Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mistrzostwa Świata FIDE
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 8:00 pm
Temat postu: Mistrzostwa Świata FIDE
Odpowiedz z cytatem

Na początku trzeba pogratulować Michałowi Krasenkowowi który grał aż do 4 rundy.(w 1997 doszedł do 5!)
Teraz już są półfinały. Mickey Adams pokonał Radjabova w pierwszym pojedynku. Myślę że przejdzie do finału. Topałow także. To będzie napewno piękny pojedynek, choć jestem za Adamsem. Podoba mi się jego styl gry.
Myślę że każdy z nich jest wstanie pokonać Kasparowa w meczu po mistrzostwach. Kasparow ostatnio mało gra, boi się żeby mu rating nie spadł..

Cieszę się z tego, że nie będziemy mieli dwóch mistrzów świata. Zwycięzca meczu- Kasparow vs. zwycięzca formuły FIDE kontra zwycięzca Kramnik vs. Leko.
Ale co dalej? Nadal będą rozgrywane osobne mecze FIDE i PSA a potem mecz o tytuł absolutnego mistrza świata? Mi się to nie podoba..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 8:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To jest tak jak w boksie(no może bez przesady Very Happy). Mistrz świata powinien być tylko jeden.
Powrót do góry

Tomo
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 8:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie moge sie teraz polapac w tych federacjach Laughing

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 8:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wreszcie ktoś zaczął pisać o aktualnych mistrzostwach FIDE. Bo wyglądało to, jakby ta sprawa była celowo ignorowana. Szkoda, że z gry zrezygnowała cała czołówka świata szachowego, czyli Kramnik, Anand, i inni. Ale z drugiej strony trudno im sie dziwić. Szkoda, że B. Macieja tak wcześnie odpadł z gry. Troche zbyt wcześnie, jak na zawodnika takiej klasy. No i jak najszczersze gratulacje dla Krasenkowa. Było dla mnie miłym zdziwieniem, że wyeliminował Shorta. Ale Short sam sobie jest winien - ten ruch wieżą (na pewno wiecie, o który mi chodzi) był idiotyczny. Może Kasparov po prostu się starzeje? I na razie "jedzie" na dawnej opinii i sławie? Ja mam kłopoty z odróżnieniem ACP i PCA. Na początku myślałem, że to jest tylko przestawienie liter, ale PCA chyba założył Kasparov, a ACP nie. Czy PCA nadal istnieje i działa?
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 9:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
No i jak najszczersze gratulacje dla Krasenkowa. Było dla mnie miłym zdziwieniem, że wyeliminował Shorta. Ale Short sam sobie jest winien - ten ruch wieżą (na pewno wiecie, o który mi chodzi) był idiotyczny. Może Kasparov po prostu się starzeje? I na razie "jedzie" na dawnej opinii i sławie? Ja mam kłopoty z odróżnieniem ACP i PCA. Na początku myślałem, że to jest tylko przestawienie liter, ale PCA chyba założył Kasparov, a ACP nie. Czy PCA nadal istnieje i działa?

Dlamnie nie było zdziwieniem , że wyeliminował Shorta tylko właśnie ten błąd Shorta. Stażeje się a starsi ludzie już powolej zaczynają myśleć Confused

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 1:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale wydaje mi się że mistrzostwa świata jeszcze nigdy tak nisko nie upadły. Z pierwszej dziesiątki zawodników grało chyba 2 (Topałow i Adams). To jest poprostu śmieszne.
Nieciekawym jest też rozstrzyganie meczu o mistrzostwo świata grą w blitza Confused 90+30 to dla mnie już dość długo (choć wszyscy przebąkują dlaczego nie ma klasycznej kontroli) ale już 25+10 dla takich zawodników to naprawdę może być mało. Następne mecze to 5+10 i 6 i 5 (ta minuta więcej dla białych dlatego że to one muszą wygrać by przejść dalej)
I tym sposobem potencjalnie słabsi mogą liczyć na wygranie (remisy na 90+30 a potem jak się uda).
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 1:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A upadły, upadły. I dlatego bardziej emocjonuję się jesiennym meczem pomiędzy Kramnikiem i Leko. To będzie niezła rzecz!
Powrót do góry

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 6:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zgadzam się. Mecz Kramnik-Leko będzie wydarzeniem. Ja raczej stawiam na Kramnika, jestem jego fanem. Leko potrafi jednak zaskakiwać i napewno będzie to ciekawy mecz.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 7:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

olkok napisał:
zgadzam się. Mecz Kramnik-Leko będzie wydarzeniem. Ja raczej stawiam na Kramnika, jestem jego fanem. Leko potrafi jednak zaskakiwać i napewno będzie to ciekawy mecz.

Sądze że Kramnik jest troche lepszy od Leko. Napewno Leko nie zazkoczy Kranika przecież , Kranik tez nie leniuchuje i będzie gotowy Smile

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 03, 2004 7:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jednym z elementów przygotowania Kramnika do meczu jest przeglądanie partii publikowanych na świecie ( 1000-1500/tydz.!) Napewno nie raz podczas swojej partii "pamiętał" właściwe posunięcie..
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lip 05, 2004 1:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Raczej nie przegląda aż tylu partii, bo to byłoby fizycznie niemożliwe. Chyba musi się ograniczać do tych, które odpowiadają jego repertuarowi debiutowemu. Ja też jestem fanem Kramnika.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lip 05, 2004 10:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
Raczej nie przegląda aż tylu partii, bo to byłoby fizycznie niemożliwe. Chyba musi się ograniczać do tych, które odpowiadają jego repertuarowi debiutowemu. Ja też jestem fanem Kramnika.

Jeśli ktoś coś przegląda, to raczej jego analitycy, a jemu podrzucą tylko wartościowe partie. Oczywiscie, to tylko moje zdanie i mogę się mylić.
Co do ilości, to bez wątpienia przeglądnie ich wiecej niż Ty czy ja. Szachisci z dużym doświadczeniem czytają partie jak gazetę, a szachownica tylko by ich spowalniała Smile)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 7:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pewnie masz rację. Jak ostatnio poszukiwałem niektórych wariantów w obronie sycylijskiej, to odpowiednie zapisy partii też czytałem "jak gazety", bez rozstawiania na szachownicy. Po prostu pamiętałem, jakie ruchy doprowadzają do pozycji których szukałem. Oczywiście, moja zdolność kojarzenia kończyła się gdzieś po kilkunastu ruchach obu stron.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 10:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jest kilka metod, aby wytrenować widzenie pozycji w głowie. Są one przedstawione w ksiażkach Kotowa i w "Programie Szkolenia Szachistów na II kategorię" Goleniszczewa. Jedną z metod którą stosuje mój syn, jest czytanie partii i rysowanie diagramów co kilka posunięć. Sprawa wydaje sie prosta, jednak w rzeczywistości to dość trudne i wymaga dużej koncentracji. Sam też tego próbowałem i byłem niemile zaskoczony faktem, że nie potrafię odtworzyć pozycji po przeczytaniu 5 posunięć. Bez problemów "odtwarzałem" miejsca na szachownicy, gdzie "coś się dzieje", jednak miałem problemy z pionkami i figurami stojącymi na "uboczu". Wielkim problemem jest dla mnie odtworzenie pozycji po serii wymian. Dzieki temu znalazłem odpowiedź na pytanie, skąd się biorą moje przeoczenia w liczonych wariantach...
Polecam wypróbowanie tej metody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 12:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobra metoda, ale bardzo czasochłonna Confused.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 1 z 3