| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
arcm.paolo Nowy
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 2:50 pm Temat postu: debiut dla początkującego |
|
|
|
Jaki jest dobry debiut dla początkującego? |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 4:56 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | Jaki jest dobry debiut dla początkującego? |
Pytanie, na które nie ma odpowiedzi. Przykładowo zagrasz e4 i masz osiem czy dziewięć "dużych" debiutów czarnych: francuską, sycylijską, rosyjską, skandynawską, Caro-Kann, Alechina, Philidora, Pirca/nowoczesną. No i 1...e5 2.Sf3 Sc6, a wtedy możesz wybrać m.in. między włoską, hiszpańską i szkocką.
Zasadniczo zaleca się debiuty otwarte. Najlepiej takie, w których można sobie jako tako poradzić, grając logicznie, na ogólnych zasadach (a nie takie, w których zła kolejność posunięć i najmniejszy brak precyzji mogą mieć fatalne skutki).
Tak więc białymi wielkiego wyboru nie masz. Wiele osób zaleca początkującym — o ile przeciwnik pozwoli — granie partii włoskiej (wł. giuoco piano — spokojna gra). Czarnymi raczej unikaj sycylijskiej (szczególnie dragona i najdorfa) — jest bardzo ciekawa i taktyczna, ale teorii od groma. No, chyba że potraktujesz grę wyłącznie treningowo  |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 9:16 am Temat postu: |
|
|
|
Interesująca jest opinia AM Dawida Bronsteina. W swojej książce pt. Strategia szachowa ( http://www.readme.pl/x_C_I__P_10957-110003.html ) udowadnia, że dla osoby początkującej dobrym debiutem jest Partia Angielska. Na początku dosyć sceptycznie podszedłem do jego opinii, ale po wczytaniu się cytowaną książkę, przyznałem mu rację. Zapraszam do lektury "Strategii szachowej", do dostania chociażby w EMPIKach. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 11:08 am Temat postu: |
|
|
|
Podpowiedz na której stronie namawia.
Dopisane
Jak reakcji brak to sam podpowiem, na 103 stronie namawia  |
|
| Powrót do góry |
|
Malekith Nowy

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie wiem czy powinieneś grać angielską. Za dużo wariantów. Powinieneś grać debiuty otwarte białymi, ale nie graj gambitu królewskiego. A czarnymi po d4 radze grać d5 albo f5. jak wolisz. |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 4:46 pm Temat postu: |
|
|
|
A i tu błąd! W angielce nie ma żadnych wariantów. Są tylko plany dostosowane do tego co się dzieje na desce. A ich wykonanie w większości przypadków nie jest obarczone koniecznością zapamiętywania dokładnej kolejności ruchów. Dla mnie osobiście to jeden z wielu plusów angielki. |
|
| Powrót do góry |
|
dlugi Nowy
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 7:35 pm Temat postu: |
|
|
|
| pooher napisał: | | A i tu błąd! W angielce nie ma żadnych wariantów. Są tylko plany dostosowane do tego co się dzieje na desce. A ich wykonanie w większości przypadków nie jest obarczone koniecznością zapamiętywania dokładnej kolejności ruchów. Dla mnie osobiście to jeden z wielu plusów angielki. |
A co powiesz na 1. c4 f5 ??Zapamiętywanie kolejności ruchów??!! Coś mi się zdje, ze uczysz się posunięc na pamięć(głupota). |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 10:30 pm Temat postu: |
|
|
|
Po f5 grasz obronę anglo-holenderską lub po prostu holenderską, jeśli zagrasz d4. Nie bardzo Cię rozumiem. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 12:18 pm Temat postu: Re: debiut dla początkującego |
|
|
|
| arcm.paolo napisał: | | Jaki jest dobry debiut dla początkującego? |
Po 1.e4 niech początkujący gra skandynawską 1...d5 Jeśli białe biorą 2.e:d5 to już nie będzie problemów z białym pionem e4, że sobie gdzieś dalej zawędruje, co dla początkującego ma swoje znaczenie. Jeśli białe nie biorą na d5 to czarne raczej mają dobrą grę.
Ja wiem że dużo osób powie po 1.e4 niech gra 1...e5 żeby się nauczyć otwartej gry. Ale żeby utrzymać czarnymi punkt e5 to już trochę trzeba umieć w szachy grać  |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 3:14 pm Temat postu: Re: debiut dla początkującego |
|
|
|
| Dzambus napisał: | | arcm.paolo napisał: | | Jaki jest dobry debiut dla początkującego? |
Po 1.e4 niech początkujący gra skandynawską 1...d5 Jeśli białe biorą 2.e:d5 to już nie będzie problemów z białym pionem e4, że sobie gdzieś dalej zawędruje, co dla początkującego ma swoje znaczenie. Jeśli białe nie biorą na d5 to czarne raczej mają dobrą grę.
Ja wiem że dużo osób powie po 1.e4 niech gra 1...e5 żeby się nauczyć otwartej gry. Ale żeby utrzymać czarnymi punkt e5 to już trochę trzeba umieć w szachy grać  | Żeby nie te uśmieszki, to pomyślałbym że Ty tak poważnie... |
|
| Powrót do góry |
|
anand Nowy

