| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 8:03 am Temat postu: Obrona Skandynawska |
|
|
|
Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe partie , warianty , artykuły dotyczące Obrony Skandynawskiej to prosiłbym o dawanie je tutaj lub przesłać mi je przez e-maila lub prywatną wiadomość . _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 10:41 am Temat postu: Re: Obrona Skandynawska |
|
|
|
| jania napisał: | | Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe partie , warianty , artykuły dotyczące Obrony Skandynawskiej to prosiłbym o dawanie je tutaj lub przesłać mi je przez e-maila lub prywatną wiadomość . |
Interesuje cie wariant e4 d5 ed Sf6 czy tez wyjscie hetmanem e4 d5 ed H:d5, a moze obydwa? Ja troche grywalem i jedno i drugie wiec moge cos doradzic  |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 11:24 am Temat postu: |
|
|
|
Ja bym radził tobie jania grać ten wariant z Sf6 i potem c6 lub e6. Ja preferuje raczej c6. Ten wariant jak grałem białymi zawsze działał mi na nerwy, szczególnie jak grałem z kompem  Właśnie jednym z głównych powodów, dla których przerzuciłem się na d4 był ten wariant skandynawskiej. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 12:11 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Ja bym radził tobie jania grać ten wariant z Sf6 i potem c6 lub e6. Ja preferuje raczej c6. Ten wariant jak grałem białymi zawsze działał mi na nerwy, szczególnie jak grałem z kompem Właśnie jednym z głównych powodów, dla których przerzuciłem się na d4 był ten wariant skandynawskiej. |
Tylko ze nie kazdy bedzie gral bialymi 3.c4 w tym wariancie.
Mysle ze lepsi zawodnicy na pewno zagraja takie ruchyjak 3.d4, 3.Sc3, 3.Sf3 a jest tez wariant 3.Gb5+ do ktorego czarnymi trzeba sie przygotowac bo jest skomplikowany troszke. Po 3 d4 S:d5 4 c4 trzeba sie z kolei zdecydowac gdzie odejsc skoczkiem - sa 3 mozliwosci Sf6, Sb6, Sb4  |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 2:33 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | Mnie interusują kazde warianty Po analizie postanowiłem nie grać e6 tylko c6  |
A rozpatrzyles po c6 takie mozliwosci:
1)e4 d5 2)ed Sf6 3)c4 c6 i teraz
a) 4)d4 jesli zagrasz 4... c:d5 to masz atak Panowa w obronie caro-kann
b) 4)Ha4 - czesto grali tak przeciwko mnie
Jak juz zaczynasz grac jakis debiut to nie mozesz sie tylko glownych wariantow uczyc, pamietaj o tym  |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 4:40 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | http://www.jeremysilman.com/chess_opng_anlys/archive.html
Tutaj można też coś znaleść o debiutach  |
Bardzo porzadny link podales, wlasnie nie wspominalem jeszcze o tej opcji 1)e4 d5 2)ed Sf6 3)d4 Gg4!? ale dla poczatkujacych nie polecam bo strasznie skomplikowane niektore warianty... |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2004 10:07 am Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | http://www.pzszach.org.pl/modules/Forums/viewtopic.php?t=227&start=0 Ciekawy motyw z 3... Hd6. Nawet zaczalem go czasem grywac, ale glównie gram 2...Sf6. Dalej nie bede sie zaglebial bo to nie ja jestem wzorem  |
Mysle ze dla kogos kto zaczyna przygode ze skandynawska dobrze bedzie zaczynac od e4 d5 ed H:d5 Sc3 Ha5. W tym wariancie wazne jest zeby wiedziec kiedy sie nie bac ustawienia bialych Sc3 Gd2 a kiedy sie bac
Sam mialem z tym spore problemy jak zaczynalem grywac ten wariant  |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2004 12:24 pm Temat postu: |
|
|
|
| Dzambus napisał: | Mysle ze dla kogos kto zaczyna przygode ze skandynawska dobrze bedzie zaczynac od e4 d5 ed H:d5 Sc3 Ha5. W tym wariancie wazne jest zeby wiedziec kiedy sie nie bac ustawienia bialych Sc3 Gd2 a kiedy sie bac
Sam mialem z tym spore problemy jak zaczynalem grywac ten wariant |
To dlaczego polecasz go poczatkujacemu skoro sam miales problemy Ja nie polecam na poczatku "ostrych" wyjsc hetmanem, a jedynie troche pózniej jako alternatywe do 2...Sf6. Dla mnie wlasnie ten ruch to jest cala strategia skandynawki. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2004 4:20 pm Temat postu: |
|
|
|
| arkoski napisał: | | Dzambus napisał: | Mysle ze dla kogos kto zaczyna przygode ze skandynawska dobrze bedzie zaczynac od e4 d5 ed H:d5 Sc3 Ha5. W tym wariancie wazne jest zeby wiedziec kiedy sie nie bac ustawienia bialych Sc3 Gd2 a kiedy sie bac
Sam mialem z tym spore problemy jak zaczynalem grywac ten wariant |
To dlaczego polecasz go poczatkujacemu skoro sam miales problemy Ja nie polecam na poczatku "ostrych" wyjsc hetmanem, a jedynie troche pózniej jako alternatywe do 2...Sf6. Dla mnie wlasnie ten ruch to jest cala strategia skandynawki. |
Polecam go gdyz po daniu sobie rady z tym problemem gra czarnych jest calkiem przyjemna, a co najwazniejsze przy pozycji hetmana na a5 jesli biale nie graja aktywnie, to czarne maja dobre szanse na kontratak.
Sam wygralem pare partii czarnymi w wariancie e4 d5 ed Sf6 d4 S:d5 c4 Sb4 ktory zdaje sie jest twoim ulubiomym , ale z lepszymi graczami taka strategia jest watpliwa  |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2004 1:37 pm Temat postu: |
|
|
|
| Dzambus napisał: | Sam wygralem pare partii czarnymi w wariancie e4 d5 ed Sf6 d4 S:d5 c4 Sb4 ktory zdaje sie jest twoim ulubiomym , ale z lepszymi graczami taka strategia jest watpliwa
|
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czyli uwazasz, ze caly ten wariant nie ma sensu i powinno sie go grac gorszym? I w 4 posunieciu raczej gra sie Sb6 a nie Sb4. Sb4 to slaby ruch, którego jedynym celem jest sprowokowanie hetmana do wyjscia na a4. Dlatego rzeczywiscie taktyka ta jest watpliwa przeciwko dobrym graczom jezeli Ty grasz Sb4. Dobry gracz odpowie na to bez namyslu: a3  |
|
| Powrót do góry |
|
|