Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

IV turniej forumowiczów? - Rozważania
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Czy IV turniej forumowiczów powinien się odbyć?
Oczywiście, nie możemy bez niego żyć
86%
 86%  [ 13 ]
Nie, wszystko - tylko nie to!
13%
 13%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 15

Autor Wiadomość
don Pablo
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 2:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Więc przedstawię moje zdanie:
-tempo - 1h+10
-system - szwajcarski
Jeśli chodzi o selekcję, to niech Rada Starszych zadecyduje, kto może grać, a kto nie.
Oraz, chciałbym się zgłosić do pomocy Mateuszowi przy stronie!
Tyle ode mnie. Smile Jakby co, to służę pomocą Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

guti
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 28, 2008 8:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja chętnie sobie poczekam na IV edycję, mam nadzieję, że będzie już niedługo. Smile Hehe. Nadchodzi bestia. Cierpliwa i pewna siebie.

P.S. Pozdrawiam i mam nadzieję, że warunki kwalifikacyjne nie będą eliminowały nowych forumowiczów. Twisted Evil

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 6:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Właściwie, to można już rozpocząć zapisy. Nie będziemy tracić czasu w przyszłym roku.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 7:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja zgłaszam wobec tego chęć udziału w takowym turnieju Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 8:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Według ankiety, to może być 13+ chętnych.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

andy146
Nowy

PostWysłany: Pią Sty 02, 2009 8:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam.

Ja również chętnie bym zagrał jeśli można.
Powrót do góry

Słoń
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sob Sty 03, 2009 1:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja też się zgłaszam, ale nie na bank, bo nie wiem jak będzie u mnie z internetem.

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 12:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jako p.o. prowadzącego III powolniaka (z byczego nadania), wtrącę swoje 3 grosze.

Cytat:
A ja chętnie sobie poczekam na IV edycję, mam nadzieję, że będzie już niedługo. Smile Hehe. Nadchodzi bestia. Cierpliwa i pewna siebie.

P.S. Pozdrawiam i mam nadzieję, że warunki kwalifikacyjne nie będą eliminowały nowych forumowiczów. Twisted Evil

III powolniak kończy się na początku marca. Sugerowałbym co najmniej miesięczną przerwę, może dłuższą - tak by można było zregenerować siły, nabrać ochoty do gry. Zatem start nastąpił by około kwietnia. Słowem, osoby zgłaszające kandydaturę dziś, mają sporo czasu na przemyślenia...

Warunki kwalifikacyjne... Bardzo trudny orzech do zgryzienia. Ale one muszą być, jeśli nie chcemy festiwalu rezygnacji. Oczywiście, w bieżącej edycji rezygnowali także stali bywalcy forum. Ale jeśli można ograniczyć ryzyko, to należy to uczynić. W związku z tym sugerowałbym, by osoby bliżej nieznane forumowej społeczności, praktycznie nie piszące i odwiedzające forum od święta, nie miały możliwości wzięcia udziału w IV edycji. To ostre podejście, ale trzeba moim zdaniem spróbować - inaczej możemy być pewni, że kolejny turniej ponownie ukończy 50 % składu. Niestety, jak ustawić poprzeczki itd. - problem bardzo trudny. Więc najprostszym rozwiązaniem byłaby prośba do potencjalnie zainteresowanych "nowych" użytkowników - piszcie jak najwięcej, udzielajcie się, pomagajcie. Pozwólcie się poznać. Wtedy nie powinno być żadnych sprzeciwów i wątpliwości. Jeśli natomiast pojawi się użytkownik z nowym kontem i jednym postem na koncie, obawiam się, że będzie trzeba mu podziękować. Sprawa wymaga porządnej dyskusji!

Cytat:
Właściwie, to można już rozpocząć zapisy. Nie będziemy tracić czasu w przyszłym roku.

Mimo wszystko wstrzymałbym się do zakończenia III powolniaka. Deklaracje mile widziane, zapisy oficjalne może na 2 tygodnie przed - takie jest moje skromne zdanie.

Małe porównanie zgłaszających, by zilustrować tezę powyżej:
Zwariowany_mszak - 273 posty, zarejestrowany w lipcu 2007
Andy146 - 3 posty, zarejestrowany w grudniu 2007
Kto cieszy się większym zaufaniem? Osoba, która częściej się udziela i o której coś wiemy.

Cytat:
Ja też się zgłaszam, ale nie na bank, bo nie wiem jak będzie u mnie z internetem.

Otóż to. Nie wiadomo, co będzie za 3 miesiące, zatem z zapisami poczekajmy.

