Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej P'30+2 - niesnaski
Idź do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
ph4
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 7:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maxum napisał:
Partia rozegrana w ostatniej chwili w niesprzyjających dla mnie warunkach - chore, często budzące się dziecko
Słaba gra z mojej strony, ale też - muszę to powiedzieć - dziwny i niedostępny rywal, kompletnie nieskory do rozmowy, udzielający delikatnie mówiąc wymijających odpowiedzi, żeby nie powiedzieć typ - bez obrazy - "szachowego ***"

Dziwny bo nie chciał podać swoich danych osobowych i rankingu ,przecież to całkiem normalne,nie widzę w tym nic złego.Wykazałeś się maxum wścibstwem i brakiem kultury.Czekałem na ciebie na kurniku ponad 2 godziny,podczas partii męczyłeś mnie rozmową a nie każdy ma na to ochotę podczas partii.Po partii natychmiast się wyniosłeś bez słowa a na gg po wymianie paru zdań po prostu mnie zbanowałeś.Byłem gotowy na merytoryczną dyskusję na temat partii ale nie dałeś mi ku temu okazji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 8:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ph4 napisał:
maxum napisał:
Partia rozegrana w ostatniej chwili w niesprzyjających dla mnie warunkach - chore, często budzące się dziecko
Słaba gra z mojej strony, ale też - muszę to powiedzieć - dziwny i niedostępny rywal, kompletnie nieskory do rozmowy, udzielający delikatnie mówiąc wymijających odpowiedzi, żeby nie powiedzieć typ - bez obrazy - "szachowego ***"

Dziwny bo nie chciał podać swoich danych osobowych i rankingu ,przecież to całkiem normalne,nie widzę w tym nic złego.Wykazałeś się maxum wścibstwem i brakiem kultury.Czekałem na ciebie na kurniku ponad 2 godziny,podczas partii męczyłeś mnie rozmową a nie każdy ma na to ochotę podczas partii.Po partii natychmiast się wyniosłeś bez słowa a na gg po wymianie paru zdań po prostu mnie zbanowałeś.Byłem gotowy na merytoryczną dyskusję na temat partii ale nie dałeś mi ku temu okazji.

Czytanie ze zrozumieniem panie "ph4"
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 11:19 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czytam czytam i... wydaje mi się że zrozumiałem, zarówno post maxuma jak i rzeczową odpowiedź ph4. Ale pewnie tylko mi się wydaje, i pewnie to przez tą starą ośmioklasową podstawówkę którą kończyłem - wtedy na czytanie ze zrozumieniem nie kładziono takiego nacisku...

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 2:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał95 napisał:
Czy można prosić o wytłumaczenie? Bo nie kumam czemu uważasz, że ph4 nie kuma.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 2:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maxum napisał:
ph4 - maxum 1-0

A wydawałoby się, że to zabawa Wink

pozdro dla @ll
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 3:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał95 napisał:
maxum napisał:
ph4 - maxum 1-0

pozdro dla @ll
tpp napisał:
Michał95 napisał:
Nadal nie kumam czemu ph4 nie kuma.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 5:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powiedziałbym że Michał podkreślił ten cytat jako odpowiedź dla ph4 który napisał że Maxum kazał na siebie czekać 2 godziny, ale też ciężko mi powiedzieć o co naprawdę chodzi?
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 5:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie zastanawiajmy się "co autor miał na myśli". Pozwólmy mu to NAPISAĆ, aby każdy mógł PRZECZYTAĆ, a nie zastanawiać się, bo domyślać się można źle.

maxum
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 9:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Niepotrzebnie tyle tu niedomówień na temat mojej partii z pehacztery. Rzadko ktoś potrafi mnie wyprowadzić z równowagi, ale jemu się udało. Po prostu cenię sportową postawę i grę fair play.
Wg mnie ten gość nie powinien grywać w turniejach typowo towarzyskich, bo tego pojęcia chłopak nie zrozumiał do końca.
Poza tym nie mówi do końca prawdy.

Po pierwsze: próbowałem go namierzyć przez cały tydzień, wtedy najlepiej mi pasuje granie; uprzedziłem również, że godzina 20.00 może być dla mnie zbyt wczesna - oto cytat z mojej wiadomości do pehacztery: "Chętnie zagram na kurniku tylko nie mogę w tej chwili powiedzieć czy zdążę na 20.00. Z reguły w necie bywam codziennie po 21.00. Podaj mi swój nick i szukajmy się"

Po drugie: Kolega poznał mój nick na "kurze" i podał swój - teslan - o dziwo ledwo co założony, zagrał rano dwie partyjki Wink . Na mnie mógł się przygotować gruntownie, ja niestety nie dostałem szansy.

