Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gdańsk - Mistrzostwa Gdańska
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Lip 27, 2008 9:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Wyłamię się z tych achów i echów Laughing
Nie pojmuję skąd tyle ciepłych słów... Niby trzecie miejsce, ale grupa nie była znów aż taka silna. Czy wy byka oceniacie z punktu widzenia posiadanego rankingu? Nie znacie go i nie wiecie na ile go stać? Śmiem twierdzić, że powinien tę grupę wygrać z zapasem i... z normą na I kategorię.
Byłem mocno zawiedzionym, gdy zobaczyłem, że gra w B, o czym zresztą mu chyba pisałem na GG.

Michał zanotował życiówkę i przyćmił byka jak diabli. Wysoka częściówka i norma na I. Oby tylko łeb za wielki Ci się nie zrobił, bo wtedy na MPJ P'30 na które jutro się wybierasz, mogą sprowadzić Cię na ziemię, czego oczywiście nie życzę.

nastawienie bojowe jest, mam nadzieje nie dać plamy, "20" byłoby super zająć tak wysokie miejsce...

Postaram sie w kazdym badz razie moje rozstawienie ( numer startowy ) pokazuja ze do faworytów nie należę, więc nie mam czego się bać, napewno nie odpuszczę bo zawodnik ma "2100" czy też więcej Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Lip 27, 2008 9:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

nie chcę myśleć co by było gdbym grał w "B" bo to zawsze inne podejście, cele i motywacja inna... , grałem na "luzie" w A mając ostatni numer startowy ( do 3 rundy, kiedy dopisał się zawodnik z 2116 )

Napewno trochę szczęśliwa wygrana w I rundzie podmotywowała mnie.w niedzielę dwie przegrane z Witosławem Walkuszem 2151 i Michałem Szczygło 2025, ta druga to wieżówka, przestawilem posuniecia i przegralem.... Następnie wygrana z Krystianem Walczakiem ( kto pamięta, to grałem z nim na Mistrzostwach Pruszcza - remis, gdzie wygrał turniej cały... ) , 2ga wygrana w "blitzu". Następnie remis z Piotrem Poniewierskim, zdobyłem piona lecz w końcówce nie umiałem zrealizowac przewagi..., z Bartkiem Dombrowskim w debiucie, słabo pograłem lecz przeszedłem szybko do równej końcówki, zremisowałem wieżówkę w "blitzu", następnie totalnie wygraną partie z Andrzejem Szczukiewiczem 2102, "podwalenie Hetmana w jednym , mając na zegarze 1 minutę, a rywal 30...".
Wygrana z Zbigniewiem Zajewskim 1912, całą partie grałem bardzo dokładnie i po 20 pos. miałem wygraną poze, grając białymi w Najdorfie wariant z Gg5,f4,Hf3,0-0-0,g4 itd.
Ostatnia runda, z Danielem Bachanem 2097 po 13 pos. "skasowałem piona" i do 30 ktoregos posuniecia kompletnie wygraną poze, gdy podwaliłem motyw, i wieczniak....

Pozdrawiam Michał
Powrót do góry

maxum
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Lip 27, 2008 10:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Acidity, co do Byka to wspomnę tylko, że chłopak w dni powszednie rano biegał na 9 godzin do pracy umysłowej, aby następnie po małej przerwie kolejne 4 godziny rozmyślać nad deską.

W zeszłym roku miał chyba bardzo podobną sytuację, gdy po 5-6 rundach wysiadła kondycha.
W tym roku znacznie lepiej, ale feralna 8 runda to też już efekt braku kondycji.
Na dodatek w turnieju "B" musiał się borykać z dużym gronem zawsze ambitnych i szybko wzrastających juniorów.

Gdyby Byk wziął urlop na czas turnieju to byłbym spokojny i o wyższe normy na katagorie, jak również o walkę o zwycięstwo.
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lip 28, 2008 9:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Więcej (w tym diagramy) w przyszłym tygodniu ...

Od chcącego zachować anonimowość wysoko postawionego w kręgach Trójmiejskich szachisty dowiedziałem się, że publikacja pełnego raportu z przebiegu MG2008 planowana jest na dzisiaj, na godz.16
Dla niecierpliwych - preview. Stay tuned!

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lip 28, 2008 10:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Braian potrafi reklamowac Szachy.
Nikt nie nudzi sie , ogladajac video.
Byk wygral ...tysiace widzow na swiecie podziwialo jego sprawnosc/skocznosc

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 9:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam i na wstępie dziękuję wszystkim za gratulacje. Dziękuję również acidity za (o ile dobrze Twojego) słowa motywacji.

W turnieju, jak wiecie, zająłem 3 miejsce, chociaż jeszcze po 8 rundzie zajmowałem miejsce drugie. Wygrana w ostatniej rundzie zapewniała mi utrzymanie tej pozycji. Niestety przez 3/4 partii walczyłem o remis, który podpisaliśmy z przeciwnikiem w końcówce z gońcami różnopolowymi i w efekcie, dzięki wysokiemu Bucholzowi skończyłem oczko niżej.