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 1:59 pm Temat postu: Re: debiut dla początkującego |
|
|
|
| Dzambus napisał: | | arcm.paolo napisał: | | Jaki jest dobry debiut dla początkującego? |
Ja wiem że dużo osób powie po 1.e4 niech gra 1...e5 żeby się nauczyć otwartej gry. Ale żeby utrzymać czarnymi punkt e5 to już trochę trzeba umieć w szachy grać  |
Właśnie o to chodzi żeby się nauczył trochę w szachy grać, moim zdaniem. _________________ "Szachy to moje życie, ale moje życie to nie tylko szachy."
A.Karpow |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 2:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Każdy proponuje co jego zdaniem powinno się grać na początku, a prawda jest taka, że wszystkiego trzeba spróbować. Na samym początku niemal każdy na 1.e4 odpowiada 1....e5 lub czasem e6.
W moim przypadku to było tak: najpierw grałem e5, potem c5, następnie e6, a obecnie d5. |
|
| Powrót do góry |
|
urzytkownik_1 Pion

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 9:11 am Temat postu: Co grac? |
|
|
|
Jestem początkującym graczem ,chciałbym się was spytać co mam grać od czego zacząść. Na białe najbardziej mi pasuj partia angielska w niej najlepiej się czuje  Przerabiałem partie włoską lecz jakoś mi nie leży ,jeśli gram z kimś np. na kurniku to są małe szanse aby zastosować wariant Evansa.  (według mnie najlepszy wariant dla tej partii)Interesuje mnie partia Hiszpańska z tym że mam do niej mieszane uczucia , po tej obronie czarnych 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Gb5 a6 4.Ga4 b5...
Jeśli chodzi o gre czarnymi to obrona sycylijska i Caro Cann ewentualnie gdy ktos idzie d4 to obrona indyjska.
Ostatnio zainteresował mnie gambit Morra czy mógłby mi ktoś coś na jego temat powiedzieć?Byłbym bardzo wdzięczny.
I jeszcze jedno czy znacie jakieś debiuty białych i czarnych dla początkującego po za tymi co wymieniłem ewentualnie jakieś warianty gry dla partii angielskiej i obrony caro cann i sycyli?
To tyle z mojej strony
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 9:39 am Temat postu: |
|
|
|
Na forum masz odpowiednie tematy dotyczące tych debiutów. Jeśli zaczynasz, to angielską odradzam. Graj 1.e4 i później, może po roku, w zależności od stylu gry możesz przejść na c4, czy d4. Ale 1.e4 jest najlepsze do nauki na początek, może i na zawsze... |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 9:46 am Temat postu: |
|
|
|
Masz nawet temat Debiut dla początkującego. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
|