Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona francuska - Rubinstein z 4...Sd7
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Lis 16, 2004 11:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
.Mam też wątpliwości co do końcowego ataku białych.Wydaje mi się , że lepsze było np 27.Hh3 Gf6 28.g5 Gg7 i raczej nie trzeba jeszcze się spieszyć z tym remisem , chociaż sytuacja jest z szansami dla obu stron.

Prawdopodobnie grający białymi był w niedoczasie, bał się ze nie zdąży z 40 posunięciem i łapał wiecznego szacha Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 17, 2004 10:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W tej partii po debiucie czarne wogóle grają trochę dziwnie(jak dla mnie przynajmniej:P). Ja bym wcześniej zagrał a6 z następnym b5.
Czekamy na następną lekcję Cool.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Lis 17, 2004 11:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
W tej partii po debiucie czarne wogóle grają trochę dziwnie(jak dla mnie przynajmniej:P). Ja bym wcześniej zagrał a6 z następnym b5.
Czekamy na następną lekcję Cool.

Chwilowo skierowałem siły na skandynawską Razz .
Ale powiedz mi: w wariancie
1.e4 e6
2.d4 d5
3.Sc3 de4
4.S:e4 Sd7
5.Sf3 Sgf6
6.S:f6 S:f6

najczęsciej spotykamy (oprócz 7.Se5 i 7.Gg5 o którym potem)
7.Gd3 (o ruchu Kasparowa 7.c3 też potem, jak popracuję nad nim)

o ktorej odpowiedzi czarnych: 7...Ge7, 7...b6, 7...c5 mówić najpierw?
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 17, 2004 11:42 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

7....Ge7.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 10:12 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
7....Ge7.

Dobra, odcinek III pt. "Jeśli chodzi o książki z teorii debiutów bądz jak czekista - ufaj ale sprawdzaj Very Happy "

1.e4 e5
2.d4 d5
3.Sc3 d:e4
4.S:e4 Sd7
5.Sf3 Sgf6
6.S:f6 S:f6
7.Gd3 Ge7

tutaj najlepsze dla białych w/g mnie 8.He2, póki co nie ujawniając swoich zamiarów. I popatrzmy co piszą w niebieskiej książce z rosyjskiej serii teoria debiutów poświęconej obronie francuskiej:

8.He2 O-O
9.Gg5 c5
10.d:c5 Ha5+
11.c3 H:c5

tutaj grający białymi podejmuje wybór co do kierunku roszady
rozpatrzę najpierw:

12.O-O-O

w książce tej jest wariant

12...Wd8 13.Se5 z oceną :"białe mają dobre perspektywy ataku na skrzydle królewskim".

Ale grający czarnymi może stwierdzić ze ta pozycja nie jest taka zła dla niego, widać np. plan Wb8, b7-b5-b4 po uprzednim h6(dlaczego h6 patrz dalej)

Tylko że nie rozpatrują tam wcale:
13.G:f6 G:f6
14.Gh7+

jeśli 14...K:h7 to 15.W:d8 G:d8 16.Hd3+

tu należałoby wykonać pracę analityczną w celu sprawdzenia czy czarne mogą z tego wyjść jako tako

jeśli 16...g6 17.H:d8 to branie pionka f2 wygląda mi niespecjalnie (17...H:f2 18.Hf6!) ale trzeba to sprawdzić, lecz 16...Hf5 nie wydaje sie lepsze , ani tym bardziej 16...f5.

jeszcze możnaby wcześniej próbować 14...Kf8 ale po 15.Ge4 chyba ***,
13...gf też mi się nie widzi, ale tu trzeba dokładnej analizy.

W każdym razie grając czarnymi trzeba być na te warianty przygotowanym i z tego co wiem niektórzy odchylają się od tego wariantu wcześniej, grając 9..Hd5. I jeszcze inne ruchy zasługują na uwagę ale będę kończył Razz

Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 11:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czyli cały ten wariant jest błędny?? Faktycznie jak białe wjadą tym hetmanem na f6 to czarne mają spore kłopoty:(. Ja wpadłem na pomysł, żeby zagrać po Hf6 He3+ i po odejściu króla na b1 lub d1 jechać hetmanem na d3 z następnym Hf5, ale koncówka powstała po tym posunięciu nie jest ciekawa dla czarnych Mad, ale mój program podaje, że najlepszym ruchem dla białych będzie Sd2 i po tym to dopiero jest fatalnie Confused. Co grać w tej sytuacji??
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 11:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Czyli cały ten wariant jest błędny?? Faktycznie jak białe wjadą tym hetmanem na f6 to czarne mają spore kłopoty:(. Ja wpadłem na pomysł, żeby zagrać po Hf6 He3+ i po odejściu króla na b1 lub d1 jechać hetmanem na d3 z następnym Hf5, ale koncówka powstała po tym posunięciu nie jest ciekawa dla czarnych Mad, ale mój program podaje, że najlepszym ruchem dla białych będzie Sd2 i po tym to dopiero jest fatalnie Confused. Co grać w tej sytuacji??

