Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co po d4 ?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 14, 2007 8:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Debiuty zamknięte mają po prostu inny charakter. Ja wolę otwarte ( kombinacyjno-taktyczne ), ponieważ preferuję przysłowiową burzę w szklance wody... Smile. Jest tu dużo wymian i nieoczekiwanych zwrotów akcji... Debiuty zamknięte to już gra spokojniejsza, manewrowo-strategiczna, dużo przesuwania bierek, mniej wymian, sporo umacniania przyczółków... Jak widzisz jedne i drugie czegoś uczą i dlatego nie ma co grać tylko 1 typu debiutów Smile.

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 7:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wiem że trzeba znać różne rodzaje debiutów ale ja w szachy gram 2 miesiące Very Happy

Lubie gre kombinacyjną i między innymi za to sobie cenię hiszpańską której jeszcze dobrze nie opanowałem ,narazie szkocka i gambit królewski.

Mam Takie pytanie może jest ono śmieszne ale już dużo razy się spotkałem ze słowem dotyczącym szach ,mianowicie " taktyka i strategia"
Czym te pojęcia się różnią? Mi się wydaje że to chyba to samo taktyka i strategia Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 7:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

urzytkownik_1 napisał:
słowem dotyczącym szach ,mianowicie " taktyka i strategia"
Czym te pojęcia się różnią? Mi się wydaje że to chyba to samo taktyka i strategia Confused
To słowa z wojskowości, a nie z szachów.
taktyka i strategia lub strategia (dla gier) na wiki

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 7:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

urzytkownik_1 napisał:
Mam Takie pytanie może jest ono śmieszne ale już dużo razy się spotkałem ze słowem dotyczącym szach ,mianowicie " taktyka i strategia"

W bardzo dużym uproszczeniu:

Taktyka: co zrobić, żeby zdobyć wieżę za gońca, albo białe idą i matują w ośmiu posunięciach.

Strategia: czy warto poświęcić wieżę za białopolowego gońca czarnych, aby zdominować białe pola i stworzyć wolnego piona, który za kilkadziesiąt posunięć może okazać się groźny.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 8:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak w uproszczeniu to bym to jeszcze uprościł:
strategia - co
taktyka - jak
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 9:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Za bardzo uprościłeś tpp Razz. Ale idąc Twoim tokiem myślenia rozwinąłbym to w następujący sposób:

strategia - co zrobić żeby umocnić swoją pozycję na szachownicy
taktyka - jak dobrać się do tyłka przeciwnikowi Smile

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 10:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak rozwijać to rozwijać Cool
  • Strategia
    Co zrobić
    lub czym się zająć
    poprawić pozycję, zniszczyć pozycję przeciwnika, atakować na skrzydle (hetmańskim, królewskim), atak w centrum, ...
  • Taktyka
    Jak
    wykonać założenia strategii
    Którą figurą manewrować, którą bierką wykonać atak, uderzenie, jaka ma być kolejność posunięć, ile bierek ma brać udziałw akcji, którędy mają się przemieszczać ...

Ale do gry w szachy te pojęcia nie są potrzebne. Tak jak aby być dobrym mówcą/pisarzem nie potrzeba wiedzieć czym się różni podmiot od orzeczenia albo przymiotnik od przysłówka.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 10:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Ale do gry w szachy te pojęcia nie są potrzebne. Tak jak aby być dobrym mówcą/pisarzem nie potrzeba wiedzieć czym się różni podmiot od orzeczenia albo przymiotnik od przysłówka.

A potem delikwent nie rozumie, co korektor miał na myśli, pisząc, że w zdaniu brakuje orzeczenia. Zresztą autentyk Smile

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 11:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Tak jak aby być dobrym mówcą/pisarzem nie potrzeba wiedzieć czym się różni podmiot od orzeczenia albo przymiotnik od przysłówka.

Że co, jak ? Laughing Ja tam nie pamiętam Embarassed.

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 10:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za teorie tych słow Very Happy A teraz mam znowu inne pytanie jakie debiuty graliście na początku?
Powrót do góry

herring
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 10:19 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na początku grałęm chyba h4. Pewnie jak dużo osóbWink. Ale jak zacząłem grać już nieco lepiej to po dziś dzień chętnie gram partię hiszpańską. Biorąc pod uwagę moje ostatnie nieprzyjemności z partią włoską i szkocką(czarnymi) postanowiłem przerzucić się na obronę Pirca. Jak mi pójdzie to się jeszcze okaże.
Powrót do góry

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja znowu czarnymi uwielbiam grać obrone rosyjską Very Happy To jest mój debiut Smile A białymi włoska z powodzeniem choć ostatnio mam co do niej małe wątpliwości ,dlatego mam zamiar nauki gambitu królewskiego. Zobaczymy jak będzie w praktyce się sprawdzał.

Co do Partii Hiszpańskiej jest bardzo ciekawa , w przyszłości będę ją grał ale narazie wole coś łatwiejszego Razz
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 12:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

urzytkownik_1 napisał:
Ja znowu czarnymi uwielbiam grać obrone rosyjską Very Happy To jest mój debiut Smile

Nuda Wink Chyba najwyższy odsetek remisów ze wszystkich otwarć. Chociaż białe mogą trochę namieszać z Nc3, przy czym wariant z Bf4 (zagrałem go w ostatniej partii z tpp) zamiast Be3, popularny w ostatnich latach, na razie zdaje się mało remisowy.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pią Sie 17, 2007 12:39 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

herring
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 12:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Partia hiszpańska wg mnie nie jest zbyt trudna, a już napewno jest to prostsze niż gambit królewski. Gambit królewski jest bardzo ostrym debiutem i jako początkującemu nie polecam (a tym bardziej jak ktos zagra ci np. kontrgambit falkbeera)
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 2:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

w hiszpanie masz cholernie trudny wariant Breyer'a:
1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Gb5 a6
4. Ga4 Sf6
5. 0-0 Ge7
6. We1 b5
7. Gb3 d6
8. c3 0-0
9. h3 Sb8
10. d4 Sbd7
11. Sbd2 Gb7
12. Gc2 We8
13. Sf1 Gf8
14. Sg3 g6
15. a4 c5
16. d5 c4
17. Gg5 h6
18. Ge3

są to takie jakby "antyszachy", obie strony robiły wielokrotnie w debiucie ruch tą samą figurą, nawet cofając się (Sb8, Gf8).... mimo to do dzisiaj nie obalono tego i obie strony stoją bardzo mocno Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 2 z 8