| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:16 pm Temat postu: |
|
|
|
a partia o ktorej pewnie mowisz to Welna-Owsejewicz.
bialy mial kosmiczne elo 1700 z hakiem.byla to partia szybka a wyniki takich o niczym nie mowia. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:29 pm Temat postu: |
|
|
|
| EnderTKD napisał: | ...jakie doswiadczenie w pracy treningowej ma Twoj kolega?bo Konikowski ma akurat duze....
....2130 ma pojecie o szachach rzeczywiscie straszne....
poza tym zobacz ile takich partii po He2 wygraly biale a ile czarne.jedna jaskolka wiosny nie czyni.
graj sobie te swoje lewusy.tyle ze nigdy nie bedziesz dobrym graczem stosujac takie bzdury.
aha i jeszcze nie wypisuj glupot o graniu jakichs "silnych wariantow" (co to jest takiego panie 2000+?bo nigdy sie z takim okresleniem nie spotkalem a gram juz naprawde dlugo).kto gra pamieciowo takie warianty z encyklopedii daleko nie zajdzie bo hiszpanska czy karlsbad to nie tylko teoria ale i subtelne plany i typowe koncowki na zrozumienie i poznanie ktorych nie jednemu nie starczylo zycia.
radze poczytac troche fachowej literatury (najlepiej radzieckiej ale sa i angielskie przedklady) zamiast filozofowac i podpierac sie autorytetem 2300 .
a co tam Bielawski,Karpow,Kasparow czy nie daj Boze Konikowski...
 |
Nie mój kumpel, a doświadczenie ma dość duże by zarabiać tym na życie między innymi obalając warianty Konikowskiego. Ktoś o rankingu elo 2130 IMHO, ma pojęcie o szachach większe niż Ty... Dobrym graczem nie będę... no wystarczy mi ta 6 lokata na liście Fide okupowana przez lewaka... "Silne" warianty jakbyś nie zauważył, wziąłem w cudzysłów, co miało obrazować twoje rozumienie (wariant lewy=wariant słaby). Sam przyznajesz, że encyklopedią i statystyką daleko nie zajdziesz...a podczas analizy lewych wariantów trzeba tworzyć przyszłe plany gry... Radzę trochę poczytać i poanalizować z kimś lepszym, zamiast podpierać się autorytetem osób, które się zapewne zna jedynie z okładki(a którym lewaki też sie zdarzały)...
ale co tam Moroziewicz, Szirow, Fischer czy nie daj Boże Tal.... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:33 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| EnderTKD napisał: | ile razy Fischer zagral lewaka?czlowieku doksztalc sie.poanalizowac z silniejszym?mam w miescie zawodnika 2400 i kilku zawodnikow ok 2200 z ktorymi regularnie analizuje i gram.rozumiem ze sa slabsi od twojego 2300 ktory obala wszystkim analizy.
piszesz tez ze zawodnik 2130 ma wieksze pojecie o szachach.widze bardzo kochasz rankingi.tylko ze jesli policza mi ostatnie 2 turnieje to moj ranking bedzie znacznie wyzszy niz 2130.no i co?przybedzie mi od tych cyferek zrozumienia szachow?  |
To idź analizuj, zamiast marnować czas na dyskusję z takim ignorantem jak ja.... w czasach Fischera takim lewakiem był np. wariant wymienny Hiszpańskiej...Co do rankingów to jedyny sposób by porównać siłę gry inaczej niż w bezpośrednim pojedynku... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:51 pm Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: |
To idź analizuj, zamiast marnować czas na dyskusję z takim ignorantem jak ja.... w czasach Fischera takim lewakiem był np. wariant wymienny Hiszpańskiej... |
to jeden z popularniejszych i lepiej rozpracowanych wariantow tamtych czasow.poza tym calkowicie poprawny w przeciwienstwie do antypozycyjnego kontrgambitu albina
Co do rankingów to jedyny sposób by porównać siłę gry inaczej niż w bezpośrednim pojedynku... |
ja mowie o zrozumieniu szachow a nie sile gry
da sie to porownac rankingiem?chyba jak wejde na liste bede musial ztracic kilkadziesiat oczek zeby zejsc do poziomu zrozumienia 2130. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 4:03 pm Temat postu: |
|
|
|
| EnderTKD napisał: | to jeden z popularniejszych i lepiej rozpracowanych wariantow tamtych czasow.poza tym calkowicie poprawny w przeciwienstwie do antypozycyjnego kontrgambitu albina
|
To głownie Fischer stał u podstaw jego popularności.... dlz wcześniejszych mistrzów nie do pomyślenia było oddawać białopolaka
| EnderTKD napisał: |
da sie to porownac rankingiem?chyba jak wejde na liste bede musial ztracic kilkadziesiat oczek zeby zejsc do poziomu zrozumienia 2130. |
To ty sobie rozumiej szachy, a ja będę zwiększał siłę gry
Po za tym twoje zdania są pozbawione logiki...Najpierw rozróżniasz zrozumienie szachów od siły gry i rankingu...potem piszesz, że musisz zejśc do poziomu zrozumienia 2130....
PS na listę zwykle wchodzi się ze znacznie zawyżonym rankingiem i przez następne kilka kwartałów się traci.... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 4:08 pm Temat postu: |
|
|
|
To głownie Fischer stał u podstaw jego popularności.... dlz wcześniejszych mistrzów nie do pomyślenia było oddawać białopolaka. |
przed Fischerem wielu gralo wariant wymienny.wystarczy poczytac rosyjska "czarna serie".
