Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

gambit Muzio
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
kubuś
Nowy

PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 6:44 pm
Temat postu: gambit Muzio
Odpowiedz z cytatem

mam pytanie na temat powyższyjaka jest kontynuacja po posunieciach 1.e4 e5 2.f4 e:f4 3.Sf3 g5 4.Gc4 g4 5.0-0 g:f3 6.H:f3 Hf6 7.e5 H:e5 8.d3 Gh6 9.Sc3 Se7 10.Gd2 Sbc6 11.Wae1 Hf5 12. Sd5 Kd8 ?byłbym bardzo wdzięczny za szybka odpowiedź kogos kto sie na tym zna dzięki i pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 6:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na Twoje zapytanie mam dwie odpowiedzi:
Arrow odsyłam do "Keresa"
Arrow sprawdź forum, ten wariant był już wielokrotnie dyskutowany i zapewne mało kto będzie chciał pisać to samo po raz czwarty.
Miłego wieczoru

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

kubuś
Nowy

PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 8:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

liczyłem bardzie na odpowiedź typu He2 choc to posuniecie jest błędne niech ktos poda jakies posunięcie nigdzie na forum nie ma dalszej kontynucaji jest tylko opinia jakichś "mistrzów" iz ten gambit jest kiepski otóż jest swietny!
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 9:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To radzę sięgnąć po "klasyka" bardzo mocno podstarzały, ale na wielu grajków starczy wspomniany już "Keres". Po za tym:
Arrow może byś coś powiedział o sobie bo jesteś nowy, ety/netykieta tego też wymaga.
Arrow a co do wariantubi komentarzy, to nie jacyś "mistrzowie" tylko Mistrzowie.
Arrow po trzecie mało kto pójdzie na ten wariant, większość ludzi myśli ekonomicznie i nie wkuwa tych wariantów tylko na 1.e4 e5 2. f4 gra 2. ...d5, poza tymm liczy się bardziej czucie pozycji a nie warianty w głowie....
Arrow po czwarte [i ostatnie] ja bym czrnymi zmienił Twój wariant w kilku miejscach:
a.) czemu zamiast 10. ... Sbc6 nie zagrać 0-0
b.) według mnie kontunacja może wyglądac tak:
13. He2 He6 14. Hf3 Hf5 i trzy razy powtórzyć pozycje. Cytat za Paulem K.
Teoria ocenia tą pozycje mniej więcej jako równą

Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 19, 2008 2:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja zamiast 8.d3 zagrałbym 8.Gxf7 Kxf7 9.d4 i tu może nastąpić 9...Hxd4 lub 9...Hf5

a jeśli chodzi o czarne to zamiast 4..g4 zagrał bym 4...Gg7 gdzie według mnie czarne stoją trochę lepiej.
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Maj 20, 2008 12:41 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a tzw. wariant dziekiego oddanie dwóch figur? Ja się nie zam, ale "Keres" mówi że to jest niepoprawne

Powrót do góry

Chrząszczyk
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 20, 2008 1:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Proponuje poanalizować partie Paula Morphy. Facet rozegrał gambit królewski chyba na wszystkie możliwe sposoby więc możliwe że znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie i wiele innych ciekawych rzeczy.
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 10:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wg mnie Gambit Muzio jest ciekawy i gra się go bardzo ostro, ale jeszcze nie zdarzyło mi się go "trafić" w trakcie gry.. Pokazywałem przeciwnikowi o co chodzi - do momentu zbicia H:f3 i potem już naturalnie graliśmy..

Wrażenia - (jestem fanem Gambitu Królewskiego - jako gracz białymi) - jeśli gra się z krótkim czasem (do 15min), to podczas obrony, zaskoczony przeciwnik ma problem.. Chyba że zna ten wariant - wtedy problem mają białe.

białe mają mocny atak, ale czasem jeden ruch czarnych może wszystko pogrzebać; tak samo jest, kiedy czarne idą na wymianę bierek..

niemniej jednak, jeśli wygram 1 na 10 partii grając przyjęty GK to się cieszę.. taka romantyczna gra - wszystko, albo nic w 30 ruchach Smile
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 11:12 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czemu musimy piętnasty raz dyskutować o tym samym wariancie Question Można by czasami spojrzeć nieco niżej

[url] http://www.szachista.com/ftopicp-16874-.html#16874 [/url]
[url] http://www.szachista.com/ftopict-1080.html[/url]
http://www.szachista.com/ftopict-166.html
http://www.szachista.com/ftopic-944-days0-orderasc-15.html
http://www.szachista.com/ftopict-712.html

Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 1:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
a tzw. wariant dziekiego oddanie dwóch figur? Ja się nie zam, ale "Keres" mówi że to jest niepoprawne

wracając do wariantu z posunięciem 8.Gxf7 to ja sie nie zgadzam z keresem, że jest on lepszy dla czarnych, wystarczy spojrzeć na statystyki.
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 2:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

odnośnie Keresa - mowa o konkretnej partii? książce?
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 3:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

_szachistapl_ napisał:

wracając do wariantu z posunięciem 8.Gxf7 to ja sie nie zgadzam z keresem, że jest on lepszy dla czarnych, wystarczy spojrzeć na statystyki.

Ja jednak wieżę Keresowi, mimo wszystko większy autorytet Wink Przy najlepszej grze obu stron to białe mają lipę. Ty pewnie grałeś z takimi co nie znają najlepszych posunięć i stąd twój osąd Very Happy

Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 6:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

warto zauważyć że książka Keresa jest "trochę" nieaktualne. w opracowaniu na temat gambitu królewskiego które mam wynika, że pozycji która powstaje w tym wariancie nie można uznać za lepszą dla któreś ze stron(choć ja uważam, że jest trochę lepsza dla białych)

cytat z książki:

It is impossible to judge this position with traditional means. For the two pieces White only has got one pawn, but he is much more active. The question is whether he will succeed to bring his reinforcements into the attack before Black has set up a massive defence.
Assessing the position by calculating variations is not possible as there is an infinite number of possibilities. Various attacking and defending methods have to be examined first and submitted to practical tests.
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 7:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja jestem gotów zagrać mecz złożony z czterech partii opierając swe przygotowania na analizach Keresa i W. Świecia. Oczywiście wszystkie zagram czarnymi. Proponuję termin gdzieś za około miesiąc, abym był merytorycznie przygotowany do dyskusji...

Rękawica została rzucona, czy mój znamienity adwersarz przyjmie wyzwanie czas pokaże...

Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 19, 2008 9:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mogę zagrać mecz ale i tak go przegram bo ten wariant zastosowałem raz na chessmastera 10th i gambit królewski grałem tylko kilka razy.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 2