Kto bowiem przy zdrowych zmyslach rozwiaze "na piechote" zadanie dotyczace tego ile wszystkich ziaren bedzie na ostatnim polu szachownicy, jesli na pierwszym jest 1, na 2gim 2, itd, hm?
Ja rozwiążę. Na ostatnim będą 64 ziarna.
Dodam jeszcze, że w excelu też wyszło 64. Czyli mój komp też sobie poradził. _________________ pay attention or pay the price
Dodam jeszcze, że w excelu też wyszło 64. Czyli mój komp też sobie poradził.
Wlasnie dlatego kompy sa jeszcze daleko, do tego, aby przescignely nas w MYSLENIU!
PS. Lepiej nie licz w excelu tego co mozesz policzyc we wlasnej glowie! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Kto bowiem przy zdrowych zmyslach rozwiaze "na piechote" zadanie dotyczace tego ile wszystkich ziaren bedzie na ostatnim polu szachownicy, jesli na pierwszym jest 1, na 2gim 2, itd, hm?
Cytat:
Wlasnie dlatego kompy sa jeszcze daleko, do tego, aby przescignely nas w MYSLENIU!
Może czegoś nie załapałem, jak często mi się zdarza, ale nie za szybko wysłałeś to, co napisałeś? Oczywiście odpowiedź: 64 jest prawidłowa. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Może czegoś nie załapałem, jak często mi się zdarza, ale nie za szybko wysłałeś to, co napisałeś? Oczywiście odpowiedź: 64 jest prawidłowa.
Wszystko zalapales tak jak trzeba - jezeli wlaczyles (KRYTYCZNE) myslenie to wszystko jest w porzadku. Jesli natomiast chcesz wykazac sie wiedza potoczna to tez jest w porzadku - mnie to nie przeszkadza. Kazdy, kto widzi tak jak nalezy zobaczyc, DOSKONALE wie o co biega! Kazdy wynik jest prawidlowy, jesli zaden nie jest wykluczony! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Wszystko zalapales tak jak trzeba - jezeli wlaczyles (KRYTYCZNE) myslenie to wszystko jest w porzadku.
Szkoda że Ty nie włączyłeś przedstawiając, jak się domyślam, zadanie obliczenia 2 do potęgi 64 w formie, w jakiej to zrobiłeś Sens mojego postu też zrozumiałeś, delikatnie mówiąc, opacznie, bo nie było moją intencją wywoływanie dyskusji na temat czy człowiek góruje nad komputerem czy odwrotnie. _________________ pay attention or pay the price
Na ostatnim polu będzie 18.446.744.073.709.551.616 ziaren ( ponad 18 trylionów ).
Policzyłem na palcach... Teraz proszę o brawa . _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>.
ile wszystkich ziaren bedzie na ostatnim polu szachownicy
Cytat:
Na ostatnim polu będzie 18.446.744.073.709.551.616 ziaren
Panowie, staracie się trzymać konwecję czy naprawdę tak nie panujecie nad tym, co piszecie i czytacie? Wiem, że muszę uważać, bo jeśli chodzi o chwytanie dowcipów, jestem całkowitym beztalenciem, ale coś czuję, że Wy tak na serio _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
dodam tylko, że zadanie ma 2 (dwa) rozwiązania. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
dodam tylko, że zadanie ma 2 (dwa) rozwiązania.
OK, to ja się poddaję. Może podchodzę do tego zbyt formalnie od strony czysto językowej, takie zboczenie zawodowe, ale proszę o wyjaśnienie, to wtedy powiem, czy mi pasuje do treści zadania, czy nie _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Znalazłem dwa sposoby, aby znając dwa pierwsze elementy ciągu (1, 2) ciąg był prawdziwy. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Jeśli na 1. jest 1, na 2. jest 2, to na 3. może być 3 lub 4 _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
Moim zdaniem da się znaleźć dużo więcej takich ciągów, a na trzecim polu nie muszą być 3 czy 4 ziarna bo mogą być np 2 a pewnie i wiele innych mozliwosci
Moim zdaniem da się znaleźć dużo więcej takich ciągów, a na trzecim polu nie muszą być 3 czy 4 ziarna bo mogą być np 2 a pewnie i wiele innych mozliwosci
Panowie, staracie się trzymać konwecję czy naprawdę tak nie panujecie nad tym, co piszecie i czytacie? Wiem, że muszę uważać, bo jeśli chodzi o chwytanie dowcipów, jestem całkowitym beztalenciem, ale coś czuję, że Wy tak na serio
Przecież mój post był na temat... Napisałem, że policzyłem to na palcach, czyli dowiodłem wyższości jednostki ludzkiej nad cyfrową... A przynajmniej nad domowym kalkulatorem . _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>.