Po za tym twoje zdania są pozbawione logiki...Najpierw rozróżniasz zrozumienie szachów od siły gry i rankingu...potem piszesz, że musisz zejśc do poziomu zrozumienia 2130....
PS na listę zwykle wchodzi się ze znacznie zawyżonym rankingiem i przez następne kilka kwartałów się traci.... |
nie widzisz ironii?
moze i z zawyzonym ale musial bym naprawde duzo stracic zeby zejsc do poziomu zawodnika 2130 ktory twoim zdaniem rozumie szachy lepiej ode mnie. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 4:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| EnderTKD napisał: | | Last_Knight napisał: |
To głownie Fischer stał u podstaw jego popularności.... dlz wcześniejszych mistrzów nie do pomyślenia było oddawać białopolaka. |
przed Fischerem wielu gralo wariant wymienny.wystarczy poczytac rosyjska "czarna serie".
PS na listę zwykle wchodzi się ze znacznie zawyżonym rankingiem i przez następne kilka kwartałów się traci.... |
nie widzisz ironii?
moze i z zawyzonym ale musial bym naprawde duzo stracic zeby zejsc do poziomu zawodnika 2130 ktory twoim zdaniem rozumie szachy lepiej ode mnie. |
Przed Fischerem grano wymienny, ale nie spotkał się z uznaniem.... zresztą do "niedawna" królewsko-indyjska tez była uznawana za debiut niepoprawny(czyt. lewy)
I ironii nie widzę...widzę tylko groteskę i dysortografię... a o to, że zejdziesz poniżej poziomu 2130, się nie martwię..... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 4:25 pm Temat postu: |
|
|
|
nie mam dysortografii poza tym w necie sie nie zwraca uwagi na orty.
ja sie za to nie martwie ze dojdziesz kiedykolwiek do 2300.nie martw sie nie grozi ci to.
groteska mozna nazwac twoje majaczenie-czlowieka ktory opiera sie na "autorytecie" jakiegos amatora 2300 a omija rady zawodnikow i trenerow takich jak np Karpow.graj sobie dalej swoje domki na zaskoczenie fuszerow. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 4:46 pm Temat postu: |
|
|
|
Po pierwsze- to że ktoś ma mniejszy ranking nie oznacza że jest gorszy w każdym elemencie. Ja mam 1600 i mogę być o wiele gorszy w grze środkowej, końcówkach, a np. w debiutach mogę być lepszy.
Po drugie- lewe warianty to są 1.h4 itp. a gambit budapesztański czy kontrgambit albina to są normalne dobre debiuty! |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 4:49 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Po pierwsze- to że ktoś ma mniejszy ranking nie oznacza że jest gorszy w każdym elemencie. Ja mam 1600 i mogę być o wiele gorszy w grze środkowej, końcówkach, a np. w debiutach mogę być lepszy.
Po drugie- lewe warianty to są 1.h4 itp. a gambit budapesztański czy kontrgambit albina to są normalne dobre debiuty! |
taaaa.
jeszcze z budapesztem wylecial.jak troche jeszcze pograsz z lepszymi zawodnikami to zmienisz zdanie. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 5:04 pm Temat postu: |
|
|
|
taaaa.
jeszcze z budapesztem wylecial.jak troche jeszcze pograsz z lepszymi zawodnikami to zmienisz zdanie. |
No wiesz budapesztański gra np. ten amator.... jak mu tam... o Szirow!! Może słyszałeś?? Ale on gra lewe warianty i po za tą amatorszczyznę (czyli 2700+) nie wyjdzie i nie dojdzie do twojego poziomu . Co do ortów...może trochę przesadziłem, ale niektórzy na to uwagę zwracają... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 5:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | | EnderTKD napisał: |
taaaa.
No wiesz budapesztański gra np. ten amator.... jak mu tam... o Szirow!! Może słyszałeś?? Ale on gra lewe warianty i po za tą amatorszczyznę (czyli 2700+) nie wyjdzie i nie dojdzie do twojego poziomu . Co do ortów...może trochę przesadziłem, ale niektórzy na to uwagę zwracają... |
robie malo ortow to raz.
dwa ze jestes albo glupi albo chory.jak ktos zagra 1 czy 2 razy debiut to znaczy ze jest on na stale w jego repertuarze
to by znaczylo ze kasparow gra wolzanski
co innego grac na stale pierdoly a co innego raz na ruski rok dla zaskoczenia.musisz miec synku nie wiecej niz 15 lat jesli tego nie rozumiesz |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 5:52 pm Temat postu: |
|
|
|
robie malo ortow to raz.
dwa ze jestes albo glupi albo chory.jak ktos zagra 1 czy 2 razy debiut to znaczy ze jest on na stale w jego repertuarze
to by znaczylo ze kasparow gra wolzanski
co innego grac na stale pierdoly a co innego raz na ruski rok dla zaskoczenia.musisz miec synku nie wiecej niz 15 lat jesli tego nie rozumiesz |
Mało to pojęcie względne... I masz racje Szirow żadko grywa budapesztański.... bo obok niego musi też zmieścić międzyinnymi wołżański....
PS Holender jest poprawnym debiutem?? _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 6:51 pm Temat postu: |
|
|
|
To jak jesteś taki mądry Ender to wytłumacz dlaczego budapesztański jest zły dla czarnych. Mnie sie wydaje że to nie jest złe. Jak czarne przerzucą wieżę poprzez Wa6 i Wh6 na królewskie to nie jest zbyt wesoło. |
|
| Powrót do góry |
|
|