| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
chesspawn Nowy

|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 5:33 pm Temat postu: Antycypacja |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
chesspawn Nowy

|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 8:37 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 9:51 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja jestem ciekawy, czy to świadome plagiaty, czy może ktoś kiedyś przez przypadek dopisał w jakiejś z książek lub czasopism inne nazwisko i tak poszło w świat (wiadome, że w książkach z zadaniami, dużo autorów podpiera się innymi książkami). |
|
| Powrót do góry |
|
Chrząszczyk Nowy

|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 11:27 pm Temat postu: |
|
|
|
| acidity napisał: | | Ja jestem ciekawy, czy to świadome plagiaty, czy może ktoś kiedyś przez przypadek dopisał w jakiejś z książek lub czasopism inne nazwisko i tak poszło w świat (wiadome, że w książkach z zadaniami, dużo autorów podpiera się innymi książkami). |
A może rzeczywiście dwaj różni szachiści opracowali podobne zadanie. W końcu:
Loyd 1877 Rohr 1906
daty publikacji świadczą o tym że panowie nie mieli dostępu do internetu, telewizji a w radiu chyba diagramu się chyba nie ustawi? |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 5:24 am Temat postu: |
|
|
|
| Chrząszczyk napisał: | | acidity napisał: | | Ja jestem ciekawy, czy to świadome plagiaty, czy może ktoś kiedyś przez przypadek dopisał w jakiejś z książek lub czasopism inne nazwisko i tak poszło w świat (wiadome, że w książkach z zadaniami, dużo autorów podpiera się innymi książkami). |
A może rzeczywiście dwaj różni szachiści opracowali podobne zadanie. W końcu:
Loyd 1877 Rohr 1906
daty publikacji świadczą o tym że panowie nie mieli dostępu do internetu, telewizji a w radiu chyba diagramu się chyba nie ustawi? | Bez wątpienia, ale już w tamtych czasach istniał druk... Nie wiem zupełnie z jakich źródeł pochodzą informacje o tych pozycjach(chodzi o te najstarsze), ale jest przecież możliwe, że jakiś autor/gazeta opublikowała powyższe diagramy błędnie (takie błędy nawet dziś się zdarzają) przypisując nazwiska autora. Wieści poszły w świat, kolejni wydawcy zaczęli kopiować i publikować w swoich książkach i tak dotrwaliśmy do dzisiejszych czasów.
Zakładam też możliwość plagiatu, ale nie chce mi się wierzyć, że w tamtym okresie jakiś szachista mógłby się jego dopuścić.
Nie zakładam natomiast, że dwóch autorów wpadło na 2 identyczne pomysły.
Jeśli zaś chodzi, o pozycje z przestawionym hetmanem, to tutaj można powiedzieć, że są to 2 różne zadania, aczkolwiek mogło dojść do zaczerpnięcia pomysłu  |
|
| Powrót do góry |
|
chesspawn Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 2:12 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 4:05 pm Temat postu: |
|
|
|
Moze bede sie powtarzal...
biale > Ke1 - Wh1 - Gf4 -Sf3 - Sg3 -pion h3 (6)
czarne Kg2 (1)
Mat w 1 posunieciu. (#1)
autor Wladek > czerwiec 1987 rok...
Podobno takie zadanie ulozyl> Fabel (Niemcy) w 1964 rok.
Czy mam sie wstydzic tego zadania ,jesli nigdy nie widzialem zadania Fabla ??
Ps.
95 procent szachistow pokazuje bledne rozwiazanie.... ( Sh4 mat) ?? _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Goniec

|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 5:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Autorzy: Wladek z Hameryki [1987], Karl Fabel [196 3] New Statesman
 _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
 |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 7:00 pm Temat postu: |
|
|
|
Podobne zadanie (z takim zakończeniem) widziałem ok. roku 1997 w Mysłowicach. Zygfryd Śliwiński pokazywał je juniorowi ( Górnik 09 Mysłowice). Miało coś z 5 posunięć. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|