Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nowy serwer szachowy
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Koleś
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 2:09 pm
Temat postu: Nowy serwer szachowy
Odpowiedz z cytatem

Chciałbym poinformować szanownych szachistów, że trwają prace nad nowym polskim serwerem szachowym! Ze względu na dużą ilość pracy jaka pozostała do zrobienia, planuję uruchomić serwis prawdopodobnie nie wcześniej niż pod koniec roku. Pod tym adresem możecie obejrzeć wstępny layout projektu, jednak proszę się zbytnio nie sugerować nim, gdyż nie jest to screenshot, a jedynie wstępny wygląd serwisu przygotowany przez grafika. Z kolei pod tym adresem umieściłem bierki, którymi będzie można grać.
Serwer będzie stanowić konkurencję dla takich serwisów szachowych jak kurnik.pl lub playchess.com. Podobnie jak ten pierwszy, do gry wystarczy zwykła przeglądarka internetowa, jednak zamiast Javy, będzie potrzebny odtwarzacz Flash.
Pomijając kilka podstawowych działów serwisu, takich "zasady gry", "linki", "faq" itp, serwis będzie oferować m.in.:
-przeglądanie listy obecnie rozgrywanych partii oraz zalogowanych graczy
-bazę partii, w której będzie zapisany każdy rozegrany pojedynek
-rozbudowane statystyki graczy, m.in. historia rankingu ELO, tabela grywanych debiutów z % ilością zwcięstw itp
-"filtrowanie" potencjalnych przeciwników np. poprzez wprowadzenie przedziału ELO
-obserwowanie rozgrywanych partii
-chat
-oraz wiele innych...
Serwis będzie przypominać raczej aplikację niż zwykłą stronę www, dzięki zastosowaniu AJAX-a, czyli wprowadzeniu dynamicznych skryptów, które umożliwią komunikację z serwerem bez potrzeby przeładowywania całej strony. Całość będzie bardzo interaktywna, a sama gra rozgrywać się będzie w osobnym oknie we flashu.

Piszę o tym już teraz, ponieważ chciałbym poznać Wasze opinie, jestem otwarty na wszelkie sugestie, które pomogą mi w stworzeniu jak najlepszego serwisu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 2:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Aktualizacja:

Zmieniłeś rysunek, teraz jest ogólny layout... Ja komentuję ten zrzut:

klik

Mam kilka uwag, jeśli chodzi o wygląd deski.

Bierki mogą być, choć do tych fritzowskich sporo brakuje. Tamtych chyba można użyć, skoro są dostępne na przykład dla FICS-owskiego klienta Babaschess.

Intarsja (w zasadzie to nie intarsja, ale o tym niżej) zdecydowanie powinna kończyć się na polach; to, co jest teraz, bardzo mi przeszkadza. Nawet obramowanie pól zrobiłbym bez intarsji. Teraz to bardziej przypomina szachy ozdobne niż typową turniejową deskę.

No właśnie, układ słojów jest taki sam dla jasnych i ciemnych pól.

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 2:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Koleś napisał:
Całość będzie bardzo interaktywna, a sama gra rozgrywać się będzie w osobnym oknie we flashu.

Po co we Flashu? Ta technologia nieciekawie działa na innych platformach systemowych niż Windows. Pozostałbym na Waszym miejscu przy html i JS.

Koleś
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 3:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Bierki mogą być, choć do tych fritzowskich sporo brakuje. Tamtych chyba można użyć, skoro są dostępne na przykład dla FICS-owskiego klienta Babaschess.

Zgadzam się z Tobą, dla mnie ideałem są bierki Oldstyle z Fritza, jeśli będę mieć 100% pewność, że używając ich nie łamię prawa autorskiego, to wtedy użyję również i tych.

wojtzuch napisał:

Intarsja (w zasadzie to nie intarsja, ale o tym niżej) zdecydowanie powinna kończyć się na polach; to, co jest teraz, bardzo mi przeszkadza. Nawet obramowanie pól zrobiłbym bez intarsji. Teraz to bardziej przypomina szachy ozdobne niż typową turniejową deskę.

Ok, pomyślę nad tym.

wojtzuch napisał:

No już bez przesady Smile Nałożyłem teksturę drewna na całą szachownicę, tak, żeby wyglądało jak prawdziwa szachownica z deski.

JJThompson napisał:

Po co we Flashu? Ta technologia nieciekawie działa na innych platformach systemowych niż Windows. Pozostałbym na Waszym miejscu przy html i JS.

