| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
_szachistapl_ Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Flying_Butter Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 10, 2008 10:53 pm Temat postu: |
|
|
|
A próbowałaś Obrony Pirca(1.e4 d6)? |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 6:45 am Temat postu: |
|
|
|
ja na 1.e4 ram obronę francuską wariant McCutcheon i bardzo mi się podoba powstała pozycja. chciałbym znaleźć podobny debiut ale do białego. co sądzicie o obronie angielskiej system Botvinnika?? można to grać schemat czyli po prostu wiedzieć jak się ustawić czy trzeba się nauczyć teorii?? macie może jakieś partie z nim?? |
|
| Powrót do góry |
|
Flying_Butter Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 4:49 pm Temat postu: |
|
|
|
Obrona Pirca mi się nie podoba... Białe tak fajnie zajmują centrum, że nie ma co grać  Zna ktoś może taki debiut, że można atakować, atakować, atakować na skrzydle królewskim, ew. zrobić długą roszadę? I miło by było, żeby goniec stał na b7... Takie rzeczy to tylko w erze, czy jest jakiś taki debiut? |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 4:49 pm Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | | można to grać schemat czyli po prostu wiedzieć jak się ustawić czy trzeba się nauczyć teorii?? macie może jakieś partie z nim?? |
Jak dla mnie najważniejszą teorią jest właśnie to jak się ustawiać i po co grać które posunięcia. Nie do końca rozumiem to pytanie. |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 5:25 pm Temat postu: |
|
|
|
chodzi mi oto czy ustawiać mam swoje figury niezależnie od ruchów przeciwnika(o ile się da) czy uczyć się wielu różnych kontynuacji w zależności od ruchów przeciwnika. |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 5:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | | chodzi mi oto czy ustawiać mam swoje figury niezależnie od ruchów przeciwnika(o ile się da) czy uczyć się wielu różnych kontynuacji w zależności od ruchów przeciwnika. |
Sam sobie odpowiedziałeś w pierwszej części zdania - "o ile się da". A jak się ma dać, jeśli przeciwnik ma identyczny cel jak ty? Nie ma miejsca na kompromis, zawodnicy chcą szybkiego rozwoju i centrum tylko dla siebie. Patrzmy co robi przeciwnik - nie ma debiutu, w którym możemy przestawiać bierki nie interesując się planami przeciwnika. Możesz dążyć do konkretnych ustawień i systemów - ale nic więcej. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
Michał95 Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 6:46 pm Temat postu: |
|
|
|
| Flying_Butter napisał: | Dołączam się do pytania. Też poszukuję debiutu, i też chcę zamkniętego centrum i ataku, tylko że czarnymi (po e4). Miała być sycylijska - za trudna. Francuska - nie podoba się. Alechina - za niski poziom. Można by tak wymieniać wszystkie debiuty. Może mnie ktoś oświeci i powie, co jest "dobre"? Już nie widzę nic, co można grać...  |
sycylijska za trudna ? ja ją grałem mając słabiutką III kategorie i jakoś dobrze mi się grało ,teraz grając sycyla ogrywam niezlych graczy już wg. mnie spróbuj grać Najdorfa-prosty tylko trzeba mieć wyczucie kiedy kopnąc grając b5-b4 ( często sie zdarza w ataku angielskim )przejżyj z 10 partii z diagramami i komentarzami znanych zawodników Najdorfa to zobaczysz jaki jest łatwy ja patrzałem również najlepsze kontynuacje dla białych,a dawało to to że wiedziałem czego mogę się spodziewać ze strony białych grając czarnymi...,byle nie graj Drakona czy Dragona ( jak kto lubi zwac )
Pozdrawiam Michał |
|
| Powrót do góry |
|
Old_meb Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:35 am Temat postu: |
|
|
|
 Ja bym na twoim miejscu Fly wyprobowal kilkanascie partii grajac "systemem". Oczywiscie niekoniecznie w najwazniejszym turnieju, ale w turnieju probnym + na kurniku + w realu (z innymi graczami).
 Najprostsza kontynuacja, ktora mozna "klepac" - niemal bez wzgledu co przeciwnik zagra - to
Sf3/g3/Gg2/Sc3/b3/Gb2/0-0 i w miedzyczasie - ty decydujesz kiedy - pion na d3/d4 albo e3/e4! Sprobuj nieco potluc takich partii, a zobaczysz jak ci bedzie szlo. Wbrew pozorom nie ma latwego obalenie tych ruchow, o ile oczywiscie bedziesz chociaz odrobine patrzyla na to co sie dzieje!  _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 4:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja jestem przeciwnikiem takiego grania białymi, bo ten debiut według mnie nie daje ŻADNEJ przewagi białym. Lubię jak przeciwnik mi tak zagrywa białymi, bo spokojnie rozwijam swoje figury i mam dobrą grę. |
|
| Powrót do góry |
|
Death Pion

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 1:15 am Temat postu: |
|
|
|
Białymi Birda
A czarnymi Obrona holenderska i królewsko-indyjska |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 1:52 am Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Ja jestem przeciwnikiem takiego grania białymi, bo ten debiut według mnie nie daje ŻADNEJ przewagi białym. Lubię jak przeciwnik mi tak zagrywa białymi, bo spokojnie rozwijam swoje figury i mam dobrą grę. |
Obrona Czestochowy ,to polecam dla silnych szachistow.
Czarnymi 1...f6 2....Kf7
Zaleta tego debiutu jest sprawdzenie przeciwnika ,czy umie on matowac.... _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
Zielarz Pion

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 9:14 am Temat postu: |
|
|
|
| wladek napisał: | | lk85 napisał: | | Ja jestem przeciwnikiem takiego grania białymi, bo ten debiut według mnie nie daje ŻADNEJ przewagi białym. Lubię jak przeciwnik mi tak zagrywa białymi, bo spokojnie rozwijam swoje figury i mam dobrą grę. |
Obrona Czestochowy ,to polecam dla silnych szachistow.
Czarnymi 1...f6 2....Kf7
Zaleta tego debiutu jest sprawdzenie przeciwnika ,czy umie on matowac.... |
trzyma Ci sie humor wladek  |
|
| Powrót do góry |
|
|