Wysłany: Pon Gru 13, 2004 10:57 am Temat postu: 2. c3 system przeciw obronie sycylijskiej!
No wlasnie czy po e4 c5
gra ktos c3?
Jesli tak to moze moze sie pochwalic swoimi wynikami, lub spostrzezeniami? Jestem ciekaw bo chyba przezuce sie na ten system.
A moze ktos znaa jeszcze inna nieszablonowa kontrgre przecie obronie sycylijskiej ( chyba najbardziej popularnej obronie dla czarnych)
Może to śmieszne co teraz powiem, ale nie pamiętam, żebym sie kiedyś z czymś takim spotkał.
Bo c3 w sycyliskiej to raczej pozycyjny ruch,a młodzi wolą taktycznie grać. Ale ja w sycyliskiej białymi wolę 1.e4 c5 2.Sf3 i po 2...Sc6 jak i 2...d6 gram 3.Gb5. Też pozycyjna gra, ale fajniejsza
Czyli rozumiem ze wszyscy betonowo graja szablonowo!
Nie ma co co za innowacjie! Co za chec experymentów!
Coż, nie wiem czemu inni nie odpisywali, ale ja tego nie robiłem dlatego, aby nie uwikłać sie w dyskusję (brak czasu). Jeśli zaś chodzi o betony, to takim jest właśnie posunięcie c3, tyle że jest to beton kiepskiej jakości i łatwo może się rozkruszyć...
Czyli rozumiem ze wszyscy betonowo graja szablonowo!
Nie ma co co za innowacjie! Co za chec experymentów!
Coż, nie wiem czemu inni nie odpisywali, ale ja tego nie robiłem dlatego, aby nie uwikłać sie w dyskusję (brak czasu). Jeśli zaś chodzi o betony, to takim jest właśnie posunięcie c3, tyle że jest to beton kiepskiej jakości i łatwo może się rozkruszyć...
No nie przesadzajmy, to bardzo solidny debiut, i zaden beton, grywam go regularnie i mam dobre wyniki, czarne maja dwa podstawowe plany, pierwszy to 2.....d5 3.ed5 Hd5 i powstaja typowe pozycje z izolowanym pionkiem hetmanskim, ciekawie sie gra,
drugi plan to 2....Sf6 3.e5 Sd5 ten jest troche bardziej skomplikowany, ale tez powstaja ciekawe pozycje
graja ten debiut Swiesznikow, Rozentalis (napisal ksiazke o nim) Tiwiakow, Rublewski, Nisipeanu,
polecam
No nie przesadzajmy, to bardzo solidny debiut, i zaden beton, grywam go regularnie i mam dobre wyniki, czarne maja dwa podstawowe plany, pierwszy to 2.....d5 3.ed5 Hd5 i powstaja typowe pozycje z izolowanym pionkiem hetmanskim, ciekawie sie gra,
drugi plan to 2....Sf6 3.e5 Sd5 ten jest troche bardziej skomplikowany, ale tez powstaja ciekawe pozycje
graja ten debiut Swiesznikow, Rozentalis (napisal ksiazke o nim) Tiwiakow, Rublewski, Nisipeanu,
polecam
Moim zdaniem, białe mają problemy z uzyskaniem przewagi, a grając nieostrożnie można łatwo i szybko "popłynąć". Kiedyś graliśmy z kilkoma znajomymi partie tematyczne z c3 i czarnymi miałem bardzo dobry bilans, a białymi... szkoda gadać Co ciekawe, większosć z nas wolała jednak czarne
Jest to debiut dla osób, które nie lubią walczyć o inicjatywę i przewagę w debiucie.