Pozycja czarnego króla jest okropna, a oddanie hetmana za figurę więcej i pogonienie go było strasznie ryzykowne, ale skuteczne. Dzięki temu mieliśmy piękną partię. Nawet mimo tego, że żyjemy w erze komputerów i Topałow przed partią z pewnością z nich korzystał ; ) _________________
A we mnie znów odżywa pytanie - czy warto uczyć się debiutów? Przecież jakbyś zakuł wariant, to nawet byś nie zatrzymał się na 12 posunięciu, tylko "płynnie" odklepał np. Sxd7.
Od pewnego czasu(już dosyć długiego) podoba mi się, jak czołowi szachiści potrafią umiejętnie zaostrzać pozycje w debiutach zamkniętych. Ani się obejrzysz, a pozycja się otwiera i staje ostra jak brzytwa. W szachach "bardzo amatorskich" takiej umiejętności(rzecz jasna statystycznie) wyraźnie brakuje. Gramy - że się tak wyrażę - nudne szachy.
Masz rację Acidity, ale to tak jak z jazzem: trzeba najpierw poznać zasady żeby je potem olewać i omijać szerokim łukiem. Tylko dzięki temu, że Topałow kontrolował sytuację i miał plan działania mógł sobie pozwolić na takie frywolne pozbycie się najpierw skoczka, a potem hetmana. Coś pięknego. Dziś też bardzo ciekawą partię rozegrał Czepałow z Krasenkowem. Niestety nasz rodak poległ, ale za to ognia było na szachownicy tyle, że aż się kurzyło. _________________
A we mnie znów odżywa pytanie - czy warto uczyć się debiutów?
OGOLNYCH zasad i pewnych IDEI na pewno tak! Natomiast zbyt gleboko jesli nie ma sie 2100, to wg mnie troszke mija sie z celem. Niemniej - predzej czy pozniej - przychodzi moment, ze KONIECZNE staje sie poglebienie debiutow, bo inaczej wychodzi sie z przegranej pozycji i morduje sie o =! Przynajmniej u mnie tak wyglada, ze juz graczom od poziomu 2050+ nie jestem w stanie wiele zrobic, poniewaz z debiutu wychodze ledwie zywy (lub mocno podduszony)
acidity napisał:
W szachach "bardzo amatorskich" takiej umiejętności wyraźnie brakuje. Gramy - że się tak wyrażę - nudne szachy.
Ja osobiscie zaostrzyc to potrafie, tylko pozniej jakos materialu odebrac nie moge!
PS. Kiedy bedzie mozliwosc zagrania z Krystianem? _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Słabo gra Carlsen drugą połowę turnieju i przez to o zwycięstwie już może tylko pomarzyć. Anand chyba trochę za późno wziął się do roboty i Aronianowi zwycięstwa raczej nie odbierze. Z Holendrem zapewne wygra, ale z Kramnikiem raczej nie, a Aronian w dwóch ostatnich partiach powinien zdobyć 1-1,5 pkt.
Przede wszystkim co najmniej po raz trzeci z rzędu wpada w mniejszy lub większy niedoczas (już nie pamiętam, czy wcześniej też miał problemy z czasem). _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Słabo gra Carlsen drugą połowę turnieju i przez to o zwycięstwie już może tylko pomarzyć.
Rzadko się z Tobą zgadzam, ale w tym przypadku tak jest. Było wspaniale, a teraz po jedenastu rundach zaledwie wyprzedza w tabeli aktualnego mistrza świata i dwóch byłych mistrzów świata. Fatalna postawa. Gdzie on się tam pcha w ogóle z takim poziomem.
Było wspaniale, a teraz po jedenastu rundach zaledwie wyprzedza w tabeli aktualnego mistrza świata i dwóch byłych mistrzów świata. Fatalna postawa. Gdzie on się tam pcha w ogóle z takim poziomem.
No właśnie a ma już przecież aż 17 lat.
Punktacja po 11 rundach:
1. Aronian, Levon - 7
2. Anand, Viswanathan - 6,5
3. Radjabov, Teimour - 6,5
4. Carlsen, Magnus - 6,5
5. Adams, Michael - 6
6. Ivanchuk, Vassily - 6
7. Kramnik, Vladimir - 6
8. Lékó, Peter - 5,5
9. Mamedyarov, Shakhriyar - 5,5
10. Topalov, Veselin - 5,5
11. Polgar, Judit - 4,5
12. Eljanov, Pavel - 4
13. Van Wely, Loek - 4
14. Gelfand, Boris - 3,5
Stawka wyrównana, dzięki temu będzie pewnie mniej tych nudnych remisów. Nie mogę też doczekać się partii Kramnika z Anandem.
Rzeczywiście, nie każdy remis jest nudny. Nudne są remisy po debiucie czy w fazie środkowej za porozumieniem stron, gdzie partia mogłaby się różnie zakończyć. Tak czy inaczej wolę partie rezultatywne - a ta 11. runda miała ich najwięcej jak do tej pory (grupa A).