| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
zielony24h Nowy

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2008 9:44 pm Temat postu: Metodologia treningu |
|
|
|
Witam
szukam pomocy w temacie sposobu i metodyki treningu - jestem kompletnie zielony - zaczołem studia od starej książki Pani Litmanowicz -"Szachy - podręcznik dla dzieci" wytanie z 84 roku nieco leciwe - bo dla mnie to łatwe i przyjemne ostatni kupiłem "strategię szachową" D. Bronstaina - bo niby samouczek - i tak uzbrojony w elementarną wiedzę i zapał zabrałem się do pracy czyli do gry - i tu zaczynają się schody - zaczołem regularnie przegrywać  .
Czy jest jakaś metodologia w chłonięciu wiedzy czy najlepie od razu na kurnik i trzaskać partie do upadłego ?
może literatura nie ta ? |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2008 10:57 pm Temat postu: Re: Metodologia treningu |
|
|
|
| zielony24h napisał: | zaczołem regularnie przegrywać .
|
Z za mocnymi przeciwnikami grasz, dlatego przegrywasz. Na kurniku poziom gry w pokojach rankingowych jest wysoki, gracze powyżej 1100 już jako tako grać potrafią.
Na książkach dla początkujących się nie znam, bo pierwszą książkę szachową kupiłem, gdy posiadałem już III kategorię.
Moim zdaniem początkujący powinni jak najwięcej grać(najlepiej w realu, żeby lepszy zawodnik dał kilka wskazówek), na podręczniki przyjdzie czas. |
|
| Powrót do góry |
|
Kaczmar Pion

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 6:53 am Temat postu: |
|
|
|
Na początek proponuję książkę "Kombinacje szachowe według Tarrascha" Bogdana Zerka oraz grę nawet i na kurniku tylko przy założeniu, że mamy co najmniej 30 minut na partię dla zawodnika. Po takiej partii - szczególnie przegranej należy się zastanowić co źle zostało zagrane aby nie popełnić drugi raz tego samego błędu i można grać kolejną partię. Tłuczenie krótkich partii (np. 5min na zawodnika) jednej po drugiej nic nie da a nawet może doprowadzić do tego, że nie będzie się chciało grać dłuższych parti bo tam trzeba myśleć. |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 11:25 am Temat postu: |
|
|
|
Przeszukaj forum bo ten wątek był już wielokrotnie poruszany, więc nie widzę sensu powtarzania sie. _________________ I'm a passenger |
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Skoczek

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 1:09 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | 1.b4 zostanie obalone itd. |
Tak sądzisz  _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia. |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 1:17 am Temat postu: Re: Metodologia treningu |
|
|
|
| zielony24h napisał: | Witam
szukam pomocy w temacie sposobu i metodyki treningu - jestem kompletnie zielony - zaczołem studia od starej książki Pani Litmanowicz -"Szachy - podręcznik dla dzieci" wytanie z 84 roku nieco leciwe - bo dla mnie to łatwe i przyjemne ostatni kupiłem "strategię szachową" D. Bronstaina - bo niby samouczek - i tak uzbrojony w elementarną wiedzę i zapał zabrałem się do pracy czyli do gry - i tu zaczynają się schody - zaczołem regularnie przegrywać .
Czy jest jakaś metodologia w chłonięciu wiedzy czy najlepie od razu na kurnik i trzaskać partie do upadłego ?
może literatura nie ta ? |
Dla wszystkich zelonych proponuje www.problemista.pl >> kronika nr.5
trening dla siebie i pouczyc rowniez mozna innych np: w szkole...
Obrazki mamy na 16 kartkach > czyli mala ksiazeczka szachowa >>elementarz Szachisty < tym bardziej ze za darmoche , prawie bo trzeba wydrukowac...i miec odwage otworzyc oczy ...wszystko pokazane .napisane.
Brawo dla redaktora >>problemisty z Gdanska... _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 1:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Ostatnio postanowiłem popracować troche bardziej systematycznie nad szachami
W ciągu tygodnia poświęcam 3 sesj treningowe, po 2h, a wygląda to tak:
I sesja-taktyka w postaci kombinacji z książki Pandolfinigo "chessercizes" oraz przeglądanie motywów taktycznych ze "sztuki ataku"
II sesja-to akademia Waitzkina i taki miszmasz szachowy-troche debiutów, strategii, końcówek
III sesja niedzielna zazwyczaj-analiza jednej wybranej partii z całego tygodnia. Najczęściej wybieram partie przegraną w której nie rozumiem powodu porażki
Oprócz tego gram w ciągu tygodnia 4-5 partii p20 minut dla gracza.
Na więcej nie starcza mi czasu, ale mimo to sądze, że dzięki temu siła gry wzrośnie niedługo  _________________ I'm a passenger |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 3:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Szachy traktuje w kategoriach hobby i jak do tej pory grywałem tylko sporadycznie w mało znaczących turniejach P15. Kategorii nie mam jeszcze ale może na wiosne wybiore sie na jakiś poważny turniej i wreszcie zdobęde. Prawde mówiąc to za szachy wziąłem sie tak poważniej ok rok temu. Wcześniej znałem tylko podstawy i grałem bardzo żadko. Swój ranking obiektywnie szacuje na 1300-1400 elo.
W innym wątku przeczytałem o tym jak zdobywałeś kategorie i ten nick nie jest już adekwatny bo amatorem szachów to ty już nie jesteś
Pozdrawiam i życze szczęśliwego Nowego Roku _________________ I'm a passenger |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 6:53 pm Temat postu: |
|
|
|
| GutsMuths napisał: | W innym wątku przeczytałem o tym jak zdobywałeś kategorie i ten nick nie jest już adekwatny bo amatorem szachów to ty już nie jesteś | Wątpię aby chess_amator utrzymał się z szachów  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 4:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Jestem, bylem i DO KONCA ZYCIA pozostane amatorem szachow. Bez wzgledu na to czy bede sie z nich utrzymywal czy nie (na 99% nie bede sie z nich utrzymywal). Interesuje mnie wymiar realizowania pasji, rozwijania umyslu (logiki, analizy, syntezy, planowania) oraz od czasu do czasu sportowy (rywalizacja oraz podnoszenie rankingu oraz zdobycie tytulu kiedykolwiek KM). Przy okazji jesli sie nie myle nawet MISTRZ SWIATA Max Euwe uwazal siebie za szachowego amatora!
 Przypominam, ze wraz z poziomem oraz odpowiednim postrzeganiem siebie w swiecie szachowym mozna traktowac siebie jako amatora albo jakos zawodowca. Sa "zawodowcy" z poziomem 2000-2100 i amatorzy 2300 (chociaz ten poziom to juz nieco mniej amatorow).
 Od razu mowie, ze nie traktowalem, nie traktuje i nie bede traktowal szachow jako zawodu i/lub zrodla utrzymania BEZ WZGLEDU na to jaki poziom osiagne w szachach i jakie nagrody bede w stanie zdobywac (od czasu do czasu).
Oczywiscie nie zmienia to tego, iz beda znajdowac sie nieliczne jednostki, ktore bede uwazaly, ze nie jestem amatorem szachowym (w ich rozumieniu). Jednak to nie stanowi zadnego problemu dla mnie  _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
|