Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona Caro - Kann

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Lip 25, 2004 3:31 pm
Temat postu: Obrona Caro - Kann
Odpowiedz z cytatem

Grając białymi uwielbiam wręcz System Zamknięty w Caro - Kann , a najbardziej interesuje mnie wariant z wymianą gońca:1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Gf5 4.Gd3 G:d3 5.H:d3 itd.Niestety w większości podręczników z jakimi się zetknąłem wariant ten pomijają ,pisząc że już w pierwszej połowie 20 wieku przestano białymi grać 4. Gd3 , gdyż nie sprawia to czarnym trudności.Dla mnie jednak ważniejsze jest to , że ja czuję się znakomicie w tym wariancie niż to czy sprawia on czarnym mniejsze czy większe trudności.Interesują mnie wszelkie informacje w tym temacie i z góry dziękuję za każdą odpowiedż.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:11 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Killerr
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Lip 25, 2004 9:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

proste wymieniasz swojego bardzo dobrego gonca ale skoro czujesz sie z ta pozycja dobrze to graj to. Wariant zamkniety jest inny od klasycznego bez przepychania gdzie goniec czarnych jest o wiele silniejszy niz w zamknietej pozycji .
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 28, 2004 9:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki Killerr za komentarz.Od tak dawna gram ten wariant , że w innych partiach - oprócz francuskiej , bo tam też bardzo szybko wymieniam białego gońca - ten goniec mi prawie przeszkadza.Oczywiście żartuję bo kocham partię hiszpańską a tam nigdy go nie wymieniam.Ale wracając do Caro - Kann może poleciłbyś mi jakiś tytuł gdzie mógłbym sprawdzić swoje analizy w wariancie o którym mówimy bo jak wspominałem na ten temat znajduję tylko szczątkowe informacje. Dzięki.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:37 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 29, 2004 12:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jakim cudem Estoril we francuskiej wymieniasz białopolowego gońca? Moim marzeniem w każdej partii grając czarnymi jest wymienić go Laughing. Jak to się uda to już mam z górki Cool.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 29, 2004 8:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ik85 gońca wymieniam grając białymi.Killerr mam książkę Caro - kann Karpowa ale nie polecałbym jej nikomu.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 29, 2004 8:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ik85 gońca wymieniam oczywiście na któregoś ze skoczków w zależności od wariantu i wspomniałem o tym ze względu na pewne podobieństwo francuza do Caro - Kann w wariantach zamkniętych.Ale to wszystko pod kątem gry białymi.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Szakal
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 12:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobry jest taki wariant 1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Gf5 4.h4!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Nazgul6
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 8:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No wlasnie Kramnik tak zagral w pojedynku z Leko, ale czy daje on przewage. Pomijajac ze 3...c5 chyba wyrownuje.
Powrót do góry

Szakal
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 01, 2005 11:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nazgul6 napisał:
No wlasnie Kramnik tak zagral w pojedynku z Leko, ale czy daje on przewage. Pomijajac ze 3...c5 chyba wyrownuje.

Po 3. ... c5 to białe po 4.c3 przechodzą do Obrony Francuskiej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 1