Proponowałbym odbyć małą debatę na temat zgłoszeń. Jakie jest zdanie forumowiczów? Niech gra, kto chce, czy może selekcja musi być? Jeśli tak - to jaka?

andy146
Nowy

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 1:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:

Małe porównanie zgłaszających, by zilustrować tezę powyżej:
Zwariowany_mszak - 273 posty, zarejestrowany w lipcu 2007
Andy146 - 3 posty, zarejestrowany w grudniu 2007
Kto cieszy się większym zaufaniem? Osoba, która częściej się udziela i o której coś wiemy.

Witam.
Zostałem podany jako przykład, więc dołożę swoje trzy grosze do dyskusji.
To że ktoś nie udziela się na forum to jeszcze o niczym nie świadczy, może być równie solidnym zawodnikiem w turnieju jak i stały bywalec. Zresztą forum czytam dość często, no ale jakoś nie za bardzo reaguję na odpowiedzi. Zresztą czasami jak widzę dyskusje o wyższości Sycylijskiej nad Francuską, to nie ma co reagować gdyż De Gustibus... Jeśli chodzi o rezygnacje z turniejów to też nigdy nie wiadomo kto dlaczego rezygnuje, prawda? Czasem może być to kaprys, a w innym wypadku dłuższy pobyt w szpitalu, więc trudno chyba jednoznacznie oceniać.
A może zamiast filtrować graczy ze względu na liczbę postów na forum, to może Panowie organizatorzy przyjmiecie system rankingowy, grają wszyscy od rankingu, np. 1600? Wtedy też bym się nie załapał, ale metoda selekcji byłaby dla mnie bardziej logiczna i żal mniejszy Smile
Jeśli ma ktoś ochotę ze mną pograć i mnie ocenić to służę swoją osobą Smile Mój NN na FICS: uglyandy, ewentualny jabber do kontaktu ugly.andy@gmail.com. Dla jasności: w OTB mam czwórkę, choć często słyszę że gram ponoć z siłą między 3 i 2.
Pozdrawiam
Powrót do góry

Kaczmar
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 1:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Niech gra, kto chce, czy może selekcja musi być? Jeśli tak - to jaka?

W przypadku gdy byłby to szwajcar albo system pucharowy (dwumecz + ewentualna dogrywka) to z selekcji wstępnej bym zrezygnował - sam system robi za selekcję. W szwajcarze ten kto nie zagra daje walkowera i nie jest brany pod uwagę w kolejnej rundzie. W pucharowym odpada i po zawodniku. W przypaku turnieju kołowego zgadzam się, że selekcja musi być.
Powrót do góry

Słoń
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 1:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jakaś selekcja powinna być, przecież może się zarejestrować ktoś, kto nie rozumie ruchu pionka i położyć turniej. Ale sądzę, że od 50, no może 100 postów można już ocenić, kogo można przyjąć. Mnie chyba można, nie Wink

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 1:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja bym Wam dał na miejscu tpp za te teksty o liczbie postów na forum jako kryterium Smile. Już widzę oczyma wyobraźni jak wszyscy nowi na siłę nabijają posty, żeby uzyskać wymaganą ilość Smile. Najsprawiedliwiej dać każdemu szansę, kto ma ochotę zagrać, o ile nie było z nim wcześniejszych problemów... I to niezależnie od siły gry Smile. A tak na marginesie - mnie byście przyjęli do turnieju ? Very Happy

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 2:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
To że ktoś nie udziela się na forum to jeszcze o niczym nie świadczy, może być równie solidnym zawodnikiem w turnieju jak i stały bywalec.

Naturalnie. Jednak pozostaje przy tym zupełnie dla grających obcy, więc czemu mieliby założyć, że będzie solidny? Że nie wypaczy turnieju nagłą rezygnacją? To kwestia zaufania, a to jest większe w stosunku do kogoś, kto na forum od czasu do czasu się pojawi, nie jest człowiekiem z buszu.

Cytat:
Zresztą czasami jak widzę dyskusje o wyższości Sycylijskiej nad Francuską, to nie ma co reagować gdyż De Gustibus...

To dość wygodne podejście, powoduje niestety tylko to, że ludzie nie piszą zbyt wiele. Bo po co, skoro o gustach się nie dyskutuje? W takim razie się pytam, po co jest to forum?

Cytat:
Jeśli chodzi o rezygnacje z turniejów to też nigdy nie wiadomo kto dlaczego rezygnuje, prawda? Czasem może być to kaprys, a w innym wypadku dłuższy pobyt w szpitalu, więc trudno chyba jednoznacznie oceniać.

Jasne. Chodzi o eliminację kapryszących właśnie. Tylko łatwiej zidentyfikować potencjalny element odśrodkowy w momencie, gdy człowiek od czasu do czasu coś skrobnie...

