym wariancie.
Mysle ze lepsi zawodnicy na pewno zagraja takie ruchyjak 3.d4, 3.Sc3, 3.Sf3 a jest tez wariant 3.Gb5+ do ktorego czarnymi trzeba sie przygotowac bo jest skomplikowany troszke. Po 3 d4 S:d5 4 c4 trzeba sie z kolei zdecydowac gdzie odejsc skoczkiem - sa 3 mozliwosci Sf6, Sb6, Sb4 Cool
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 1:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mnie interusują kazde warianty Smile Po analizie postanowiłem nie grać e6 tylko c6 Very Happy

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 2:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
Mnie interusują kazde warianty Smile Po analizie postanowiłem nie grać e6 tylko c6 Very Happy

A rozpatrzyles po c6 takie mozliwosci:

1)e4 d5 2)ed Sf6 3)c4 c6 i teraz

a) 4)d4 jesli zagrasz 4... c:d5 to masz atak Panowa w obronie caro-kann
b) 4)Ha4 - czesto grali tak przeciwko mnie

Jak juz zaczynasz grac jakis debiut to nie mozesz sie tylko glownych wariantow uczyc, pamietaj o tym Cool
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 3:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za warianty Very Happy przeanalizuje je . Częst w danym wriancie prubuje zagrać inne ruchy i często wychodzą fajne kombinacje Smile

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 3:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://www.jeremysilman.com/chess_opng_anlys/archive.html
Tutaj można też coś znaleść o debiutach Very Happy

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2004 4:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
http://www.jeremysilman.com/chess_opng_anlys/archive.html
Tutaj można też coś znaleść o debiutach Very Happy

Bardzo porzadny link podales, wlasnie nie wspominalem jeszcze o tej opcji 1)e4 d5 2)ed Sf6 3)d4 Gg4!? ale dla poczatkujacych nie polecam bo strasznie skomplikowane niektore warianty...
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Kwi 08, 2004 10:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://www.pzszach.org.pl/modules/Forums/viewtopic.php?t=227&start=0 Ciekawy motyw z 3... Hd6. Nawet zaczalem go czasem grywac, ale glównie gram 2...Sf6. Dalej nie bede sie zaglebial bo to nie ja jestem wzorem Razz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Kwi 08, 2004 10:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
http://www.pzszach.org.pl/modules/Forums/viewtopic.php?t=227&start=0 Ciekawy motyw z 3... Hd6. Nawet zaczalem go czasem grywac, ale glównie gram 2...Sf6. Dalej nie bede sie zaglebial bo to nie ja jestem wzorem Razz

Mysle ze dla kogos kto zaczyna przygode ze skandynawska dobrze bedzie zaczynac od e4 d5 ed H:d5 Sc3 Ha5. W tym wariancie wazne jest zeby wiedziec kiedy sie nie bac ustawienia bialych Sc3 Gd2 a kiedy sie bac Cool
Sam mialem z tym spore problemy jak zaczynalem grywac ten wariant Rolling Eyes
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 09, 2004 12:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
Mysle ze dla kogos kto zaczyna przygode ze skandynawska dobrze bedzie zaczynac od e4 d5 ed H:d5 Sc3 Ha5. W tym wariancie wazne jest zeby wiedziec kiedy sie nie bac ustawienia bialych Sc3 Gd2 a kiedy sie bac
Sam mialem z tym spore problemy jak zaczynalem grywac ten wariant

To dlaczego polecasz go poczatkujacemu skoro sam miales problemy Question Ja nie polecam na poczatku "ostrych" wyjsc hetmanem, a jedynie troche pózniej jako alternatywe do 2...Sf6. Dla mnie wlasnie ten ruch to jest cala strategia skandynawki.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Kwi 09, 2004 4:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
Dzambus napisał:
Mysle ze dla kogos kto zaczyna przygode ze skandynawska dobrze bedzie zaczynac od e4 d5 ed H:d5 Sc3 Ha5. W tym wariancie wazne jest zeby wiedziec kiedy sie nie bac ustawienia bialych Sc3 Gd2 a kiedy sie bac
Sam mialem z tym spore problemy jak zaczynalem grywac ten wariant

To dlaczego polecasz go poczatkujacemu skoro sam miales problemy Question Ja nie polecam na poczatku "ostrych" wyjsc hetmanem, a jedynie troche pózniej jako alternatywe do 2...Sf6. Dla mnie wlasnie ten ruch to jest cala strategia skandynawki.

Polecam go gdyz po daniu sobie rady z tym problemem gra czarnych jest calkiem przyjemna, a co najwazniejsze przy pozycji hetmana na a5 jesli biale nie graja aktywnie, to czarne maja dobre szanse na kontratak.

Sam wygralem pare partii czarnymi w wariancie e4 d5 ed Sf6 d4 S:d5 c4 Sb4 ktory zdaje sie jest twoim ulubiomym , ale z lepszymi graczami taka strategia jest watpliwa Rolling Eyes
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Kwi 10, 2004 1:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
Sam wygralem pare partii czarnymi w wariancie e4 d5 ed Sf6 d4 S:d5 c4 Sb4 ktory zdaje sie jest twoim ulubiomym , ale z lepszymi graczami taka strategia jest watpliwa

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czyli uwazasz, ze caly ten wariant nie ma sensu i powinno sie go grac gorszym? I w 4 posunieciu raczej gra sie Sb6 a nie Sb4. Sb4 to slaby ruch, którego jedynym celem jest sprowokowanie hetmana do wyjscia na a4. Dlatego rzeczywiscie taktyka ta jest watpliwa przeciwko dobrym graczom jezeli Ty grasz Sb4. Dobry gracz odpowie na to bez namyslu: a3 Exclamation
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 4