1)Nie musisz brać piona f2, choć bez piona też życie nie jest słodkie.
Natomiast po 19.Sd2 grozi Wf1 i nie jest wesoło, chyba padnie pion na f7-nie ma czasu go bronić.

2)Po szachu hetmanem z d3 trzeba popatrzeć szczegółowo na inne odpowiedzi, może coś sie znajdzie dla czarnych choć moje wrazenie nie jest dobre.

3)Tak jak mowiłem jest 9... Hd5 w celu przeszkadzania w długiej roszadzie i inne ruchy.

4)Sam zawsze grałem 7...b6 więc nie mam takiego doświadczenia w 7...Ge7 żeby szczegółowo doradzać gdzie i jak sie odchylać. Może spróbować 12...h6?

5)Wiadomo że czarnymi się gra ciężko w tym wariancie Razz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 12:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:

Na razie najlepsze co widzę żeby nie grać końcówki z pionem mniej
to 16...Hf5 17.H:d8 b6, ale też nie jest to piękne Smile 18.Sg5+ Kg6 19.h4 Gb7
żeby grać to czarnymi trzeba mieć albo bardzo dużo czasu albo wcześniej daleko przeanalizowane. Jak białymi będzie grał kamikadze to 20.h5+ Kh6
21.Sf7+ H:f7 22.Hd2+ i taka zadyma że hej.

PS. Nie , to jednak kibel dla czarnych. 20 He7 i nie wiadomo co grać czarnymi. 18...Kh6 mało lepsze niż 18.Kg6. Trzeba coś innego szukać.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 1:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No faktycznie ciężko się gra czarnymi Confused. A ten wariant z 7....b6 Twoim zdaniem jest przyjemny do gry?
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 1:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
No faktycznie ciężko się gra czarnymi Confused. A ten wariant z 7....b6 Twoim zdaniem jest przyjemny do gry?

Sam Rubinstein w tym momencie zawsze grał 7...b6, wierzę w jego wyczucie pozycji. Też nie jest to łatwy kawałek chleba bo z kolei cięzko dojśc czarnymi do c7-c5 jeśli białe zroszują krótko, bo jeśli dlugo to można poświęcić tego pionka dla szans ataku. Za to masz czas na Gb7. Pokażę dwa kluczowe moim zdaniem warianty w 7...b6 ale nie teraz bo mam pracy sporo. Spróbuj może zrehabilitować 7...Ge7 przez wzmocnienie wcześniejsze przez ten czas Idea

PS. jeszcze o 7...Ge7 : może 12...a5,
PS2. 12...Gd7 - znalazlem ostrą partię białymi grał 2525, czarnymi 2300,
pokażę potem
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 3:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mnie sie wydaje, że jedynym posunięciem, które ratuje sytuację jest 12....h6, ale po tym czarne mogą mieć kłopoty z obroną na skrzydle królewskim Crying or Very sad.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 3:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Mnie sie wydaje, że jedynym posunięciem, które ratuje sytuację jest 12....h6, ale po tym czarne mogą mieć kłopoty z obroną na skrzydle królewskim Crying or Very sad.

po 12...a5 bezpośredniego niebezpieczeństwa nie widać, natomiast wydaje mi się, że i tak w pewnym momencie białe mogą wymusić albo h6 albo g6.
Nie mam teraz czasu na analizę Sad
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 5:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale czy to 12....a5 coś konkretnego daje?
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 5:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ale czy to 12....a5 coś konkretnego daje?

Jakby nic nie dawało to bym o nim nie wspominał.
Masz hetmana na c5 a biały król chwilowo na c1,jedziesz a5-a4-a3 i osłabiasz c3,
a jak ci zatrzyma pionka to inne pola osłabi.Przy osłabionym c3 jeśli wymieni na f6 gońca za skoczka to nie masz zle. Bialy musi reagować, przeganiać hetmana z c5 albo co. Może zagrać 13.Gc2 , wtedy po 13...h6 wrzuci ewentualnie 14.h4!? , i czarne w kiblu po przyjęciu figury (np.14.. h:g5 15.h:g5 Sd5 16.Gh7+ Kh8 17.He4 z decydującym atakiem), ale bicie nie jest obowiązkowe - rób ucieczkę dla króla 14...We8 albo 14...Wd8 trzeba pomyślec gdzie lepiej. Nie mogę ci wszystkiego proponować, jak to mówią w wojsku: "Masz łeb i ... to kombinuj " Smile Nie poznasz dobrze wariantu jak sam go nie przepatrzysz wszerz i wzdluż.I rób notatki z opisami, utrwalą ci się warianty w pamięci. Zmęczyłem się i idę do domu Razz

PS. A może nie kibel po wzięciu na g5 bo 15...Sd7 ratuje? Sprawdz Chessmasterem, akurat pozycja dla niego.

PS2. A moze smialo po 13.Gc2 a4 i jeśli 14.G:f6 G:f6 15.He4 to 15...g6
i jeszcze czarne żyją póki co.

Ostatnio zmieniony przez Dzambus dnia Czw Lis 18, 2004 6:01 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 5:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

OK już dłużej nie będę Cię męczyć Wink.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2