Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tempo gry w Turnieju Forumowiczów
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  

Wybierz tempo gry w Turnieju Forumowiczów
3'+5"
14%
 14%  [ 3 ]
P'15
23%
 23%  [ 5 ]
P'20
9%
 9%  [ 2 ]
P'30
19%
 19%  [ 4 ]
10'+20"
14%
 14%  [ 3 ]
15'+20"
0%
 0%  [ 0 ]
15'+30"
9%
 9%  [ 2 ]
20'+10"
0%
 0%  [ 0 ]
20'+15"
9%
 9%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 21

Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 3:10 pm
Temat postu: Tempo gry w Turnieju Forumowiczów
Odpowiedz z cytatem

Decyzja o tempie będzie 25 września 2005
W ankiecie podałem wszystkie tempa, które pojawiły się w dyskusji.
Jest tego sporo, dlatego proponuję głosowanie. Szkoda, że nie może być ankiety z wyborem wielokrotnym.
Decyzję podejmę uwzględniając wyniki ankiety (ale to nie oznacza, że najwyższy wynik wygra).
Ankieta ma trwać 33 dni
Jak komuś tempo jest obojętne lub bedzie grał bez względu na to jakie ono będzie to może się już zapisywać: PW lub email
-----------------
Legenda:
P'x = x minut na partię dla zawodnika
x'+y" = x minut + y sekund na posunięcie

Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Czw Wrz 08, 2005 3:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 3:15 pm
Temat postu: Re: Tempo gry w Turnieju Forumowiczów
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
W ankiecie podałem wszystkie tempa, które pojawiły się w dyskusji.

O ile pamiętam, jako "minimum minimów" podałem 30+30 Razz

15+30 to był tylko przykład, w jakim kierunku należałoby pójść w stosunku do tempa ostatniego turnieju (zamiast zwiększać wyłącznie tempo bazowe) Smile

No nic, głosowałem na 15+30 --- przynajmniej spróbuję tak zagrać parę razy na Playchess.com... bo dotąd nie próbowałem (poza dwoma czy trzema grami w ramach testowania dźwięku w aplecie na Kurniku itp. No właśnie, jak nic się z dźwiękiem nie zmieni w nowej Javie, to i tak nici z gry --- w 2D w ogóle nie gram i nie grałem). Ale próby na P30 i nieco mniej to było mało przyjemne doświadczenie, niezależnie do wyniku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 3:24 pm
Temat postu: Re: Tempo gry w Turnieju Forumowiczów
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
O ile pamiętam, jako "minimum minimów" podałem 30+30 Razz
to trochę za długo. hmm chociaż podałem tempo arkoskiego Wink (ale to przymrużony blitz).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 3:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Żeby nie było to chociaż zagłosowałem na to "swoje" tempo. Wink Osobiście to w ogóle nie lubię czasu dodawanego, a to dlatego, że czas przestaje wtedy odgrywać w partii aż tak istotną rolę.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 3:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
Żeby nie było to chociaż zagłosowałem na to "swoje" tempo. Wink Osobiście to w ogóle nie lubię czasu dodawanego, a to dlatego, że czas przestaje wtedy odgrywać w partii aż tak istotną rolę.

To znaczy, że... za dużą rolę zaczyna odgrywać... no właśnie, co?
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 4:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wg mnie czas to wazny element rozgrywki czasowej. Jak ktos umie gospodarowac czasem to dobrze...jak nie to ma pecha....dlatego glosowałem na 15 minutek...moge teZ grac 10 lub ewentualnie 20.....bo jak wiecej....to zal mi oczu.....i czasu..........

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 4:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Wg mnie czas to wazny element rozgrywki czasowej. Jak ktos umie gospodarowac czasem to dobrze...jak nie to ma pecha....

Chyba miało być "rozgrywki szachowej"?

Ale o gospodarowaniu jakim czasem mówimy? Bo gospodarowanie kilkoma minutami to raczej nie jest umiejętność "szachowa". Poza tym, nawet gdyby była, to co ma wspólnego z gospodarowaniem czasem doprowadzenie do równej końcówki? Co ma wolna gra pozycyjna do gospodarowania czasem? Czy godzenie się na niemożność gry wymagającej więcej czasu to gospodarowanie czasem? No... niby tak... Laughing
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sorki....pomyliło mi sie...miało byc rozgrywki szachowej. Embarassed Wojniz Ty i przeciwnik macie tyle samo czasu wiec zawsze nalezy mowic o lepszym gospodarowaniu...

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Wojniz Ty i przeciwnik macie tyle samo czasu wiec zawsze nalezy mowic o lepszym gospodarowaniu...
O ile zauważyłem wojniz tu się (jeszcze) nie wypowiadał Cool
Przy grze "na plusa" można lepiej czasem gospodarować.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie toleruję czasów dodawanych. Moim zdaniem czasy dodawane to głupota.
Powrót do góry

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Podzielam zdanie arkoskiego... Głosowałem na 3+5'', widocznie my mistrzowie już tak mamy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 9:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W internecia (czyli w naszym przypadku) czas dodawany może wyeliminować ewentualne lagi.
W realu (na żywca) eliminuje grę chaotyczną i w przegranej pozycji (nie da się wygrać "na czas"). Również zwiększa przewagę "myślących" nad "klepiącymi". Czyli bardziej pozwala "grać w szachy". Na "Złotej Wieży" miałem przykład jak mm K.Jakubowski "uczył" rozgrywania końcówek.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 9:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem ktoś kto sie nie umie wyrobić w normalnym czasie nie zasługuje na wygraną w partii.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2005 10:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
W internecia (czyli w naszym przypadku) czas dodawany może wyeliminować ewentualne lagi.
W realu (na żywca) eliminuje grę chaotyczną i w przegranej pozycji (nie da się wygrać "na czas"). Również zwiększa przewagę "myślących" nad "klepiącymi". Czyli bardziej pozwala "grać w szachy". Na "Złotej Wieży" miałem przykład jak mm K.Jakubowski "uczył" rozgrywania końcówek.

Do tego w realu trzeba notować posunięcia...

A tak w ogóle to już dwie osoby określiły przyrost czasu jako:

- chory pomysł (ediii)
- głupotę (lk85)

Ediii niedawno "chwalił się", jak to w życiu teorii nie ruszył, lk85 natomiast co krok powtarza, jak to on słaby jest w końcówkach Wink

lk85 napisał:
Moim zdaniem ktoś kto sie nie umie wyrobić w normalnym czasie nie zasługuje na wygraną w partii.

A ktoś, kto wygrywa o kilka sekund na czas, Twoim zdaniem zasługuje? Zwycięstwa przez głupie podstawki robione pod presją czasu są wg Ciebie równie dużo warte co te wynikające z wiedzy? Zresztą przyrost czasu jest taki sam dla obu stron, zupełnie więc nie rozumiem, co ma znaczyć to "w normalnym czasie". Po prostu przyrost promuje wszechstronność, zmniejszając prawdopodobieństwo na wpół przypadkowego rozstrzygnięcia w razie dłuższej gry.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 09, 2005 8:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po to jest czas, żeby sie w nim wyrabiać. Irytuje mnie to, że powiedzmy partia jest na 10 minut, ja mam jeszcze 5 minut, przeciwnik 1 i on sie dziwi, dlaczego ja nie chcę remisu w remisowej pozycji Shocked . Gdybym wykorzystał te 4 minuty przewagi, to pewnie ja bym bez problemu wygrał, popełniłbym mniej błędów. Nie po to człowiek sie goni, żeby jego rywal myślał, myślał i myślał, a potem chciał remis bo czasu nie ma na grę Shocked .
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 6