Nie zgadzam się, flash działa jednakowo pod każdym systemem, a JS się nadaje do tego, ponieważ serwer jest napisany w Javie (dla niewtajemniczonych - java nie ma nic wspólnego z javą script). Program kliencki we flashu łączy się z serwerem, który za pomocą gniazd sieciowych tworzy komunikację między graczami. Java Script nie nadaje się do tego zupełnie ze względu na ograniczenie technologiczne. Nie wnikajmy już może w sprawy techniczne Smile
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 5:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Koleś napisał:
Nie zgadzam się, flash działa jednakowo pod każdym systemem

W teorii. W praktyce Flash chociażby pod Linuksem zachowuje się co najmniej dziwnie, znacznie gorzej niż na XP i to niezależnie od sprzętu, ani wersji jądra. Mówię z własnego doświadczenia. Sprawdzałem na różnym sprzęcie: na dwóch własnych komputerach, na których stały: Slack i Ubuntu, oraz korzystając ze sprzętu znajomych - w tym wypadku Gentoo, także też nie jest to uzależnione od distro. IMHO pisząc klienta we Flash'u ograniczacie dostęp dla użytkowników innych niż użytkownicy M$, ale to już Wasza sprawa.

Koleś napisał:
Java Script nie nadaje się do tego zupełnie ze względu na ograniczenie technologiczne.

Z jakiego powodu? AJAX to jak sama nazwa wskazuje "asynchroniczny JS", a JS posiada obsługę gniazd z tego co się orientuję.

chesskw
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 6:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mi się bardzo podoba oprawa graficzna przyszłego servera szachowego. Bierki też są spoko, lepszych nie trzeba Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 7:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Pod tym adresem możecie obejrzeć wstępny layout projektu, jednak proszę się zbytnio nie sugerować nim, gdyż nie jest to screenshot, a jedynie wstępny wygląd serwisu przygotowany przez grafika. Z kolei pod tym adresem umieściłem bierki, którymi będzie można grać.

Przykro mi że to powiem ale te bierki i grafika są okropne...

Być może jestem przyzwyczajony do bierek fritza i kurnika, ale te są po prostu nie "czytelne". Według mnie grafika jest beznadziejna...

Po przyglądnięciu się wykonania grafiki nasuwa się pytanie czy jest sens budować nowy serwer na którym można będzie pograć w szachy, jeśli jakoś całości będzie podobna do jakości grafiki ?

W internecie istnieje kilka miejsc gdzie można pograć w szachy: 64pola, gryonline.wp.pl, zagraj.pl, kurnik.pl, szachy.org i pewnie kilka innych...
ale tylko Kurnik przyciąga dużą rzesze szachistów. Do autora tematu: masz szanse stworzyć coś co będzie wstanie konkurować z tymi kafejkami i dotego z FICS, ICC i playchessem ?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 7:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Koleś napisał:
wojtzuch napisał:
No już bez przesady Smile Nałożyłem teksturę drewna na całą szachownicę, tak, żeby wyglądało jak prawdziwa szachownica z deski.

No i dlatego nie wygląda jak prawdziwa szachownica z deski Razz Zobacz, jak jest w nowszych Fritzach (np. styl maple/klon).

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 7:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mattihau napisał:
W internecie istnieje kilka miejsc gdzie można pograć w szachy: 64pola, gryonline.wp.pl, zagraj.pl, kurnik.pl, szachy.org i pewnie kilka innych...
ale tylko Kurnik przyciąga dużą rzesze szachistów. Do autora tematu: masz szanse stworzyć coś co będzie wstanie konkurować z tymi kafejkami i dotego z FICS, ICC i playchessem ?
Ja sądzę, że pole do popisu w kafejkach pl jest bardzo duże. Wystarczy ruszyć wyobraźnią, zakasać rękawy i do dzieła.
Kurnik? Daj spokój, toż to dziadostwo nieprzeciętne. Jedynym plusem kurnika są inne gry, w które można sobie popykać w wolnych chwilach.

Jest jeszcze inna kwestia. Każda strona www, a w szczególności taka, która wymaga napisania skomplikowanego oprogramowania, jest wyzwaniem dla jej autora! A to czy zdobędzie popularność, to już kolejny etap.
Powrót do góry

Koleś
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 8:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za Wsze opinie, nie spodziewałem się tak licznych odpowiedzi Wink
No więc po kolei..
JJThompson, jesteś pierwszą osobą narzekającą na działanie Flasha pod Linuxem. Ale teraz zastanów się przez chwilę jaki wg. Ciebie % internautów grających w szachy korzysta z Windowsa? Myślę, że ok 95%. Nigdy nie słyszałem o obsłudze gniazd w JS, a nawet jeśli istnieje to nie zdecydowałbym się tą technologię, programowanie w JS jest, że się tak wyrażę, niewdzięczne. Jest trudna w debugowaniu, na każdej przeglądarce działa inaczej, niektóre fragmenty w ogóle nie są obsługiwane przez Internet Explorer, a zależy mi na tym, żeby serwer (proszę nie mylić z kafejką!) działał niezależnie od przeglądarki. Poza tym część w Action Scripcie (czyli we flashu) została już mniej więcej zaprogramowana, więc dalsza polemika na ten temat jest bezcelowa.

