| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mimimi Nowy
|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 11:39 am Temat postu: Szukam filmu |
|
|
|
Hej,
Moją pasją nie sa szachy (choć i te lubię) ale filmy. Bardzo bardzo dawno temu widziałem taki film:
Pamiętam tylko główny wątek. A więc:
Stary mistrz i pretendent do nowego. Ostateczny konkurs szachowy w którym stary chce jeszcze udowodnić że coś znaczy a młody chce wygrać, pokonać starego. Stary wygrywa, ale taci siły. Młody czuje swoją szanse ale wie że czysto nie wygra. Stosuje wybiegi, rozprasza starego itp. Stary wie że słabnie.
Wątek coś w tym rodzaju.
Potem nie znam szczegółów ale pamiętam ostatnią scenę, w której to młody przychodzi do szpitala do starego, ten leży na łóżku i rozgrywają końcową partię w pamięci (tzn w głowach, bez szachownicy)
Extra film.
Czy ktoś z Was kojarzy tytuł, albo aktorów wykonujących główne role?Przeczytałem podobny wątek na waszym forum ale nie znalazłemtego fimu.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
fiakier Nowy
|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 3:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Tytuł polski brzmiał "Przekątna gońca". Na http://www.filmweb.pl/f7040/Przek%C4%85tna+go%C5%84ca,(1984) są podstawowe informacje. Wątpię, czy uda Ci sie teraz gdzieś ten film znaleźć (mówię o drodze kupna - bo tylko taką stosuję). Pozdrowienia.
| Kod: | | http://www.filmweb.pl/f7040/Przek%C4%85tna+go%C5%84ca,(1984) |
|
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Goniec

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 9:15 pm Temat postu: |
|
|
|
| fiakier napisał: | | (mówię o drodze kupna - bo tylko taką stosuję). |
Są jeszcze uczciwi ludzie....  _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
 |
|
| Powrót do góry |
|
mimimi Nowy
|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:44 pm Temat postu: |
|
|
|
Wielkie dzięki!
Film namierzyłem na brytyjskim amazonie. I jest nawet na DVD o dziwo.
Będzie jeszcze rarytasik w kolekcji.
Jeszcze raz dzięki.
Fajnie jest mieć pasję w życiu... |
|
| Powrót do góry |
|
husarz Nowy
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 2:20 am Temat postu: |
|
|
|
Cześć.
Też szukam filmu.
Widziałem go w TV w latach 80. Akcja rozgrywa się w trakcie turnieju, głowny bohater gra przeciwko jakiemuś Rosjaninowi. Nie pamiętam za wiele, jedna scena - w czasie gry na sale wchodzi fakir, z brodą, turbanem, siada po turecku. Wyprowadza to z równowagi głownego bohatera, awanturuje się, zarzuca sowietom nieczystą grę, stosowanie parapsychologii itp.
Na 99% to produkcja amerykańska. Ktoś coś pamięta? |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
mimimi Nowy
|
|
| Powrót do góry |
|
husarz Nowy
|
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 7:56 am Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | Nie wiem czy amerykańska. Jeszcze nie zdążyłem obejrzeć, bo mam tylko francuską wersję językową. Muszę zaciągnąć żonę do tłumaczenia |
A jaki jest tytuł tego filmu? |
|
| Powrót do góry |
|
Barabasz Nowy

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 9:03 am Temat postu: |
|
|
|
Witam serdecznie. A może kto z Państwa wie, gdzie można kupić jaki film szachowy. Proszę o pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
|