| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
urzytkownik_1 Pion

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 6:48 pm Temat postu: Co po d4 ? |
|
|
|
Witam
Chciałbym się was spytać bardziej doświadczonych co mam grac czarnymi gdy białe wychodzą d4? Ja umiemiem narazie same debiuty otwarte mianowicie partia włoska , obrona rosyjska i dwoch skoczków. Aktualnie ucze sie szkockiej z książki Mirosławy Litmowicz "Debiuty szachowe A OTWARTE" |
|
| Powrót do góry |
|
herring Pion

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 6:59 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja może nie jestem graczem najwyższych lotów, ale mogę polecić:
1. ...Sf3
1. ...d5
Sam preferuję Sf3.
Do tego możesz zagrać jeszcze wg mnie ciekawe 1. ...c5 albo 1. ...f5.
Jak chcesz wiedzieć coś dalej to pytaj. Postaram się odpowiedzieć. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 8:44 pm Temat postu: |
|
|
|
1.... d5 lub e6. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 9:00 pm Temat postu: |
|
|
|
| herring napisał: | Ja może nie jestem graczem najwyższych lotów, ale mogę polecić:
1. ...Sf3
1. ...d5
Sam preferuję Sf3. | Interesujące A co na to twój rywal? Ja bym reklamował, a blitza to przegrywasz w jednym ruchu
| herring napisał: | | Jak chcesz wiedzieć coś dalej to pytaj. Postaram się odpowiedzieć. | I co, tak co posunięcie ma zadawać pytanie?
Pytam?
P.S. Nie obraź się, ale ubaw miałem po pachy jak to przeczytałem, a że humorek dopisuje, to musiałem komuś coś wytknąć  |
|
| Powrót do góry |
|
herring Pion

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 7:46 am Temat postu: |
|
|
|
Nie szkodzi. Drobny błąd  . Oczywiście chodzi o 1. ...Sf6.
A co do pytań podaj konkretny ruch a ja rozpiszę parę przykładowych wariantów. |
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Pion

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 8:09 am Temat postu: |
|
|
|
ja się nie mogę powstrzymać propozycji takiej oto:
1. d4 d6
2. c4 e5!
tzw. obrona białoruska, uwielbiam ją stosować, po 3. de5 de5 4. H:d8+ K:d8
czarne, mimo zderoszowanego króla, stoją bardzo mocno;
gra się tutaj obowiązkowo ruchy c6, f6, Ge6, Kc7, a5
pole c5 jest tutaj strategiczną placówką dla lekkich figur  |
|
| Powrót do góry |
|
urzytkownik_1 Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
Kramnik_fan Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Pion

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 4:03 pm Temat postu: |
|
|
|
| urzytkownik_1 napisał: | zwariowany_mszak wypróbuje to w praktyce zobaczymy jak się sprawdzi ale brzmi ciekawie
Ogólnie to nielubie wogóle jak ktos jedzie mi d4 białymi lub czarnymi d5 zapewne po takim wyjsciu gra ciekawa ale ja narazie gram same otwarte debiuty  |
oj, ten debiut zdecydowanie nie należy do otwartych, więc ostrożnie, skoro preferujesz otwarte:)
obrona białoruska jest głównie dla tych, którzy lubią pozycyjną grę,; w wariancie po wymianie hetmanów debiut przechodzi prosto do złożonej końcówki - z pominięciej fazy gry środkowej;
częste są tutaj długie i żmudne manewry;
sam bardzo lubię stosować tę "broń" grając czarnymi; ale jednak gdy mam białe bierki i ktoś mi próbuje zagrać białoruską, to unikam wymiany hetmanów, z obawy przed pozycyjną siłą czarnych - które mają nieco ścieśnioną pozycję, ale przez dłuższy czas nie będą miały w swym obozie żadnych słabości |
|
| Powrót do góry |
|
urzytkownik_1 Pion

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 6:54 pm Temat postu: |
|
|
|
To w takim razie co mam grac po d4 ? Jeśli narazie umiem włoska obrone dwóch skoczków rosyjską i dzisiaj zacząłem się uczyć Hiszpańskiej z ksiązki
Pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 9:40 pm Temat postu: |
|
|
|
| urzytkownik_1 napisał: | To w takim razie co mam grac po d4 ? Jeśli narazie umiem włoska obrone dwóch skoczków rosyjską i dzisiaj zacząłem się uczyć Hiszpańskiej z ksiązki
Pozdro | Szczerze? Zacznij od Obrony Słowiańskiej. Wszystko pozostałe, jest zbyt trudne dla początkującego (mam na myśli strategię i stopień komplikacji innych otwarć). |
|
| Powrót do góry |
|
urzytkownik_1 Pion

|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 11:21 am Temat postu: |
|
|
|
Czyli myślisz że Obrona Słowiańska rozwiązała by mój problem z d4? Po mimo że jest to debiut zamknięty? |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 12:42 pm Temat postu: |
|
|
|
| urzytkownik_1 napisał: | | Czyli myślisz że Obrona Słowiańska rozwiązała by mój problem z d4? Po mimo że jest to debiut zamknięty? |
Po d4 otwartego raczej nie zagrasz, co najwyżej półzamkniętego (półotwartego?) Grunfelda, ale ten na liście debiutów dla początkującego byłby chyba ostatni. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 6:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Graj h6  . Jeżeli masz większą siłę gry niż Twój przeciwnik to i tak wygrasz  . I to tyle o debiutach hehe. _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
urzytkownik_1 Pion

|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 8:20 pm Temat postu: |
|
|
|
| petrosjan napisał: | Graj h6 . Jeżeli masz większą siłę gry niż Twój przeciwnik to i tak wygrasz . I to tyle o debiutach hehe. |
To jest prawda tylko że trzeba coś zrobić żeby tą większa siłę gry osiągnąć A w tym wypadku większą przewage od debiutu otwartego ma zamknięty. |
|
| Powrót do góry |
|
|