Odnośnie bierek, również uważam, że są mniej czytelne choćby od tych z kurnika, dlatego będzie można sobie wybrać własny zestaw, tak, aby każdy był zadowolony.

Mattihau napisał:

masz szanse stworzyć coś co będzie wstanie konkurować z tymi kafejkami i dotego z FICS, ICC i playchessem ?

Jestem pełen nadziei, że tak Very Happy Od strony technicznej stanowi to dla mnie pewne wyzwanie, ale mam już zaprogramowane niektóre kluczowe mechanizmy, więc tak na prawdę to, czy projekt zostanie ukończony, to tylko kwestia dobrych chęci.

acidity napisał:

Ja sądzę, że pole do popisu w kafejkach pl jest bardzo duże. Wystarczy ruszyć wyobraźnią, zakasać rękawy i do dzieła.

Zgadzam się. Chciałbym, abyście przedstawili swoje własne propozycje; co Wam się najbardziej podoba na innych serwerach: playchess, FICS etc, a co chcięlibyście zmienić, dodać ulepszyć. Może macie jakiś pomysł, którym chcielibyście się podzielić? Jeśli okaże sie ciekawy, postaram sie go zrealizować. Miejcie jednak na uwadze, że projekt jest realizowany tylko przez 2 osoby w wolnym czasie i gdy powstanie nie będzie od razu jakimś wielkim komercyjnym serwerem.
Powrót do góry

Koleś
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 9:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pisałem kiedyś na forum, że poszukuję debiutów po polsku zapisanych w formacie PNG, ale niestety nikt nie odpowiedział. Czy ktoś z Was chciałby się podjąć przetłumaczenia nazw debiutów? Może w internecie znajduje się gdzieś polska lista otwarć wg. kodów ECO? Coś takiego jak tutaj: link
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 9:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Polskie strony szachowe, są bardzo mało multimedialne, tak więc rozważcie możliwość wprowadzenia bezpośrednich rozmów głosowych i wideo podczas gry. Jeśli technicznie jest to wykonalne, to bez wątpienia byłby to hit na polskim rynku kafejek szachowych.
Powrót do góry

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 11:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Koleś napisał:
JJThompson, jesteś pierwszą osobą narzekającą na działanie Flasha pod Linuxem.

Ma to jakieś znaczenie? Ważne, że nie działa to poprawnie, podobnie jak JS nie działa dobrze we wszystkich przeglądarkach [ale to już jest kwestia niedostosowania owych do standardów W3C].

Koleś napisał:
Ale teraz zastanów się przez chwilę jaki wg. Ciebie % internautów grających w szachy korzysta z Windowsa? Myślę, że ok 95%.

Przeczytałem to zdanie jeszcze raz i zaczynam się zastanawiać czy Twój avatar jest randomowy ; )

A poważnie to po prostu zwróciłem Ci uwagę na fakt, ze te 5% osób po prostu korzysta z Linuksa. Jeśli chcecie się od nich odwrócić czterema literami to proszę bardzo. Jest multum dobrych serwerów z FICS na czele, gdzie można spokojnie pograć nie narażając się, że coś się zatnie przez to, że Flash się zamuli [JIN IMHO działa świetnie i ma niezłą obsługę również za pomocą apletu przeglądarki].

Koleś napisał:
a zależy mi na tym, żeby serwer (proszę nie mylić z kafejką!) działał niezależnie od przeglądarki.

I tu się zgodzę w stu procentach. Tak powinien postępować każdy webmaster : )

Koleś napisał:
Poza tym część w Action Scripcie (czyli we flashu) została już mniej więcej zaprogramowana

Tak się właśnie spodziewałem. Zresztą zdaję sobie sprawę, że Action Script jest zdecydowanie prostszym narzędziem niż JS. Wyższy poziom języka ma jednak swoją cenę.

pog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Paź 25, 2007 2:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Kurnik? Daj spokój, toż to dziadostwo nieprzeciętne.

Jakaś argumentacja?

Ja uważam że kurnik jest bardzo dobrym serwisem, prostym w obsłudze i popularnym. Szybko się ładuje i nie ma krzykliwej grafiki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Paź 25, 2007 2:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pog napisał:
nie ma krzykliwej grafiki.
Jedna z nielicznych zalet.
Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że to nie tyle serwer szachowy, co serwer gier (prawie wszelakich).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 4