Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierwszy turniej petrosjana
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 6:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Peti, nie ściemniaj, odkryłeś się (a raczej odkryłaś) i będziemy teraz do Ciebie pisać z innymi końcówkami Shocked Rolling Eyes

Nie dobijaj mnie... Wystarczy, że na kurze - na moim nowym nicku - traktują mnie jak dziewczynę, a na koniec mówią, że słodko im się ze mną grało.... PTFUUU !!!! Evil or Very Mad

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 6:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

urzytkownik_1 napisał:
Michale mała poprawka w tabeli ,Flying napisała do mnie odnośnie naszej zaległej partii "O 20 gram z pooherem Trudno, punkt dla Ciebie."
Nie moglismy się jakoś zgrać i tak to wszystko wyszło jednak jeśli koleżanka Flying miała by ochote na rozegranie partii (nawet towarzyskiej) to ja jestem na takie propozycje otwarty ,bo tu nie chodzi o punkt tylko o gre i nauke Smile
Pozdro
petrosjan napisał:
Nie ten temat co trzeba Twisted Evil.
Przerzuciłem ten okropny SPAM do 30+2 Twisted Evil

Dodałem SPAM na prośbę petrosjana.

Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Wto Maj 27, 2008 11:45 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 10:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Jeszcze raz gratuluje swietnej 2kategorii kobiecej! Laughing Embarassed Shocked Wink Rolling Eyes Cool. A jak piszesz, ze nie grasz tak dobrze dzieki mnie to chyba musisz wymienic twojego stalego dreczyciela (streczyciela?! Razz Embarassed Wink) Luka! Laughing Cool

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 10:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lepiej od razu powiedz ile Ci luke zapłacił, żebyś tak napisał ? Laughing Wiecie... jest coś takiego jak książki... Very Happy.

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 1:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Petro już gratulowałem wyniku osobiście i wzajemnie. Wink Grał pierwszy turniej ale nie sprawiał takiego wrażenia. Nie widzialem żeby się mu trzęsła ręka. Razz Mam nadzieję, że zagości na kolejnych.Wink Do tych kategorii to początek października będzie turniej na 2 weekendy do FIDE zgłoszony. Po szczegóły kontaktuj się z acidity i odwiedzaj wiadomą stronę.Wink
Poza tym nie ma co się podniecać rankingami w turniejach szachów szybkich. Mimo wygranej uważam, że moja gra była w większości żałosna i tylko sprytem i szybką ręką uratowałem remisy i jedną wygraną. Mawiają, że "lepszemu szczęście sprzyja" oraz "głupi ma zawsze szczęście".
Ostatnia runda, ja czarne:

Powiedzmy, że czarne mogą co najwyżej walczyć o remis grając 1...W:b2 2.W:b2 G:b2 i np. 3.Wa4 Wd8 4.h4 Wd7 ale jest jeden niuans:

1...G:b2
2.W:b2? We8!
3.f3 W:b2 i czarne zrealizowały przewagę. Dodam tylko, że nie liczyłem wariantów jak to niektórzy polecają tylko umieściłem obie wieże na 2 linii i ich obecność tam zrobiła swoje. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 7:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
ale jest jeden niuans:

3.f3 W:b2 i czarne zrealizowały przewagę. Dodam tylko, że nie liczyłem wariantów jak to niektórzy polecają tylko umieściłem obie wieże na 2 linii i ich obecność tam zrobiła swoje. Wink

Ładnie białe dały się złapać bo proste:
1.... G:b2?
2.Ge5+! i goniec więcej po stronie białych

Ale mimo wszystko po potknięciu można walczyć:
2.W:b2? We8! i teraz należy zagrać nie f3? tylko oddać gońca ruchem
3.Ge5+! W:e5(tylko to)
4.f4! z powiedzmy(nie znam się na tym) remisową końcówką wieżową
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 3:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:
arkoski napisał:
ale jest jeden niuans:

Ładnie białe dały się złapać bo proste:
2.Ge5+! i goniec więcej po stronie białych

Ale mimo wszystko po potknięciu można walczyć:
2.W:b2? We8! i teraz należy zagrać nie f3? tylko oddać gońca ruchem
3.Ge5+! W:e5(tylko to)
4.f4! z powiedzmy(nie znam się na tym) remisową końcówką wieżową

4.f4! We1+
5.Kf2 W:b2+
6.K:e1 W:g2 i chyba czarne z inicjatywą?
Widziałem 2.Ge5+ ale celowo na obustronnym niedoczasie zbiłem gońcem, bo jak się okazało nawet przy porażce zachowywałem drugie miejsce w turnieju. Ta pozycja miała tylko pokazać ile w mojej grze było poprawności a ile sprytu czy cwaniactwa jak kto woli. Pokazuje też sens (właściwie jego brak) sugerowania się uzyskanymi rankingami w szachach szybkich. Bo jaką wartość szachową ma pokazana powyżej "kombinacja"? Dla mnie miała jedynie wartość złotówkową. Wink
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 10:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
Co do robienia kategorii, to ponoć koniec sierpnia coś ma być w Szczecinie Smile. Turniej z tego co pamiętam ( źródłem acidity ) będzie rozbity na 2 weekendy, co ładnie mnie trafi po kieszeni ( 150 na same dojazdy i 2 bilety dobowe, cobym mógł kursować po Szczecinie jak się znowu zgubię... xD ), ale nic to, może jakoś uzbieram i przeżyję Smile.
Turniej odbędzie się w dniach 3-5.X oraz 11-12.X.2008 r. Trochę na ten tamt znajduje się tutaj

arkoski napisał:
Mimo wygranej uważam, że moja gra była w większości żałosna i tylko sprytem i szybką ręką uratowałem remisy i jedną wygraną.
Źle nie grałeś, bo nie wygrałbyś zawodów.
Żałosna była za to frekwencja. Być może to przez ten długi weekend... sam nie wiem.
Jedno co dobre, to że po raz pierwszy nasz klub nie musiał dokładać (kosztem naszych juniorów) do tego interesu - wypłaciliśmy to co zebraliśmy z wpisowego i kropka.
Mam nadzieję, że we wrześniu, będzie już lepiej i dołączą także inni czołowi szachiści ze Szczecina, bo złożyłem sobie pewną deklarację, że jeśli w tym roku cykl nie osiągnie pewnej frekwencji, to od następnego roku, raczej nie będę się angażował w jego organizację.

