Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy warto grać hiszpańską?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
MagikTechniki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 6:37 pm
Temat postu: Czy warto grać hiszpańską?
Odpowiedz z cytatem

Czy warto grać hiszpańską gdy jest się graczem z V kategorią ?? A gdy już się gra lepiej grać wariant wymienny czy niewymienny ??

Co wy o tym sądzicie ? Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 7:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Grać możesz, ja jak grałem daaawno temu hiszpańską, to zawsze wymieniałem 4.G:c6, bo inne warianty były dla mnie po prostu niezrozumiałe, bo jak zawodnik z V kategorią mógł grać dobrze taki złożony debiut, jakim jest partia hiszpańska Rolling Eyes .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

MagikTechniki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 7:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A jaki debiut byś mi polecił ?
Powrót do góry

herring
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 8:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Grać możesz, ja jak grałem daaawno temu hiszpańską, to zawsze wymieniałem 4.G:c6, bo inne warianty były dla mnie po prostu niezrozumiałe, bo jak zawodnik z V kategorią mógł grać dobrze taki złożony debiut, jakim jest partia hiszpańska Rolling Eyes .

Zgadzam się z przedmówca. Pragnę dodać, że w temacie "co po d4?" wykłócałem się zawzięcie, ponad pół roku temu że jest to prosty debiut. Jednak teraz oświadczam przy wszystkich, że się baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo się myliłem, (byłem młody i głupi, a teraz jestem nieco starszy i ciut mądrzejszy:D ). W temacie "co po d4?" możesz sobie trochę poczytać, jest tam dużo wartościowych treści (pomijając moje wypowiedzi).
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 8:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Może być ta hiszpańska, debiuty otwarte są dobre jeśli chodzi o rozwijanie umiejętności. V kategoria w żadnym debiucie cudów raczej nie zdziała. Jak awansujesz o kilka klas, to wtedy będzie można przyzwoicie sobie radzić w danym otwarciu.
Powrót do góry

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Ja proponuje zaczac od klasyki. Czyli partia wloska, szkocka i debiut centralny oraz innego typu otwarte partie - oczywiscie od czasu do czasu warto probowac lekko "zamykac" gre i patrzec co sie wtedy dzieje. Bdb tez wyprobowac gambit Evansa, gdyz jest to wg mnie bardzo wymagajacy debiut (zwlaszcza grajac czarnymi!). Jesli chcesz sprawdzic sie w obronie i ataku zarazem to probuj tez pogrywac czasami gambit krolewski! Rolling Eyes

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 8:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja zaczynałem od hiszpanki gdyż lubię skomplikowaną wielofigurową ostrą grę i sprawiałem nią duuuuuże problemy kat. I jak i KM-om Twisted Evil . Polecam jak nie boisz się dużej ilości wariantów Wink
Powrót do góry

Kaczmar
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 1:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Osobiście uważam, że debiutów należy sie uczyć nie wcześniej niż od III kategorii. Owszem należy znać podstwy większości debiutów (chociażby po to żeby wiedzieć o czym inni rozmawiają) ale głębsze wgłębianie się w debiut według mnie wcześniej nie ma sensu. Lepiej poświęcić ten czas na taktyktę, strategię i grę końcową. Z zawodnikami V,IV,III lepiej jest grać takie warianty które "niszczą" łańcuchy pionowe przeciwnika. Zazwyczaj zawodnicy do III kategorii włącznie mają problemy z utrzymaniem izolowanych pionów, zdwojonych pionów itp. a nie potrafią wykorzystać zalet izolaka (chociażby otwartych przekątnych) w grze środkowej.
Powrót do góry

MagikTechniki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kaczmar niby tak. Ale moim zdaniem aby zajść do końcówek to trzeba potrafić zacząć początek. Czyli hiszpańska nie jest zła ale wariantów dużo już umiem jej dużo i nie na blache. W którymś magazynie był wariant bez a6 to też już umiem itd.
Powrót do góry

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tyle ze nie kazdy ci zagra w odpowiedzi e5 wiec jak ciagle sie bedziesz uczyl hiszpanskiej a ktos np ciagle sycyla i zagra ci sycylijska to mozesz miec spore problemy Wink

MagikTechniki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

akurat z sycylijską nie Very Happy bo troszki ją znam. Wariantów itd nie ale mniej więcej wiem jak grać. Ale jak ktoś mi zagra jakieś Caro-Kan od d4 albo nie wyjedzie skoczkiem na c6 to jest mały problem. Często jak gram hiszpana to nie wyjeżdzają skoczkiem na c6 tylko atakują piona e4 skoczkiem na f6 no i zawsze bronie tego piona nigdy nie wymieniam a później zamiast gońcem na hiszpana gram włoską.
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Maj 07, 2008 5:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja w końcu postanowiłem stworzyć sobie porządny repertuar debiutowy(jak dotąd zawsze wybierałem debiuty które miały jak najmniej teorii,ale tam pozycje bardzo często się powtarzają i ciężko coś tym ugrać z silniejszym zawodnikiem). i związku z tym mam pytanie co łatwiej będzie oponować zawodnikowi grającego na poziomie mocnej III wariant otwarty hiszpańskiej czy najdorfa w sycylu??
p.s. posiadam materiały do obydwu debiutów
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Maj 07, 2008 5:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jakie potrzebujecie ksiazki szachowe.
Moze gra srodkowa Keresa?

Taki tytul jest do wydania (w zamierzeniu).

Death
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Maj 07, 2008 9:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oba debiuty zarowno jak hiszpanska i sycylijska to bardzo zlozone otwarcia i lepiej zebys umial je oba Smile
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Maj 08, 2008 7:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

czy w książce keresa "teoria.." warianty otwartej hiszpańskiej są bardzo nieaktualne??
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 2