| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 8:34 pm Temat postu: |
|
|
|
| Death napisał: | Białymi Birda
|
Kiedyś przez jakiś czas to grałem i przeciwnicy na 1.f4 bardzo często grali mi 1....e5. Ostra gra jest w tym gambicie. Ja zawsze brałem piona 2.f:e5, po czy następowało 2....d6. Teraz raczej powinno się grać 3.e4, ale ja zawsze brałem tego piona, po czym miałem ciężką obronę, ale piona w zapasie .
Ogólnie jednak według w tym debiucie białe nie zdobywają przewagi. Jedynie fajne było to, że często uzyskiwałem fajną pozycję dla skoczka na e5, ale nic po za tym. |
|
| Powrót do góry |
|
MagikTechniki Nowy

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 9:42 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie wiem za bardzo o co ci chodzi. Wiem że już próbowałeś z angielską też ci ją polece choć jak dobrze pamiętam jeszcze nigdy nie praktykowałem. Może są jakieś warianty które jednak będą ci pasować. A obrona pirca ?? _________________ Szachy to walka ... Szachy to życie w miniaturze.
G. Kasparov |
|
| Powrót do góry |
|
Death Pion

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 10:08 pm Temat postu: |
|
|
|
Bardzo pasywny debiut i trzeba umiec sie bronic bo białe łatwą przeprowadzaja grozny atak i nie maja problemow z rozwojem |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 10:40 pm Temat postu: |
|
|
|
| Death napisał: | | Bardzo pasywny debiut i trzeba umiec sie bronic bo białe łatwą przeprowadzaja grozny atak i nie maja problemow z rozwojem |
Konia z rzędem temu, kto wskaże debiut, gdzie białe mają problemy z rozwojem. W każdym debiucie trzeba się "umieć" bronić czarnymi, a już ta wstawka, że białe mają "łątwy" atak... Gdyby to była prawda, Pirca nikt by nie grywał. Ale może kolega Death pokaże nam jakieś warianty? Sam nie przepadam grać przeciwko tej obronie, więc każde info będzie jak Gwiazdka na nieboskłonie... _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 11:09 pm Temat postu: |
|
|
|
W obronie pirca czy np. w królewsko-indyjskiej należy przede wszystkim nie dawać swobody czarnopolowemu gońcu czarnych, bo to się źle kończy. |
|
| Powrót do góry |
|
Chessgenius86 Nowy

|
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 7:47 am Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | W obronie pirca czy np. w królewsko-indyjskiej należy przede wszystkim nie dawać swobody czarnopolowemu gońcu czarnych, bo to się źle kończy. |
Nie do końca się zgadzam. Czasem główną rolę odgrywa białopolowy goniec czarnych a czarnopolowy ulega wymianie. |
|
| Powrót do góry |
|
MagikTechniki Nowy

