Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

1. f4 - System Birda
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 08, 2004 3:00 pm
Temat postu: 1. f4 - System Birda
Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem bardzo ciekawy debiut, charakteryzujący się otwierającym posunięciem 1.f4. Ja jednak chciałem poruszyć kwestię popularnej w tym debiucie pułapki związaną z gambitem Fromsa: 1.f4 e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Gxd6 4.Sf3 g5 5.g3 ... no właśnie dalej nie będę pisał, bo chciałbym się dowiedzieć jak zagralibyście to dalej czarnymi. Napiszę jeszcze jaka kontynuacja jest w teorii: 5...g4 6.Sh4 Se7 7.d4 Sg6 8.Sxg6 hxg6 9.Hd3 Sc6 10.c3 i komentarz "niejasne". Ja jednak chcę, żeby było jasne i to wygrane dla czarnych Cool Niekoniecznie trzeba się wzorować na powyższej kontynuacji, bo ja widzę jeszcze ciekawe 5...f5 z zamiarem przepchania piona na f4 i po ewentualnym wybiciu zagrać g4.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 09, 2004 6:56 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Grałem ten debiut przez kilka miesięcy i często w wariancie 1....e5 miałem kłopoty. Po 2....d6 chyba nie powinno się bić tego piona tylko należy grać 3.Sf3 i po d:e5 zagrać albo 4.e4 albo pobić tego piona z następnym d4. W wariancie po 2....d6 3.e:d6 G:d6 często wpadałem w kłopoty, ale później sam wymyśliłem posunięcie 4.g3 z następnym Gg2. Nie wiem czy to jest dobre, ale zdobyłem piona w zamian za gorszy rozwój.
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 09, 2004 6:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

1.f4 e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Gxd6 i polecasz tutaj 4.g3? Tutaj od razu nasuwa mi się 4...Hg5! i białe są naprawdę w opałach, bo grozi Gxg3+ z matem hetmanem. Bronić się można 5.Kf2 lub 5.d3, co mi się wydaje lepsze. Tak więc po 5.d3 gramy: 5...Gxg3+ 6.hxg3 Hxg3+ 7.Kd2 i myślę, że nawet z figurą mniej czarne mają tu przewagę. Dalej proponuję 8...Sf6 z planem Sg4 lub dalsze rozwijanie figur. Nie wiem jak zrobić szybki atak czarnymi. Może ktoś ma koncepcję? Rolling Eyes
Powrót do góry

kotovnik
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 09, 2004 6:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szczeże mówiąc to, to otwarcie ma jakąś niską skuteczność jakoś ponizej 50%. Zdaje sobie sprawę ze te 50% to jest istotne raczej dla GM, ale tak naprawde to co po debiucie mają biale odwróconą holenderke która roi sie od slabosci u malo doswiadczonych chocby Gb8 , xe6 ewentualnie e5.
Syf.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 10, 2004 1:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po 1....e5 partia jest bardzo ostra, ale po innych posunięciach czarnych białe mają dość dobrą pozycję i przyjemnie się gra.
Powrót do góry

Killerr
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Cze 12, 2004 7:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ludzie jeśli macie kłopoty z gambitem f4 e5 grajcie
1 f4 e5
2 e4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i nauczcie się gambitu królewskiego i będziecie dawać miniaturki!
Gwarantuje
Powrót do góry

MarcinZ
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Cze 12, 2004 7:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Killerr napisał:
1 f4 e5
Gwarantuje

chyba zawodnikom z IV kategoria.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Cze 12, 2004 9:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gambit królewski to jest loteria Laughing. Z tymi miniaturkami to się zgadzam, ale jeszcze kwestia kto z kim wygra Wink.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Cze 12, 2004 9:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A tak wogóle to się dziwię, dlaczego arcymistrzowie tak rzadko grają ten wariant i wolą grać rosyjską i hiszpańską prowadzące do remisu.
Powrót do góry

Tomo
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Cze 13, 2004 4:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pewnie dlatego, że u nich liczy się nawet 0,5 pkt. Ale tak to jest Cool

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 13, 2004 8:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Już w najbliższym czasie na 100 partii 100 zakończy się remisami jak tak dalej pójdzie Confused.
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 14, 2004 8:41 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Killerr napisał:
1 f4 e5
Gwarantuje

Co najmniej śmieszne spostrzeżenie. 2.e4 chyba nie zasługuje aż na tyle wykrzykników, no chyba że uważasz to za taki niesamowity i wygrywający ruch. Poza tym, jeżeli doczytałeś, to pisałem o grze czarnych w tym debiucie, czyli w gambicie Fromsa.
MarcinZ napisał:
chyba zawodnikom z IV kategoria

Dewaluacja kategorii spowodowała, że proste miniaturki można już nawet postawić dwójeczkom Wink
lk85 napisał:
Już w najbliższym czasie na 100 partii 100 zakończy się remisami jak tak dalej pójdzie

Może wśród komputerów, ale nie wśród ludzi, u których zdolność do popełniania błędów wcale nie mierzy się w milionowych częściach. 100 partii to prawdziwy maraton (jeżeli mówimy o jednej parze graczy, co grają te 100 partii) i żeby zdażyło się tyle remisów to trzeba by je chyba umówić.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 14, 2004 10:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do tych miniaturek, to w wielu partiach różnych turniejów, które analizowałem, wielu zawodników z rankingiem ok. 2200 przegrywali szybciej niż w 25 posunięciach przeważnie z zawodnikami z rankingiem ok. 2400. W niektórych wariantach partia zazwyczaj kończy się miniaturą. Przykładem jest gambit królewski, łotewski, a czasami nawet obrona sycylijska.
Powrót do góry

pog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 13, 2005 9:26 pm
Temat postu: Re: Otwarcie Birda
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
1.f4 e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Gxd6 4.Sf3 g5 5.g3 ... no właśnie dalej nie będę pisał, bo chciałbym się dowiedzieć jak zagralibyście to dalej czarnymi.

Szczerze mówiąc nie podoba mi się 4...g5, bo rozpruwa pionki na królewskim. Po tym ruchu chyba zrobisz długą roszadę (może nie planujesz roszady, bo masz zamiar zniszczyć przeciwnika w 5 pos? Laughing ), bo pod te pionki raczej się nie będziesz pakował. Wiem, że 4...g5 jest w teorii, ale co myślisz o Sf6 ? Następnie: 5.g3 Sg4 6.Gg2 S:h2 7.W:h2 G:g3+ 8.Kf1 G:h2 9.S:h2 i wydaje mi się, że czarne mają dość silny atak.
arkoski napisał:

1.f4 e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Gxd6 i polecasz tutaj 4.g3? Tutaj od razu nasuwa mi się 4...Hg5! i białe są naprawdę w opałach, bo grozi Gxg3+ z matem hetmanem. Bronić się można 5.Kf2 lub 5.d3, co mi się wydaje lepsze.

Bronić się można także przez Gg2. lk85 miał rację.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

pog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 13, 2005 9:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zainteresował mnie ten debiut, bo dałem ostatnio taką miniaturkę:
1.f4 e5
2.f:e5 d6
3.e:d6 G:d6
4.Sf3 g5 (zacząłem stosować g5 Very Happy )
5.h3?? Gg3# Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 2