P.S. Arkoski też był organizatorem
P.S. 2 Kto z szachistów, poza organizatorami został na koniec i pomagał sprzątnąć salę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 01, 2008 12:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Turniej odbędzie się w dniach 3-5.X oraz 11-12.X.2008 r. Trochę na ten tamt znajduje się tutaj

Dzięki, już poczytałem. Mój wybór padł na grupę A oczywiście Razz. No chyba, że zablokujecie mi start w niej ustalając próg rankingowy ( jakikolwiek Razz ), albo wymyślicie kosmiczne wpisowe dla bk Razz. Generalnie jednak wolę powalczyć z silnymi graczami, szukając pomsty za przegrane i mieć większą motywację do solidniejszego przygotowania się do turnieju, co powinno potem zaprocentować Smile.

acidity napisał:
P.S. Arkoski też był organizatorem

No to fajnie, wtedy nie wiedziałem. Myślałem, że tak po prostu pomaga Smile.

acidity napisał:
P.S. 2 Kto z szachistów, poza organizatorami został na koniec i pomagał sprzątnąć salę?

Pewnie jakiś grubawy nadgorliwiec potrzebujący nieco ruchu... Laughing.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 01, 2008 8:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, widzę że w którymś momencie pisania, musiałem usunąć część postu... Zacytowałem też fragment dotyczący kosztów, a nic o tym nie napisałem, a to było moim głównym celem. Otóż, warto rozważyć wykupienie zakwaterowania w akademiku, to koszt 22 zł za dobę. Kursowanie dzień w dzień pomiędzy Wałczem a Szczecinem może być męczące.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 01, 2008 8:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Robert tu ma racje.
Petrosjan lubi pogawedki w [pociagu osobowym).

Ps.
Tam na stepach zachodniej Polski ,o szachach malo ludzi wie ,wiec reklama turniejow w Szczecinie jest potrzebna.
Ps.
Petrosjan trenuj te szachy , bo juz w Lipcu jest turniej w Policach.
Slynny turniej "Zlotej Rybki" z Zalewu Szczecinskiego.

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 01, 2008 4:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Przepraszam, widzę że w którymś momencie pisania, musiałem usunąć część postu... Zacytowałem też fragment dotyczący kosztów, a nic o tym nie napisałem, a to było moim głównym celem. Otóż, warto rozważyć wykupienie zakwaterowania w akademiku, to koszt 22 zł za dobę. Kursowanie dzień w dzień pomiędzy Wałczem a Szczecinem może być męczące.

Nie no... Mam gdzie się zatrzymać w Szczecinie... Mam tu rodzinę w 2 miejscach i codziennie bym nie dojeżdżał Smile. Zresztą do Szczecina mam 3 h drogi w 1 stronę, a w niedzielę taki dojazd na rano to byłoby mission impossible Smile. Ale i tak muszę 4 razy się przejechać, jak turniej będzie rozbity na 2 tygodnie, a że studentem już nie jestem to 3 dyszki lecą za przejazd w 1... Ot, zachciało się staremu bykowi na turnieje jeździć Razz. I jestem jeszcze ciekaw kosztów wpisowego dla bk... W Policach zażyczyli sobie 140 oO. Więc cała impreza przekroczyłaby ze 3 stówki... Chyba wolę wydać je na książki i na szachy magnetyczne intarsję, żeby zabrać je z sobą na obóz 7-14 dniowy w tenisa i móc tam sobie coś poprzestawiać... Razz. No i przerwa między oboma turniejami za krótka. Nie sądzę żebym na te Police umiał dużo więcej niż na ten turniej w Szczecinie w którym grałem, więc pewnie bym się tylko wykosztował i lanie dostał Razz. A jak tak, to już wolę w Szczecinie zabulić... A jak acidity wymyśli ładną nazwę dla klubu i ten zacznie funkcjonować, to i może petrosjan się zapisze ? Smile Może - Szczeciński Klub Szachowy GRYF ? W końcu gryf, jak dobrze pamiętam w herbie Szczecina ?

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 01, 2008 7:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hehe, Arkoski brutalnie rozwial moje marzenia o Policach... Ale ja i tak tam kiedys pojade i ich ogram za kare, zdobywajac przy tym glowna nagrode Smile. Okazalo sie tez ze na stronie www.szachy.stargard.pl mozna znalesc takie kwiatki...

Ale mi zdjecie zrobili... Z samymi dzieciakami i bebechem na wierzchu... Powiedzieliby, to bym chociaz brzuch wciagnal i klate naprezyl... Laughing. A tak to nic, jeno zdjecie do prokuratury jako dowod sie nadaje Razz.

Ps. Bez polskich bo klawiatura strajkuje... Glodem ja wezme... Cool.

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Cze 01, 2008 9:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Te dzieci pewnie sie przestraszyly bo zjadles juz takie jedno i masz je w brzuszku.Popatrzyli na twoja tusze i po kilku ruchach poddali partie Wink

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 02, 2008 1:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bo petrosjan jak zły, to dosłownie " pożera " przeciwników w całości Razz.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 2 z 3