|
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 10:18 am Temat postu: |
|
|
|
Zgadzam się z Chessgeniusem _________________ Szachy to walka ... Szachy to życie w miniaturze.
G. Kasparov |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 6:42 pm Temat postu: |
|
|
|
To ja jeszcze raz szukam debiutu ale tym razem dla czarnych po 1.e4 zależy mi na tym aby był łatwy do nauki(mało wariantów) i czarne miały jakieś realne szanse na kontr grę |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 8:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Takie rzeczy to tylko w erze. Czarnymi jest teoretycznie trudniej niż białymi, więc nie ma jedynej słusznej, łatwej drogi. Żeby mieć kontr grę czarnymi to najpierw trzeba białe zachęcić do ataku i wtedy je kontrować. Inaczej mówiąc trzeba wybrać ostry debiut, a ostre debiuty mają to do siebie, że mają sporo wariantów.
Przykładowym debiutem obrazującym możliwości kontr gry czarnymi po 1..e4 jest obrona sycylijska, dajmy np. wariant dragona. Czarne w tym debiucie zachowują się początkowo nieco pasywnie ustawiając swoje figury tylko na liniach 6,7,8. Poza tym roszują na królewskim. To czysta prowokacja, która ma na celu zmusić białe do podjęcia ataku jugosłowiańskiego, którego głównym założeniem jest długa roszada i jazda do przodu pionami na królewskim. Wtedy czarne mogą podjąć kontr grę na hetmańskim.
Sugestia do forumowiczów, którzy prezentują poziom poniżej 1600. Zanim zaczniecie próbę budowy swojego repertuaru debiutowego w oparciu o opracowania teoretyczne to po prostu nauczcie się nie podwalać figur na prostych motywach. Jaki sens ma wkucie wariantu do 15. posunięcia skoro w 16. ładujemy się na proste widełki? To taki skrajny przykład ale jak najbardziej życiowy.
Dla przykładu (czy tam ku przestrodze  ) moja wczorajsza partia z zawodnikiem 1600, czas 2h na zawodnika, wariant dragona:
| Kod: |
[Event "?"]
[Site "?"]
[Date "????.??.??"]
[Round "?"]
[White "1600"]
[Black "arkoski"]
[Result "*"]
[ECO "B77"]
[PlyCount "34"]
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 g6 5. Be3 Bg7 6. Nc3 Nf6 7. f3 O-O 8.
Bc4 d6 9. Bb3 Bd7 10. Qd2 Nxd4 11. Bxd4 b5 12. Nd5 Nh5 13. O-O Bc6 14. Rac1 a5
15. Bb6 Qd7 16. Bxa5 Bxd5 17. Bxd5 Qa7+ *
|
Jak widzimy zawodnik ładnie rozegrał początek, do 10. ruchu zużył jakąś minutę. 10...Sxd4 było dla niego pewną niespodzianką więc potem grał już nieco wolniej ale ciągle bardzo szybko. Nad 16.Ga5?? też zbyt wiele nie rozmyślał. Graliśmy do 35. posunięcia. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 11:02 pm Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | | Sugestia do forumowiczów, którzy prezentują poziom poniżej 1600. Zanim zaczniecie próbę budowy swojego repertuaru debiutowego w oparciu o opracowania teoretyczne to po prostu nauczcie się nie podwalać figur na prostych motywach. Jaki sens ma wkucie wariantu do 15. posunięcia skoro w 16. ładujemy się na proste widełki? | Otóż to!!!
Wyeliminowanie podwałek 1-3 posunięciowych (m.in. prosta taktyka), to już jest chyba kapitał, na walkę o II kategorię szachową. |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 4:42 pm Temat postu: |
|
|
|
to ja raczej nie oddaje figur na prostych motywach i gram na poziomie jak nie więcej 1600 i chce się nauczyć debiutów bo o wiele przyjemniej mi się w tedy gra. mam problem tylko w tym że nie lobie się uczyć skomplikowanych wariantów, a z kontr gra chodziło mi oto aby czarne miały coś do powiedzenia w grze środkowej a nie tylko się biernie broniły. więc jak by ktoś miał jakieś propozycje byłbym wdzięczny. wczoraj przeglądałem partie z obroną philindora z wymiana pionków i tam nawet interesująco wyglądało w grze środkowej po marszu czarnych pionków d i c co wy o tym sądzicie? |
|
| Powrót do góry |
|
Eccon Nowy

|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 6:50 pm Temat postu: |
|
|
|
Po 1.e4 e5 o obrony Philidora jeszcze daleka droga. Bo tak się składa, że i białe mają coś do powiedzenia. Więc czarnymi musisz się liczyć z gambitem królewskim po 2.f4 lub np z partią wiedeńską po 2. Sc3 lub też 2. d4, 2. Gc4, 2.g3, 2.c4 , 2.c3. Więc widzisz, że jest i tak tego sporo. Chociaż rzeczywiście najczęściej do obrony Philidora dojdzie. Moim zdaniem jednak obrona ta spowoduje, że będziesz zawsze grał w defensywie, a to jest lekko męczące.
Może warto spróbować obronę Caro-Kann lub francuską? A o jakim wariancie myślisz pisząc o marszu pionów c i d? |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 12:45 pm Temat postu: |
|
|
|
1.e4 e4 2.Sf3 d6 3.d4 exd4 4.Sd4 Sf6 5.Sc3 Ge7 i tu na przykład 6.Gf4 0-0 7.Hd2 d5 wyszukaj parę partii z tym wariantem i paroma innymi możliwościami białych w 6 ruchu, nie wydaje mi się a by tam czarne były skazane na ciągłą defensywę. mam opracowanie tego debiutu(autor Bangiev)
więc z materiałami nie powinno być problemu |
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Pion

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 4:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Philidor z 3. ed4? Przecież białe mogą odbić hetmanem? 4. Hxd4 Sc6 5. Gb5 Gd7 6. Gxc6 Gxc6 7. c4 i sam oceń pozycję. Sam czasem gram Philidora - polecam system Nimzowitscha 3. ... Sf6 4. Sc3 Sbd7 i dalej 5. Gc4 Ge7 lub 5 ... c6. Jak potrzebujesz ostrej gry, możesz wybrać atak Philidora 3. ... f5. Ale nie 3. ... ed! _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia. |
|
| Powrót do góry |
|
greeley Nowy

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 5:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Słoniu i czego pyszczysz, to jest wariant Larsena i po 4.Hd4 zamiast Sc6 gra się a6 profilaktycznie z całkiem ciekawymi pozycjami - polecam zajrzeć do Christian Bauer "The Philidor files" wydawn. Everyman Chess. _________________ Jak szaleć, to szaleć... graj 1.b4! |
|
| Powrót do góry |
|
|