Do organizacji turnieju nie mam żadnych zastrzeżeń (a kto by srał we własne gniazdo? Wink ). Turniej A był najsilniejszy w historii, a we wszystkich turniejach razem grała rekordowa liczba ponad 150 osób!

Teraz troche o szachach (w piaskownicy oczywiście) - troche ciekawych momentów z partii
Runda 3
byk - R.Cybulski

Pozycja jest równa. Jaki pomysł na grę dla białych?
31.f4 !?
Daje czarnym podpartego wolniaka (!), ale ogranicza gońca. Trudny strategiczny wybór, którego skutków nie sposób policzyć przy szachownicy.

Ta sama partia troche później.

czyli: "nie bądź zachłanny".
Atut czarnych to wolny pion a. Atut białych to ... możliwość wymuszenia powtórzenia posunięć.
Nastąpiło:
40. Wh1 Kg7
41. Wg1+ Kf7 {?!, jeśli przeciwnik miał intencję wpuszczenia mnie na swoje tyły, to mógł to chociaż zrobić tak, żebym nie wchodził tam z tempem}
42. Wh1 b6 (??, grube przeoczenie)
43. Wh7+ Ke8
44. Wxc7 Kd8
45. cxb6 {i partia jest rozstrzygnięta}

Runda 5
A.Mrozińska - byk

Nastąpiło:
Czarne wygrywają piona.
28... Gd4!

Czarne wygyrwają ofiarą piona.
51... f3!

Runda 8
P.Andrearczyk - byk

Czarne odbijają piona.
13...Sxd4
14. Hxf6 Se2+
15. Kh1 gxf6
i mogłem przejść do końcówki wieżowej, z gorszą strukturą, ale lepszymi szansami na aktywną grę. Niestety nie znalazłem prawidłowego planu przy desce i w efekcie partię przegrałem.

To tyle.
Nie mam za grosz czasu, a ten post wyszarpał mi czas śniadaniowy Rolling Eyes.

Garść po turniejowych reminiscencji pióra Milego3city

Pozdrawiam
byku

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 10:26 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Relacje Byka w Szachiscie sa bardziej przekonywujace/widoczne ,niz reministencje Mily3city >Szachowo i wizualnie.Dla popularyzacji Szachow w Polsce.
Jestem ciekaw ,jakie byly atrakcje w Trakcje Turnieju szachowego w Gdansku?

r_milewczyk
Nowy

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 3:09 pm
Temat postu: siema
Odpowiedz z cytatem

nie chcę myśleć co by było gdbym grał w "B" bo to zawsze inne podejście, cele i motywacja inna... , grałem na "luzie" w A mając ostatni numer startowy ( do 3 rundy, kiedy dopisał się zawodnik z 2116 )

Napewno trochę szczęśliwa wygrana w I rundzie podmotywowała mnie.w niedzielę dwie przegrane z Witosławem Walkuszem 2151 i Michałem Szczygło 2025, ta druga to wieżówka, przestawilem posuniecia i przegralem.... Następnie wygrana z Krystianem Walczakiem ( kto pamięta, to grałem z nim na Mistrzostwach Pruszcza - remis, gdzie wygrał turniej cały... ) , 2ga wygrana w "blitzu". Następnie remis z Piotrem Poniewierskim, zdobyłem piona lecz w końcówce nie umiałem zrealizowac przewagi..., z Bartkiem Dombrowskim w debiucie, słabo pograłem lecz przeszedłem szybko do równej końcówki, zremisowałem wieżówkę w "blitzu", następnie totalnie wygraną partie z Andrzejem Szczukiewiczem 2102, "podwalenie Hetmana w jednym , mając na zegarze 1 minutę, a rywal 30...".
Wygrana z Zbigniewiem Zajewskim 1912, całą partie grałem bardzo dokładnie i po 20 pos. miałem wygraną poze, grając białymi w Najdorfie wariant z Gg5,f4,Hf3,0-0-0,g4 itd.
Ostatnia runda, z Danielem Bachanem 2097 po 13 pos. "skasowałem piona" i do 30 ktoregos posuniecia kompletnie wygraną poze, gdy podwaliłem motyw, i wieczniak....

Pozdrawiam Michał

Cześć Michał gratulacje z powodu normy na jedynke Exclamation Exclamation
jakbyś mnie nie kojarzył to Rafał M. z MG z tej strony Very Happy

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 9:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

byk napisał:
Witam i na wstępie dziękuję wszystkim za gratulacje. Dziękuję również acidity za (o ile dobrze Twojego) słowa motywacji.

W turnieju, jak wiecie, zająłem 3 miejsce, chociaż jeszcze po 8 rundzie zajmowałem miejsce drugie. Wygrana w ostatniej rundzie zapewniała mi utrzymanie tej pozycji. Niestety przez 3/4 partii walczyłem o remis, który podpisaliśmy z przeciwnikiem w końcówce z gońcami różnopolowymi i w efekcie, dzięki wysokiemu Bucholzowi skończyłem oczko niżej.

Do organizacji turnieju nie mam żadnych zastrzeżeń (a kto by srał we własne gniazdo? Wink ). Turniej A był najsilniejszy w historii, a we wszystkich turniejach razem grała rekordowa liczba ponad 150 osób!

