A na co Ci statystyki takich otwarć, jak Grunfeld i Słowiańska? Jeszcze zrozumiałbym, gdyby chodziło o jakieś mniejsze lub większe lewizny – na przykład różnica dziesięciu albo więcej procent o czymś tam świadczy – ale to? (Nie zawsze świadczy, przykładowo duża liczba zwycięstw białych może pochodzić z początkowego okresu albo z partii, w których średni ranking białych był dużo wyższy, bo choć wariant jest niepewny, nadaje się do walki o zwycięstwo ze słabszym przeciwnikiem).
Zresztą ostatnio Carlsen wygrał czarnymi z Topałowem, grając... Alechina, który statystyki ma naprawdę nie najlepsze.
Statystyki wyświetlisz w każdej bazie danych, choćby tej fritzowskiej.
Cytat:
może ktoś wyjaśnie, dlaczego akurat TAK odpowiada na 1.d4
Grunfeld. Bo w miarę otwarty, bo agresywny, bo była książka dla niezbyt zaawansowanych (Starting Out: The Grunfeld Aagaarda z 2003 roku), bo zapewnia bardzo różne pozycje, więc trudno się znudzić. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Graj h6 . Jeżeli masz większą siłę gry niż Twój przeciwnik to i tak wygrasz . I to tyle o debiutach hehe.
To 1. ... h6 nie jest tak pozbawione sensu, jeśli ktoś lubi grać obronę Basmana (1. e4 g5). _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.
co będzie gdy zaplanuję obronę Nimzowitscha, a przeciwnik nie zagra Sc3?
będę musiał przejśc do obrony hetmańsko-indyjskiej?
1. d4 Sf6
2. c4 e6
3. Sf3 ... ?
pójdźmy dalej:
4. e3 ..
5. 0-0 ..
i granie Gb4 nie ma sensu..
czy mam może wyczekiwać aż przecinik zagra - powiedzmy w 7 ruchu Sc3 i wtedy 7. ... Gb4?
chodzi mi o to, żeby nie marnować tempa na ruchy gońcem - Ge7 i po jakimś czasie Gb4.. chyba że przeciwnik zrobi jak wcześniej napisałem - roszadę..
jaki debiut uzupełni obronę Nimzowitscha, kiedy tej nie będzie można zagrać?
rozumiem, że kiedy w 3. ruchu nie zagram Gb4 to już nie jest obr Nimzowitscha..
ps do Moda:
można założyć nowy wątek, żeby tu nie zaśmiecać.. pzostawiam Tobie decyzję..
Obronę nimzoindyjską uzupełni idealnie bogoindyjska, polega to na tym że zamiast wiązać skoczka jak w nimzo po prostu w 3 posunięciu szachujesz. jest bardzo łatwa do opanowania, bo białe od początku mają jedynie kilka ruchów, a jeśli zasłonią się przez 4.Sc3 to przechodzisz do Nimzo:)
w obu przypadkach gra białych jest nieco inna niż przy klasycznych otwarciach pionem hetmańskim.
kiedyśgrałem 1.d4 i żaden z obu powyższych debiutów mi nei pasował, bo były rzadko grywane - były mi obce, no i struktura pionów jakaś taka dziwna..
Gambitu Budapesztańskiego nie polecam, wprawdzie zwykle bez problemu odzyskasz tego straconego piona ale skończysz z troche gorszą pozycją a w tym gambicie nie ma zbyt dużo pułapek na które białe mogą wpaść.
Co do II obrony nic o niej nie wiem oprócz tego że jest ryzykowna.
Ja bym Ci polecil gambit Benko, ta obrona gra sama za siebie a naturalne ruchy faworyzują czarne, gra się naprawdę bardzo łatwo i przyjemnie.
Ja gram 1...d5 a później wyprowdzam skoczki gońce i roszada chociaż ja gram zawsze po 1.e4 d5 ale niestety większośc brnie dalej tym pionkiem
a ja tego nie lubie
na 1.d4 polecam pułapkę
1.d4 Sf6
2.c4 e5
3.d:e5 Sg4
4.Sf3 Sc6
5.Gf4 Gb4+
6.Sbd2 He7
7.a3 Sc:e5
8.a:b4 Sd3 i mat dość trudno o taką pozycję także marna to pułapka ale czasami może się przydać.
Pułapka pułapką, ale dla czarnych lepiej jest kontynuować 4. ... Gc5 z odzyskaniem pionka. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.
5. ... Sc6 6.Hd5 He7 i odzyskujesz pionka. Chodzi o to, że goniec nie może stanąć na f4. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.