| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 9:09 am Temat postu: Zabawy szachowe |
|
|
|
Czasami lubię sie bawić w różne ustawienia figur na szachownicy. Staram się aby te "kompozycje" były ładne, w sensie np. dużej symetriii. Wymyśliłem np. takie ustawienie, całkowicie wyrwane z kontekstu:
Ładna, symetryczna pozycja. Jest to mat. Jeżeli usuniemy gońca, a skoczki przestawimy na d6 i f6, to też jest mat. Jeżeli usuniemy tylko oba skoczki, to jest pat. Jeżeli usuniemy gońca i oba skoczki i wstawimy wieżę na e5 to jest mat - mat "krzyżowy". To była sytuacja statyczna, a teraz coś z wesołej dynamiki.
Przy dowolnym ruchu białego króla np. między polami h4-h5-h6, czarny król może jedynie kręcić się w kółko po polach: f5, e4, d5 i e6 (wokół białego gońc) w jedną lub drugą stronę. Oczywiście, takie zabawy nie mają wartości szachowej w sensie rozwijania umiejętności gry, ale tak jak zatytułowałem temat, to tylko zabawa... _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 10:42 am Temat postu: |
|
|
|
Sam to wymyśliłeś? Jeśli tak to dość ciekawy pomysł  . |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 10:54 am Temat postu: |
|
|
|
Cieszę się, że Ci się podoba ta moja "twórczość artystyczna". Tak, sam to obmyśliłem  . Czasami wieczorem, gdy już jestem w łóżku, jest cisza i spokój, to zaczynam wymyślać takie rzeczy. Zastanawiałem się, czy takiej zabawy nie możnaby stosować jako zachęty dla dzieci, aby te zainteresowały się szachami. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 2:22 pm Temat postu: |
|
|
|
ta pozycja z 1 diagramu K_M_K (symetria) jest teoretycznie niemożliwa. W jaki sposób te 2 skoczki mogą jednocześnie zaszachować? To nie znaczy, że pozycja jest zła (spójrz na temat) bo to nie muszą być poprawne pozycje.
a taki mat może się zdarzyć i nieraz na koloniach (kiedy to było!) go dawałem (ku uciesze gawiedzi) gdy przeciwnik nie chciał się poddać. Nazywaliśmy go matem królewskim
ps. Gawiedź to koledzy z sali (grupy). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
|
Co do uwagi tpp, to oczywiście zgadzam się z nią. Te moje ustawienia są fikcyjne. Zależało mi jedynie na pięknym wyglądzie. Byc może z biegiem czasu uda mi sie tworzyć jakieś ładne ustawienia, które wynikają z prawidłowych ruchów bierek. Tpp, naprawdę dawałeś takiego mata ???!!! Śliczne ustawienie !!! Jesteś artystą! _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 2:37 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | naprawdę dawałeś takiego mata ???!!! Śliczne ustawienie !!! Jesteś artystą! | Największy kłopot był w zmuszeniu króla aby wszedł "do dziury". Na początku to było łatwe, ale później (gdy wiedziano o co chodzi) to się umiejętnie broniono i były zakłady czy dam czy nie  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
wojniz Pion

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 8:17 pm Temat postu: |
|
|
|
i wygrałeś?? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2005 8:15 pm Temat postu: |
|
|
|
Przeważnie tak, później potrzebowałem poświęcać kilka figur aby "chciał" tam wejść. W przypadku gdy ich nie miałem to bywało różnie  (byłem wtedy bk i na tym macie uczyłem się koordynacji figur co jest prawie tak dobre jak mat G+S+K) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 7:59 am Temat postu: |
|
|
|
Jakos nigdy nie nauczylem sie tego : ((
Na szczescie nigdy nie bylo mi to potrzebne. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 9:21 am Temat postu: |
|
|
|
I pewnie nie będzie. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 1:46 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | I pewnie nie będzie. | Masz takie o Nim zdanie?
Ja widziałem 3 razy matowanie w partii turniejowej "na kategorię":
1. brakło czasu (matowanie na wiszącej, na 2-3 posunięcia); remis
2. brak umiejętności (uparcie dążenie do niewłaściwego rogu); remis (i opinia kibiców)
3. poprawny mat; wygrana _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Pią Lis 25, 2005 11:36 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 2:54 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | I pewnie nie będzie. |
Na pierwszej szachwnicy w lidze śląskiej seniorów, jeden zawodnik przekonał się, że umiejętność matowania skoczkiem i gońcem bywa przydatna. Zwłasza gdy przeciwnik ofiaruje wieże za twojego ostatniego piona... partia skończyła się remisem... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 9:52 am Temat postu: |
|
|
|
A oto kolejny przykład "kręciołka:
Biały król wykonuje ruchy e1-e2, a czarny król kręci się w kółko po białych polach w obrębie swojej klatki. Przy okazji, jeżeli białego króla przeniesiemy na e2, a skoczki na c7 i g7, to otrzymujemy jedną z wersji patu. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 10:02 am Temat postu: |
|
|
|
A to ustawienie dedykuję tpp  . Czarne dostają forsownego, wysoce symetrycznego pata. Startujemy z diagramu:
i po sekwencji posunięć:
1.He7+ Kd5
2.He6+ K:e6
3.Ge7 Kd5
4.Kd3 Ke6
5.Ke4 pat
dochodzimy do pozycji:
 _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 10:06 am Temat postu: |
|
|
|
Dziękuję za zadanko. Zauważyłem, że lubisz paty a może jakiś macik (wg Kodeksu celem gry jest danie Wujka mata) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|