| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Tomo Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2004 7:51 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Dobra metoda, ale bardzo czasochłonna . |
Wręcz przeciwnie. Wystarczy że wydrukujesz czyste tabelki 8x8 albo skorzystasz z zeszytu w kratkę ) Figur rysować nie musisz, użyj literek p, G, S itd. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2004 8:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Faktycznie. Nie wpadłem na pomysł, że kratki w zeszycie mogą oznaczac pola. Może kiedyś spróbuję tej metody  . |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2004 10:44 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | | lk85 napisał: | Dobra metoda, ale bardzo czasochłonna . |
Wręcz przeciwnie. Wystarczy że wydrukujesz czyste tabelki 8x8 albo skorzystasz z zeszytu w kratkę ) Figur rysować nie musisz, użyj literek p, G, S itd. |
Ja sobie tak zawsze przerysowuję kombinacje  |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 8:31 am Temat postu: |
|
|
|
Proste kombinacje rozwiązuję w głowie, a zeszytu z kratkami używam do aktualnego zapisu pozycji w moich partiach korespondencyjnych. To tak, żeby za każdym razem nie powtarzać wszystkich ruchów. Zamiast kratkowanego zeszytu używam też wydrukowane puste diagramy zrobione za pomocą darmowego programu ChessOle. podaję adres
http://www.chessole.de/
Nie przejmujcie się niemieckim, nawet jak ktoś nie zna tego języka (np. ja nie znam), to i tak bez problemu sobie poradzi z obsługą tego programu. Diagramy utworzone przy pomocy tego softu są zamieszczane w Przeglądzie Szachowym. Nawiasem mówiąc, szczerze polecam to czasopismo. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 2:23 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | Jest kilka metod, aby wytrenować widzenie pozycji w głowie. Są one przedstawione w ksiażkach Kotowa i w "Programie Szkolenia Szachistów na II kategorię" Goleniszczewa. Jedną z metod którą stosuje mój syn, jest czytanie partii i rysowanie diagramów co kilka posunięć. Sprawa wydaje sie prosta, jednak w rzeczywistości to dość trudne i wymaga dużej koncentracji. Sam też tego próbowałem i byłem niemile zaskoczony faktem, że nie potrafię odtworzyć pozycji po przeczytaniu 5 posunięć. Bez problemów "odtwarzałem" miejsca na szachownicy, gdzie "coś się dzieje", jednak miałem problemy z pionkami i figurami stojącymi na "uboczu". Wielkim problemem jest dla mnie odtworzenie pozycji po serii wymian. Dzieki temu znalazłem odpowiedź na pytanie, skąd się biorą moje przeoczenia w liczonych wariantach...
Polecam wypróbowanie tej metody. |
Ja kiedyś też tego próbowałem , ale udawało mi sie tylko kiedy była prosta pozycja , z trudniejszymi pozycjami nie miałem szans i sądze że większość zawodników na poziomie 3 , 2 kategorii miała by z tym problem , dlatego ja polecam komentowanie własnych partii , bo może to być świetną zabawą i zmusza nasze komórki do myślenia. I to nie musi być komentowanie partii w postaci pisemnej ale może być komentowanie w myślach  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Ostatnio zmieniony przez jania dnia Sro Lip 07, 2004 6:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 4:48 pm Temat postu: |
|
|
|
Jania przed poprawieniem swoich umiejętności gry w szachy popracuj nad rzeczą prostą... ORTOGRAFIA >KOMĘTOWANIE< - sprawdź czy aby napewno jest to napisane poprawnie.
Nie żebym się dowalał ale aż oczy bolą..
Pozdrawiam, Olkok |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 6:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| olkok napisał: | Jania przed poprawieniem swoich umiejętności gry w szachy popracuj nad rzeczą prostą... ORTOGRAFIA >KOMĘTOWANIE< - sprawdź czy aby napewno jest to napisane poprawnie.
