Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Studia-rozwiązania
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    www.szachista.com Strona Główna
-> Kompozycja
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
keino
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 10:37 pm
Temat postu: Studia-rozwiązania
Odpowiedz z cytatem

Tu będą umieszczane rozwiązania z tematu "Studia".Będę je zamieszczał pare dni po opublikowaniu zadania(chyba że ktoś mnie uprzedzi Smile ).Jeśli ktoś ma ciekawe studium to śmiało wrzucać je tutaj a tpp przeniesie je do zamkniętego tematu z samymi diagramami,myśle że będzie bardziej czytelne niż przebijanie się przez posty.Pomysł z etiudami jest alternatywą dla niezbyt przydatnych dla szachisty-praktyka puzli władka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Sie 15, 2007 11:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

etiuda nr 1 to prosta jest, motyw samopata - trzeba tylko jeszcze tempa wyliczyć odpowiednio

etiuda nr 2 - widzę tu pięknego mata w 7 pionkiem f4; tylko nie wiem, co grają białe po:

1. f4+ Kd5 2. f5 We7 3. fg6

dosyć trudno to wygrać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 11:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

O ile dobrze zrozumiałem, autorowi wątku chodziło o zadania przydatne dla szachisty praktyka, pozycje realistyczne, zbliżone do takich, jakie mogą powstać w grze praktycznej. Moim zdaniem ta etiuda http://www.szachista.com/ftopicp-23030.html#23030 nie powinna się tam znaleźć (niech jednak Keino się wypowie w tej sprawie, bo to jego inicjatywa)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 11:33 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ta, czyli która??

post 23030 czyli 3 Wink
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 11:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

aha, przy przenoszeniu tych diagramów konieczne jest ich numerowanie... dwie pierwsze etiudy Keino mają już kolejne numery, moje jeszcze nie... Wink
Powrót do góry

keino
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 5:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
O ile dobrze zrozumiałem, autorowi wątku chodziło o zadania przydatne dla szachisty praktyka, pozycje realistyczne, zbliżone do takich, jakie mogą powstać w grze praktycznej. Moim zdaniem ta etiuda http://www.szachista.com/ftopicp-23030.html#23030 nie powinna się tam znaleźć

Może być ta etiuda,ma ciekawy motyw.Jednak jeśli ktoś będzie zamieszczał jakieś abstrakcyjne studia z kosmicznymi wariantami sięgającymi 30 posunięć ciesząc się złośliwie że tego nikt nie rozwiąże to nożycoręki zadziała napewno.Każdy z forumowiczów powinien coś znalezć dla siebie od prostszych do bardziej skomplikowanych ale aby mógł sobie poradzić bez enginów.Oczywiście że im bliżej studium ku grze praktycznej tym lepiej.Za chwile w osobnym posćie(łatwiej tpp będzie przenosić) zapodam stare klasyczne studium(nr5;połowa XIXw! ) o dużej wartości szkoleniowej i wcale nie tak proste jakby się mogło wydawać Smile

@tpp.Lepiej numerować kolejno nie wprowadzając szyfrowych oznaczeń Wink
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 6:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Fakt, numerek 5 wcale nie jest łatwy i trzeba sie trochę naprzestawiać figurek zanim się wpadnie na właściwy pomysł! Wygląda tak prościutko że uparłem się rozwiązać sam i aż mnie nerw złapał w pewnym momencie Laughing

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 6:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a propos, Keino, czytałem wątek z instrukcją wprowadzania diagramów, no ale chodzi mi o to, żeby łatwiej było do niego trafić - ja wiem, gdzie jest, kilka innych osób pewnie też, a pozostali wiedzą ? Smile
Powrót do góry

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 7:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Fakt, numerek 5 wcale nie jest łatwy i trzeba sie trochę naprzestawiać figurek zanim się wpadnie na właściwy pomysł! Wygląda tak prościutko że uparłem się rozwiązać sam i aż mnie nerw złapał w pewnym momencie Laughing

co do etiud miniatur do 6 bierek max, to wszystkie rozwiążemy bezbłędnie za pomocą tablic Nalimova... rozwiązania też nie widzę, domyślam się jedynie, że będzie gra tempowa, po której czarny gończyk będzie musiał utracić kontrolę nad polem przemiany;

a istotnie - wg tablic N. białe mają pewną wygraną po 27 ruchach Razz
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 7:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zwariowany_mszak napisał:
czytałem wątek z instrukcją wprowadzania diagramów, no ale chodzi mi o to, żeby łatwiej było do niego trafić - ja wiem, gdzie jest, kilka innych osób pewnie też, a pozostali wiedzą ? Smile
Pisać mogą tylko zarejestrowani. A jak się wejdzie do działu/forum dla zarejestrowanych, to go od razu widać Wink

A "w temacie":
W piątce zakładam, że należy wejść gońcem na pole przemiany. To plan/cel. Teraz realizacja.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 7:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Panowie, jedna prośba - jak znacie, to podawajcie autorów! Za te cacka, zasługują aby ich tu wymienić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 8:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

aha, no spoko :
nr 3 - L. Mitrofanow
nr 4 - A. Herbstmann
nr 6 - T. Gorgiev
nr 7 - L. Prokes
nr 8 - V. Platov & M. Platov
nr 9 - V. Platov & M. Platov
nr 10 - H. Rinck

(proszę jeszcze tylko o ciągłość numeracji Wink )
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 9:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ochłoń trochę mszaku.W tym tempie nie zdążymy porozmawiać o żadnej pozycji a to nie są przecież kretyńskie wladkowe puzzle ale bardzo wartościowe zadania.Moim zdaniem nie należy również spieszyć się z odpowiedziami.Każde studium zasługuje na chwilę ciszy , nieograniczoną możliwość dyskusji i w końcu puentę , morał który powinien pozostać w pamięci każdego , kto tym tematem i każdym z poszczególnych tu prezentowanych zadań się interesuje.

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Sie 16, 2007 9:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Twisted Evil znam tych studiów całe mnóstwo, niektóre te z mniejszą ilością bierek to nawet w pamięci utkwiły na dobre; się nie mogłem przez to powstrzymać od zaprezentowania kilku(nastu) spośród tych studiów Very Happy
Powrót do góry

keino
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 8:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ciekawe jest zadanie nr4.Jeśli pójdziemy po piona a to czarny posprząta nam całe skrzydło królewskie,mata nie damy to widać,przełomu pionowego też nie ma i hetmana nie wypromujemy.Do tych wniosków można dojść bez większego liczenia wariantów.Metodą eliminacji znalezliśmy jedyny motyw remisujący.Jaki?Szukajcie Smile .
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Kompozycja
Strona 1 z 2