Teraz troche o szachach (w piaskownicy oczywiście) - troche ciekawych momentów z partii
Runda 3
byk - R.Cybulski

Pozycja jest równa. Jaki pomysł na grę dla białych?
31.f4 !?
Daje czarnym podpartego wolniaka (!), ale ogranicza gońca. Trudny strategiczny wybór, którego skutków nie sposób policzyć przy szachownicy.

czyli: "nie bądź zachłanny".
Atut czarnych to wolny pion a. Atut białych to ... możliwość wymuszenia powtórzenia posunięć.
Nastąpiło:
40. Wh1 Kg7
41. Wg1+ Kf7 {?!, jeśli przeciwnik miał intencję wpuszczenia mnie na swoje tyły, to mógł to chociaż zrobić tak, żebym nie wchodził tam z tempem}
42. Wh1 b6 (??, grube przeoczenie)
43. Wh7+ Ke8
44. Wxc7 Kd8
45. cxb6 {i partia jest rozstrzygnięta}

Runda 5
A.Mrozińska - byk

Nastąpiło:
Czarne wygrywają piona.
28... Gd4!

Czarne wygyrwają ofiarą piona.
51... f3!

Runda 8
P.Andrearczyk - byk

Czarne odbijają piona.
13...Sxd4
14. Hxf6 Se2+
15. Kh1 gxf6
i mogłem przejść do końcówki wieżowej, z gorszą strukturą, ale lepszymi szansami na aktywną grę. Niestety nie znalazłem prawidłowego planu przy desce i w efekcie partię przegrałem.

To tyle.
Nie mam za grosz czasu, a ten post wyszarpał mi czas śniadaniowy Rolling Eyes.

Garść po turniejowych reminiscencji pióra Milego3city

Pozdrawiam
byku

Chwila,chwila chwila

w partii A.Mrozińska - Byk

1. ... f3 ? przecież to błąd !

teraz to już końcówka kompletnie remisowa, nie wiem jak można to przegrać białymi 2. Gxf3 i nic nie mają czarne....
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 9:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

51... f3?
52.Gxf3 ! Kf4
53.Gd5 Kg3
54.h3 Kxh3
55.Ge6 i myślę że nawet gracz na poziomie 1600 znający taką koncowke by zremisował to z Mistrzem Swiata, a nawet z Rybką Wink
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 9:52 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

54.Gf7 Kxh3 55.Gh5 i wtego nie wygrasz

przepraszam za pomyłkę w poprzednim poście Smile
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 10:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

i ja również pokażę jedną z moich partii Smile

nastąpiło 17.cxb3 i czarne na posunięciu

zagrały 17. ... Wc8?!

Ja grając czarnymi te systemy rozważyłbym 17 ... 0-0-0 ! i 17. .. b4!? - interesująca idea , święcimy pionka, którego i tak odbijamy za osłabenie pozycji króla

18.b4 !
zamykam usta czarnym na dłuższy czas, poprostu nie mają co grać !

18 ... Hb6

19.Kb1 ! ważne, trzeba zawsze znaleźć czas na ten ruch

19... Wc7 ? -przejaw desperacji i bezradności w tej pozycji, napewno lepszej białych, bo co czarne mają w perspektywie ?! muszę natracic duzo temp aby się przestawić na a5, zanim to zrobią to ja zniszcze na królewskim

pozycja po 19 ... Wc7 ??

i tutaj zostało mi do kontroli bodajże z 20-25 minut, i cały czas zużyłem na liczenie wariantów i szukania jakże ważnego posunięcia "kończącego czarnych"

20. Gd3 !!

20 ... f6?!

21.Hh5+ Kf8 ???? - to już jest koniec, nie ma już nic (...)

po tym ruchu do poddania, należało Ke8 , z o wiele gorszą pozycją, ale można było grać na "motywy ostatniej szansy "

Pozycja po 21 ruchu czarnych

i bomba !

ciche posunięcie nad którym myslałem 35 minut !

22.Gc2 !!!

po tym posunięciu kończymy czarne, zostało mi 25 minut na zegarze, ale już byłem prawie pewny zwycięstwa

22. ...Ga8- to już desperacja,dramat

zawodnik się pogubił, mógł szukać czegokolwiek,coś zamieszać...

23.Gb3 ! - jak to posuniecie ładnie wyglada Wink dlatego własnie Gc2 było grane

23. ... We7

24.Wd2 We7

25.Whd1 Gc7

26. gf

diagram

26... gxf6 27. Hh6+ Ke8 28.
Hxf6 Wf8 29. Hh6 Gb7 30. f6 Wd7 31. Ge6 Wff7 32. Wg2 Wf8 i tu był mat w 2... którego nie widziałem... 33.Hxf8 ! Kxf8 34. Wg8# 33. Gxd7+ Kxd7 34.
Hxf8 Qe3 35. Wg7+ Kc6 36. He8+ 1-0
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 10:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

przeciwnikiem był gracz z elo 1912

partia z 8 rundy Mistrzostw Gdańska

Pozdrawiam