Nie żebym się dowalał ale aż oczy bolą..
Pozdrawiam, Olkok |
Sorki zaś się zagapiłem  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 8:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Jania te "sorki" to widziałem już tu dobre parę razy
Ciekawy sposób z tym rysowaniem na kartce. Tylko czy to aby nie hamuje rozwoju tej wyobraźni szachowej? Ja staram się przestawiać wszystkie figury w pamięci, bo uważam, że tylko tak odniosę jakieś korzyści z tego w trakcie np. partii turniejowej. Może to nieraz dłużej trwa niż rysowanie i często muszę powtarzać przy jednej kombinacji to przestawianie w pamięci ale efektywność tego już zdążyłem sprawdzić. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 11:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | | Tylko czy to aby nie hamuje rozwoju tej wyobraźni szachowej? Ja staram się przestawiać wszystkie figury w pamięci, bo uważam, że tylko tak odniosę jakieś korzyści z tego w trakcie np. partii turniejowej. |
Aby narysować końcową pozycję (powstającą po określonej liczbie posunięć), musisz przestawiać figury w pamięci Inaczej nie da rady... Trzeba też dodać, że aby ćwiczenie przyniosło oczekiwane rezultaty, należy je robić regularnie.
Inne interesujące ćwiczenie, to analiza partii bez szachownicy z dużą ilością diagramów. Wraz z nabraniem wprawy, diagramów tych dajemy coraz mniej. Można też wydrukować serię różnych pozycji, obserwować przez np. 30 sek. a później z pamięci ustawić/odtworzyć pozycję na szachownicy. Na początek wybieramy pozycje proste, z małą ilością bierek, a wraz z doświadczeniem zwiększamy ich ilość i komplikujemy ich ustawienie.
P.S. Czy admin mógłby wyodrębnić część tego wątku dotyczącą liczenia wariantów i dołączyć do tematu "Technika liczenia wariantów"? |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 9:13 am Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | | Aby narysować końcową pozycję (powstającą po określonej liczbie posunięć), musisz przestawiać figury w pamięci |
No akurat moja wcześniejsza wypowiedź dotyczyła rozwiązywania kombinacji, gdzie już ma się narysowany diagram. Może za słabo to zaznaczyłem  |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 4:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Ale się wszyscy czepiacie ortografii Janii. Znam wiele osób, które walą o wiele więcej byków od niego. |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Pon Lip 12, 2004 1:01 am Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Ale się wszyscy czepiacie ortografii Janii. Znam wiele osób, które walą o wiele więcej byków od niego. |
A ja znam wiele które robią mniej błędów, no i co?? A tak w ogóle słowo ,,walą" jest chyba nie na miejscu. |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Pon Lip 12, 2004 8:59 am Temat postu: |
|
|
|
I Znowu off-topic!
Ehh, let's get down to business:
Remis 2.5-2.5 po pięciu partiach (po dwa zwycięstwa i jeden remis). Kazimdżanow jest trochę faworyzowane bo gra dzisiaj z białym kolorem ( Wszystkie partie były wygrane przez graczy z białym kolorem!)
Bardzo podoba mi się to że był tylko 1 remis. Takie szachy chętnie bym oglądał!
Tak jak wcześniej wspomniałem dziś ostatnia, 6 partia. Jeżeli zakończy się remisem to jutro jeszcze dogrywki.
Jutro znamy nowego mistrza świata FIDE!
na kogo stawiacie? Ja raczej na Adamsa. Mam kilku zawodników których bardzo lubię i on jest jednym z nich.
partię można oglądnąć na żywo na www.wcclibya2004.com/video.asp - start dziś(Poniedziałek) o 14.30. Jedyny warunek- posiadanie Realplayer'a.
Pozdrawiam, Olkok. |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Pon Lip 12, 2004 10:03 am Temat postu: |
|
|
|
| olkok napisał: | I Znowu off-topic!
Pozdrawiam, Olkok. |