A ja dość starannie zestawiłem sobie cały system podobnych idei -- oczywiście, aby ułatwić sobie życie, przy tym te grupy są wystarczająco różne. Nie zamierzałem też w jakikolwiek sposób ograniczać się z powodu dostępności literatury -- po angielsku wydaje się co roku, dla każdego debiutu, nawet kilka nowych książek lub edycji starszych; wybór ogromny, wszystko aktualne. (A tu teoria zmienia się bardzo -- oczywiście, nie interesują mnie drobne zmiany ocen, przecież nie jestem Kasparowem, ale bywa tak, że niby zupełnie niewymagająca wkuwania linia okazuje się być jedną z bardziej ostrych i teoretycznych, pojawiają się też nowe, popularne warianty, które w starszych książkach były niemal pomijane itp. Mogę też dowolnie wybierać: dużo wariantów i mało analizy, mnóstwo analizy i ogólnego ukierunkowania, a mniej wariantów...).
Zapewne częściowo zestaw ma tymczasowy charakter -- na przykład z czasem mogę zrezygnować z jakiegoś "izolaka", który każe raczej unikać końcówki (a w tej chwili właśnie na naukę końcówek kładę największy nacisk). Być może kiedyś opracuję sobie odpowiedzi na poszczególne warianty sycyla zamiast po prostu ich unikać?
Tak więc mają to być debiuty o w miarę otwartym charakterze, w których teoria i precyzja nie są szczególnie krytyczne (z jednym wyjątkiem -- ale są granice odmawiania sobie przyjemności

), obracające się wokół kilku głównych, choć bardzo różnych idei (fianchetto, izolak itp.), w miarę możliwości zapewniających transpozycje z innych debiutów.
Tyle wstępu. Będzie bez konkretów -- coś się może zmienić, chodzi mi o ideę.
Czarnymi dwa półtotwarte debiuty z fianchetto gońca i jeden z nich w odwróconej wersji.
Białymi zawsze 1.e4, w tym kilka otwarć, w których występuje izolak hetmański -- to przede wszystkim strategia gry z izolakiem i potomkami, jak je nazwał Nimzowitsch, mniej krytycznej teorii.
I to obejmuje większość typowych debiutów. Z ważniejszych białymi pozostaje jeden system po 1...e5 2...Sc6 oraz (uwzględniając transpozycje) zaledwie kilka pojedynczych linii.
I trochę egzotyki, której nie da się uniknąć.
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Sob Gru 03, 2005 5:39 pm, w całości zmieniany 3 razy