Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

szukam debiutu
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 10, 2008 6:10 pm
Temat postu: szukam debiutu
Odpowiedz z cytatem

szukam debiutu dla białych w którym często wykorzystuje się pionki do ataku na skrzydłach z zablokowanym centrum albo gdzie białe posiadają falangę pionów w centrum. myślałem trochę o partii angielskie bo tam powstają mniej więcej takie pozycje ale obok nich często powstają zupełnie przeciwne. może zna ktoś debiut w którym powstają bardzo często takie pozycje albo jak grać partie angielska aby takie pozycje powstawały(może system botvinika? niestety posiadam z nim tylko trzy partie) Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 10, 2008 8:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dołączam się do pytania. Też poszukuję debiutu, i też chcę zamkniętego centrum i ataku, tylko że czarnymi (po e4). Miała być sycylijska - za trudna. Francuska - nie podoba się. Alechina - za niski poziom. Można by tak wymieniać wszystkie debiuty. Może mnie ktoś oświeci i powie, co jest "dobre"? Już nie widzę nic, co można grać... Sad
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 10, 2008 10:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A próbowałaś Obrony Pirca(1.e4 d6)?
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 6:45 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja na 1.e4 ram obronę francuską wariant McCutcheon i bardzo mi się podoba powstała pozycja. chciałbym znaleźć podobny debiut ale do białego. co sądzicie o obronie angielskiej system Botvinnika?? można to grać schemat czyli po prostu wiedzieć jak się ustawić czy trzeba się nauczyć teorii?? macie może jakieś partie z nim??
Powrót do góry

Flying_Butter
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 4:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Obrona Pirca mi się nie podoba... Białe tak fajnie zajmują centrum, że nie ma co grać Razz Zna ktoś może taki debiut, że można atakować, atakować, atakować na skrzydle królewskim, ew. zrobić długą roszadę? I miło by było, żeby goniec stał na b7... Takie rzeczy to tylko w erze, czy jest jakiś taki debiut?
Powrót do góry

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 4:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

_szachistapl_ napisał:
można to grać schemat czyli po prostu wiedzieć jak się ustawić czy trzeba się nauczyć teorii?? macie może jakieś partie z nim??

Jak dla mnie najważniejszą teorią jest właśnie to jak się ustawiać i po co grać które posunięcia. Nie do końca rozumiem to pytanie.
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 5:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chodzi mi oto czy ustawiać mam swoje figury niezależnie od ruchów przeciwnika(o ile się da) czy uczyć się wielu różnych kontynuacji w zależności od ruchów przeciwnika.
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 5:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

_szachistapl_ napisał:
chodzi mi oto czy ustawiać mam swoje figury niezależnie od ruchów przeciwnika(o ile się da) czy uczyć się wielu różnych kontynuacji w zależności od ruchów przeciwnika.

Sam sobie odpowiedziałeś w pierwszej części zdania - "o ile się da". A jak się ma dać, jeśli przeciwnik ma identyczny cel jak ty? Nie ma miejsca na kompromis, zawodnicy chcą szybkiego rozwoju i centrum tylko dla siebie. Patrzmy co robi przeciwnik - nie ma debiutu, w którym możemy przestawiać bierki nie interesując się planami przeciwnika. Możesz dążyć do konkretnych ustawień i systemów - ale nic więcej.

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 6:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Flying_Butter napisał:
Dołączam się do pytania. Też poszukuję debiutu, i też chcę zamkniętego centrum i ataku, tylko że czarnymi (po e4). Miała być sycylijska - za trudna. Francuska - nie podoba się. Alechina - za niski poziom. Można by tak wymieniać wszystkie debiuty. Może mnie ktoś oświeci i powie, co jest "dobre"? Już nie widzę nic, co można grać... Sad

sycylijska za trudna Confused Shocked ? ja ją grałem mając słabiutką III kategorie i jakoś dobrze mi się grało Wink,teraz grając sycyla ogrywam niezlych graczy już wg. mnie spróbuj grać Najdorfa-prosty tylko trzeba mieć wyczucie kiedy kopnąc grając b5-b4 ( często sie zdarza w ataku angielskim )przejżyj z 10 partii z diagramami i komentarzami znanych zawodników Najdorfa to zobaczysz jaki jest łatwy Wink ja patrzałem również najlepsze kontynuacje dla białych,a dawało to to że wiedziałem czego mogę się spodziewać ze strony białych grając czarnymi...,byle nie graj Drakona czy Dragona ( jak kto lubi zwac Razz )

Pozdrawiam Michał
Powrót do góry

Old_meb
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 11:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z przedmówcą... najdorf jest warty uwagi. Chcesz zobaczyć jak bardzo jest pożyteczny? Daje link do partii nieżyjącego już Fischera:
http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?pid=19233&playercomp=white&opening=B20-B99&title=Robert%20James%20Fischer%20playing%20the%20Sicilian%20as%20White

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 11:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow Ja bym na twoim miejscu Fly wyprobowal kilkanascie partii grajac "systemem". Oczywiscie niekoniecznie w najwazniejszym turnieju, ale w turnieju probnym + na kurniku + w realu (z innymi graczami).
Idea Najprostsza kontynuacja, ktora mozna "klepac" - niemal bez wzgledu co przeciwnik zagra - to
Sf3/g3/Gg2/Sc3/b3/Gb2/0-0 i w miedzyczasie - ty decydujesz kiedy - pion na d3/d4 albo e3/e4! Sprobuj nieco potluc takich partii, a zobaczysz jak ci bedzie szlo. Wbrew pozorom nie ma latwego obalenie tych ruchow, o ile oczywiscie bedziesz chociaz odrobine patrzyla na to co sie dzieje! Rolling Eyes

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 4:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja jestem przeciwnikiem takiego grania białymi, bo ten debiut według mnie nie daje ŻADNEJ przewagi białym. Lubię jak przeciwnik mi tak zagrywa białymi, bo spokojnie rozwijam swoje figury i mam dobrą grę.
Powrót do góry

Death
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 1:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Białymi Birda
A czarnymi Obrona holenderska i królewsko-indyjska
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 1:52 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ja jestem przeciwnikiem takiego grania białymi, bo ten debiut według mnie nie daje ŻADNEJ przewagi białym. Lubię jak przeciwnik mi tak zagrywa białymi, bo spokojnie rozwijam swoje figury i mam dobrą grę.

Obrona Czestochowy ,to polecam dla silnych szachistow.
Czarnymi 1...f6 2....Kf7

Zaleta tego debiutu jest sprawdzenie przeciwnika ,czy umie on matowac....

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 9:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:
lk85 napisał:

Obrona Czestochowy ,to polecam dla silnych szachistow.
Czarnymi 1...f6 2....Kf7

Zaleta tego debiutu jest sprawdzenie przeciwnika ,czy umie on matowac....

trzyma Ci sie humor wladek Very Happy
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 3