Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

ROZMOWY turniejowe odnosnie SAMOZWANCZEGO turnieju

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 9:47 am
Temat postu: ROZMOWY turniejowe odnosnie SAMOZWANCZEGO turnieju
Odpowiedz z cytatem

Oto przebieg partii z 1szej rundy (Wolny_Ptak vs Chess_amator)
[Event "?"]
[Site "kurnik"]
[Date "2008.04.12"]
[Round "-"]
[White "wolnyptak66"]
[Black "studentmolowy"]
[Result "0-1"]
[Time "10:11:22"]
[TimeControl "3600"]
[WhiteElo "1200"]
[BlackElo "1813"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Nxd4 Bc5 5. Nf3 Nf6 6. Bg5 Bxf2+ 7. Kxf2 Nxe4+ 8. Kg1 Nxg5 9. Qe2+ Ne6 10. Qc4 d5 11. Qg4 O-O 12. Bd3 Qf6 13. Nc3 Nf4 14. Qh4 Qxh4 15. Nxh4 Nxd3 16. cxd3 Be6 17. h3 a6 18. Kh2 Rae8 19. Rhe1 Nd4 20. Rac1 c6 21. Na4 Bc8 22. Rxe8 Rxe8 23. Nc5 Re2 24. b3 g5 0-1

Arrow Mysle, ze byly 2 kluczowe momenty. Oto one:
1) wejscie w taktyke (strata pionka i mozliwosci roszady)
2) strata skoczka bez mozliwosci kontry za utracony material (+brak H na polu bitwy, wiec wynik raczej jasny)

POZYCJA nr 1: czarne zaczynaja i wygrywaja

POZYCJA nr 2: czarne zaczynaja i wygrywaja

Idea Partia byla dosc ciekawa, gdyz na kilkaset (albo moze i nawet tysiecy?!) rozegranych szkockich - zagranie 5.Sf3 zdarzylo mi sie najwyzej pare razy! Rolling Eyes
Idea Szczerze mowiac to ten atak na pozycje mojego K byl dosc paskudny, lecz wszystko bylo wyliczone i sprawdzilem czy nie przechodza sztuczki zwiazane z polem (pionem) h7. Dlatego najpierw zagralem 12...Hf6! a dopiero potem uwolnilem G z atakiem na H (co dalo przechwycenie inicjatywy i wazne uproszczenia!)
Question Nie wiem jak kolega Wolny_Ptak, ale ja jestem zadowolony z partii! Przy okazji dla "rankingowcow" --> roznica w poziomach gry nie byla tak bardzo widoczna jak wynikaloby to z rankingow! (1200 vs 1813)
Arrow PS. W 2iej rundzie mam wolny los (BYE), wiec chwile odpoczne. Przyznam, ze uczestnictwo w 3turniejach przez net - na czas od 30 do 60m na partie to dosc duze wyzwanie! Surprised Rolling Eyes

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 1