Po trzecie: facet zupełnie niekontaktowy do partii towarzyskich;

Co do partii to nie ma co jej rozstrząsać, po prostu brak możliwości grania i myślenia. Nie zdążyłem zaproponować szybkiego remisu, bo zagrałem gafę Gg4?! dostając oczywiste d4-d5, było mi głupio w takiej pozie wrzucać remis, choć po błędnym (oddawać takiego gońca za takiego skoczka) 17.Gxd6?! - typowe pionkożerstwo a tym bardziej 19.Se5? (nibypiękne, ale nieefektywne) - mogłem to z czystym sumieniem zrobić.
Bardzo żałuję, że miałem mozliwości włożenia w grę całego dostępnego czasu i skupić się na dokładnym liczeniu wariantów, bo po 19.Se5? istniała kapitalna forma pokazania białemu, iż pionkożerstwo nie popłaca.
Zauważcie, że to czarne cały czas walczyły, aby zdążyć schować króla a w decydującej pozycji okazało się, że pomimo pionka więcej, białe mają słabą pierwszą linię - słaby Sb1!. Należało więc zagrać 19 ... Gxd1! 20. Sxd7 Gxh2!! 21. Kxh2 Hh4+ 22. Kg1 Ga4! - tego ruchu nie widziałem ... po 23. Hb7 Wd8 (słaba pierwsza linia!) 24.g3 wtrącenie He7 i Gxd7 okazałoby się, że białopolowy goniec jest nieco silniejszy w tej pozycji od białego skoczka.

pozdro dla wszystkich
MK
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 10:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do pierwszej części wypowiedzi przedmówcy: na następną rundę ph4 przyjdzie z bukietem róż i flaszką dobrego whiskacza, minimum 48 godzin przed rundą przekaże przeciwnikowi swoje pełne dossier wraz z teczką z IPN. A po każdym ruchu będzie zapodawał anegdotkę.

Co do drugiej części wypowiedzi: gdybym ja wykorzystywał szanse, które post factum zapodaje mi rybka, Anand byłby pretendentem do meczu ze mną.

Na zakończenie przypomnę Ci coś, żebyś się przypadkiem za dobrze nie poczuł wylawszy swoje żale: dostałeś w tyłek w 23 posunięcia Very Happy

maxum
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 11:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
na następną rundę ph4 przyjdzie z bukietem róż i flaszką dobrego whiskacza

Ma hojnego sponsora w Twojej osobie Laughing
Co oferujesz mu wzamian, śliczne oczka jak na zdjęciu ? Wink

Nie czytasz dokładnie moich analiz, bo nie ma tam samych literek oraz cyferek jak to widzisz w swojej rybuni, jest też zrozumienie pozycji (post factum niestety); tak swoją drogą gnębiła mnie ta pozycja, gdyż coś tam "musiało być", czasem nie do znalezienia przy desce ...
Proponuję Ci post factum próbować analizować samemu, bez pomocy Rybki więcej wyciągniesz z własnych analiz Very Happy

pozdro dla zaciekłego szydercy BrainWorkera
MK
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 9:19 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Michał95 napisał:
maxum napisał:
ph4 - maxum 1-0

pozdro dla @ll
tpp napisał:
Michał95 napisał:
Nadal nie kumam czemu ph4 nie kuma.

maxum napisał iż, były wazne sprawy rodzinne i nie mógł rozmawiać bo ma chore dziecko w domu...... a kolega "ph4" pisze ze nie był chętny do rozmowy ( maxum ).... Dla mnie byłoby oczywiste żeby nie pisać jak ktoś nie może rozmawiać...

Pozdro
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 9:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał95 napisał:
maxum napisał iż, były wazne sprawy rodzinne i nie mógł rozmawiać bo ma chore dziecko w domu...... a kolega "ph4" pisze ze nie był chętny do rozmowy ( maxum ).... Dla mnie byłoby oczywiste żeby nie pisać jak ktoś nie może rozmawiać...
maxum napisał:
ph4 napisał:
podczas partii męczyłeś mnie rozmową a nie każdy ma na to ochotę podczas partii.Po partii natychmiast się wyniosłeś bez słowa a na gg po wymianie paru zdań po prostu mnie zbanowałeś.Byłem gotowy na merytoryczną dyskusję na temat partii ale nie dałeś mi ku temu okazji.
To raczej ph4 nie był chętny do rozmów (podczas partii) w odróżnieniu do mającego "ważne sprawy rodzinne" maxum.

Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Wto Maj 13, 2008 9:49 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

ph4
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 2:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maxum napisał:
Po pierwsze: próbowałem go namierzyć przez cały tydzień, wtedy najlepiej mi pasuje granie

Nie dostałem od ciebie w ciągu ubiegłego tygodnia żadnej wiadomości na pw(moderator może sprawdzić).

Ogólnie nie zrobiłem nic złego,przyszedłem na czas na partię,przywitałem się ,rozegrałem partię.Żadnych wulgaryzmów z mojej strony nie było,poprostu wszystko ok.I za to zostałem potraktowany jak "szmata" .Więcej dyskutować z tobą maxum nie zamierzam cokolwiek byś tam nie pisał bo wyraznie brak ci kultury osobistej.
Powrót do góry

maxum
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 3:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ph4 napisał:
.... bo wyraznie brak ci kultury osobistej.

Napewno wiele znanych mi tutaj osób potwierdzi Ci tą tezę Wink

Zauważ, że ja nie pisałem tutaj nic do Ciebie, tylko do ogółu; "rozmowę" z Tobą zakończyłem podczas partii, jak wiemy była wydajna, rzeczowa i pełna "odburknięć".

Wrzuć lepiej jakis komentarz do partii, będzie to napewno więcej warte i każdemu z nas sie przyda.

pozdro dla kulturnych
MK
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 12