| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
PawnInTheGame Nowy
|
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 11:32 pm Temat postu: Kategorie |
|
|
|
Mam pytanie. Czy jeśli jest organizowany turniej klasyfikacyjny na II i III kategorie a ja nie mam żadnej kategorii to czy jest sens brać udział w takim turnieju? czy mogę od razu zdobyć trzecią kategorie czy musze wczesniej przejsc przez piątą i czwartą?? |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 1:54 am Temat postu: |
|
|
|
Jeżeli są spełnione odpowiednie warunki, że i II kat. można zdobyć podczas tego turnieju, to tym bardziej i te słabsze  . A o tym jaką zdobędziesz zadecyduje uzyskany wynik. Przynajmniej ja to tak rozumiem, jak coś to prostować  . A decyzję o tym czy wystartować musisz sam podjąć. Zawsze warto, żeby zdobyć chociaż jakieś tam doświadczenie. Petrosjan startował w swym pierwszym turnieju jako jedyny bk i źle nie było...  . _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 7:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeśli organizator przyjmie, to startować! _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam, mam pytanko jeżeli ktoś ma kat I a na koniec turnieju wychodzi mu 2400- to liczy sie to jako 2 normy na k??? _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 9:56 am Temat postu: |
|
|
|
Tak (zakładając spełnienie innych wymagań), jednak zawsze decyduje Komisja Klasyfikacji i Rankingu PZSzach. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
bosik1999 Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 7:04 pm Temat postu: |
|
|
|
czy normy na poszczególne kategorie wygasają z upływem czasu? jak np. przez ponad rok ktoś nie zagra w turnieju rankingowanym itp. ... |
|
| Powrót do góry |
|
Kaczmar Pion

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 7:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja w swoim pierwszym turnieju (w Kołobrzegu chyba w 2004 albo 2005 roku) nie znając nawet za bardzo zasad prowadzenia zapisu zdobyłem od razu III kategorię (i do tej pory tak mi pozostało chociaż już parę razy próbowałem zdobyć IIjkę ale niestety jeszcze nie ten poziom). A kategorie przyznawane są dożywotnio. |
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 7:39 pm Temat postu: |
|
|
|
| Kaczmar napisał: | | kategorie przyznawane są dożywotnio | Normy też. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
bosik1999 Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 3:46 pm Temat postu: |
|
|
|
to zależy jeśli masz II lub niższe to ci zostaje II ale jak masz II++ (lub wyżej) to jest tak zwany ranking ruchomy także masz I to możesz mieć nawet ranking 1900 |
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Skoczek

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 4:09 pm Temat postu: |
|
|
|
Racja. Teraz zamierzam podskoczyć z V na III, i jest to w zgodzie z kodeksem szachowym. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 4:23 pm Temat postu: |
|
|
|
Dla bosika1999 i tych co nie wiedzą: - Jeżeli kategoria jest nadana dożywotnio, to znaczy, że nie może być niższa niż ta, którą posiadasz (oczywiście w czasie obecnego życia).
- "Jeżeli masz II lub niższe", to znaczy, że jak nie grasz, to masz tą kategorię co "wczoraj" (zakładając, że nie zrobiłeś "wczoraj" wyższej kategorii).
- Nie ma kategorii "II++", ale można zdobyć więcej norm niż dwie (jednak "normy ponadnormatywne" nie są brane pod uwagę).
- "ale jak masz ... (lub wyżej)"
ranking ruchomy jest niezależny od posiadanej kategorii i można mieć ruchomy ranking mając np III kategorię szachową (przykład).
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 11:40 am Temat postu: |
|
|
|
Zaczynając od zera, czyli od 1000 elo i biorąc raz udział w rankingowanym turnieju jaką kategorię można maksymalnie uzyskać? Czy np. można po sukcesie w jedynym turnieju od razu uzyskać pierwszą kat. ? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 5:23 pm Temat postu: |
|
|
|
| zwariowany_mszak napisał: | | Zaczynając od zera, czyli od 1000 elo i biorąc raz udział w rankingowanym turnieju jaką kategorię można maksymalnie uzyskać? Czy np. można po sukcesie w jedynym turnieju od razu uzyskać pierwszą kat. ? |
- Nie ma jeszcze elo 1000
- Nie ma w regulaminie ograniczeń prawnych co do poziomu kategorii
- Jeślibyś miał wynik kandydacki, to KEKiR może Ci nadać I kategorię, ale oblicz sobie jaki musiałbyś mieć wynik i z jakimi zawodnikami go uzyskać.
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|