Cytat:
A może zamiast filtrować graczy ze względu na liczbę postów na forum, to może Panowie organizatorzy przyjmiecie system rankingowy, grają wszyscy od rankingu, np. 1600? Wtedy też bym się nie załapał, ale metoda selekcji byłaby dla mnie bardziej logiczna i żal mniejszy Smile

Na przykładzie tej i następnej (petrosjana) wypowiedzi widzę, że zostałem źle zrozumiany - nie o liczbę postów chodzi, tylko o konkretne udzielanie się na forum. 1 post na tydzień, w miarę sensowny wystarczy. Taki Camyc zagląda tu dość rzadko, ale jak już coś napisze, to można coś z tego potu wynieść. Tak było też z keino itd. Nie ilość, a jakość (tylko nie pytać, kto bedzie decydować o tej jakości itd. bardzo proszę!). Co do rankingu zaś - pomysł chybiony. Po pierwsze, nie każdy musi mieć kategorię, a ranking FIC-owy jest niemiarodajny (np. mój trzyma się powyżej 2000 od czasu zabaw z programem, a w rzeczywistości mam 1797). Po drugie, w tym turnieju nigdy nikogo nie dyskryminowano ze względu na siłę gry i niech tak zostanie.

Cytat:
W przypadku gdy byłby to szwajcar albo system pucharowy (dwumecz + ewentualna dogrywka) to z selekcji wstępnej bym zrezygnował - sam system robi za selekcję. W szwajcarze ten kto nie zagra daje walkowera i nie jest brany pod uwagę w kolejnej rundzie. W pucharowym odpada i po zawodniku. W przypaku turnieju kołowego zgadzam się, że selekcja musi być.

To nie takie proste niestety, co jasno pokazał słynny już turniej P30 zorganizowany przez Michała95 na tym forum. Tam osoby "w czubie" zawdzięczały swą pozycję walkowerom właśnie, a punkty za darmo całkowicie wypaczyły przebieg rozgrywki. Śmiem nawet twierdzić, że walkowery są znacznie gorsze w systemie szwajcarskim, ponieważ partii jest mniej i każda połówka robi dużą różnicę. Pomijam kwestię sprawiedliwości etc. ("On dostał punkt za darmo, aja z jego przeciwnikiem przegrałem...").

Cytat:
Jakaś selekcja powinna być, przecież może się zarejestrować ktoś, kto nie rozumie ruchu pionka i położyć turniej. Ale sądzę, że od 50, no może 100 postów można już ocenić, kogo można przyjąć. Mnie chyba można, nie Wink

Równie dobrze można zapytać, czemu nie od 67,5 posta. Granicy nie da się rozsądnie ustalić. Co do Ciebie Słoniu - by obejrzeć twoje debiuty byłbym gotów iść na kolanach do Opola. Więc tak - chyba można.

Cytat:
Najsprawiedliwiej dać każdemu szansę, kto ma ochotę zagrać, o ile nie było z nim wcześniejszych problemów...

Tylko jak ocenić, czy sprawi problemy, skoro na forum nigdy niczego nie napisał, tylko zarejestrował się, aby pograć? To nie ma być turniej dla grona wzajemnego zaufania, ale też nie może być dla całkowitych anonimów.

Cytat:
I to niezależnie od siły gry

Oczywiście. Nie może być tylko tak, że grają silni, dając kopa słabszy,. Bo każdy był kiedyś słabszy i uczył się od lepszych - a Ci z nim grali, a nie odsuwali się z obrzydzeniem.

Cytat:
A tak na marginesie - mnie byście przyjęli do turnieju ? Very Happy

Czemu nie, ale gdzie Twoje oświadczenie lustracyjne?! Shocked

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 2:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
najprostszym rozwiązaniem byłaby prośba do potencjalnie zainteresowanych "nowych" użytkowników - piszcie jak najwięcej, udzielajcie się, pomagajcie. Pozwólcie się poznać. Wtedy nie powinno być żadnych sprzeciwów i wątpliwości. Jeśli natomiast pojawi się użytkownik z nowym kontem i jednym postem na koncie, obawiam się, że będzie trzeba mu podziękować
Turniej jest dla forumowiczów lecz nie dla spamerów. Dlatego nie przesadzajmy z postami, szczególnie pisaniem dla pisania. Jakość jest cenniejsza niż ilość.

don Pablo
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 4:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Problem z selekcją?
Traktujmy każdego indywidualnie! Smile
Powołajmy "komisję". Very Happy

Przypominam, iż ja będę się zajmował stroną Smile
Teraz pytania: Czy będzie podział na grupy? Jakim systemem będziecie (będziemy...?) grać? Chodzi mi o udzielenie informacji najbardziej prawdopodobnej.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 3 z 5