Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona Caro-Kann

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
mikasek1992
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 05, 2006 2:04 pm
Temat postu: Obrona Caro-Kann
Odpowiedz z cytatem

czesc co sadzicie o caro can chcialbym grac to czarnymi ale niewiem jak dalsza gre kontynuowac czy moglibyscie mi tu zamiescic duzo wariantow caro can albo podac linki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Strider
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 05, 2006 3:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam. Ja bym Ci radził dużo grać i próbować różne warianty. W końcu trafisz na taki, który Ci będzie odpowiadał. Nie rozumiem po co uczyć się tych debiutów na pamięć? Wystarczy znać większość a wyszkolić się porządnie w jednym, czy w dwóch debiutach. Zagraj nieoczekiwanie, tak jak jeszcze nikt, wtedy na pewno zaskoczysz przeciwnika i odniesiesz szybkie zwycięstwo. Graj według Twojego charakteru. Ja gram agresywnie, toteż często nie analizuje niektórych oczywistych (jak po meczu się okazuje) kombinacji.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

Gaucho
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 05, 2006 3:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Caro-Kann fajny jest według mnie dla białych Smile szczególnie lubię kontynuację
1.e4 c6
2.d4 d5
3.e5 Gf5
4.g4 Gg6
5.h4 h6
6.h5 Gh7
7.e6!
ogólnie caro-kann to nic specjalnego. Lepiej graj sycylijską
Wink
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 10:54 am
Temat postu: Re: Obrona Caro-Kann
Odpowiedz z cytatem

mikasek1992 napisał:
czesc co sadzicie o caro can chcialbym grac to czarnymi ale niewiem jak dalsza gre kontynuowac czy moglibyscie mi tu zamiescic duzo wariantow caro can albo podac linki

Proponuję książkę bodajże największego fachowca od obrony C-K.: http://gambit.strefa.pl/gracarok.html

szatan21
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Maj 07, 2006 6:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gaucho a jak nie gram goniec h7 tylko d7!?... I wcale nie ma sie najgozej choc moze troche pasywnie ale z tego sie szybko wychodzi:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 9:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos mam do Ciebie taką prośbe- masz może jakieś materiały(typu jakieś strony internetowe o debiucie) dzięki którym można by było choć troche "opanować" caro-canna? Póki co gram skandynawską, czasem francuską, ale przydałby sie jeszcze jakiś debiut i myśle właśnie o caro-cann.
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 10:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jedyną konkretną rzeczą z sieci którą ci mogę polecić to strona:
1)http://www.jeremysilman.com/chess_opng_anlys/040313_the_caro_kann.html - o ataku Panowa 3.exd5

Pamiętam, że kiedyś znalazłem zgrabny pdf opisujący strukturę w Caro-kannie, ale za nic nie mogę tego znaleźć.

Książka Karpowa "Gramy Obronę Caro Kann" jest całkiem dobra, pomijając oprawę graficzną - to chyba i tak jedyna monografia o tym debiucie w języku polskim. Komentarze są naprawdę dobre. Jest jednak lepszy sposób - Ściągnij sobie np. z chessgames.com 50 parti na każdy wariant tz. 3.e5, 3. exd5, 3.Sc3 - i przejrzyj je - nawet na szybko. To naprawdę pomaga szybko załapać ogólne idee, które nie są zbyt skomplikowane. Naturalnie najlepszy będzie tu Karpow, możesz też sprawdzić partie Leko.

//Na marginesie - na forum jest wątek o Caro-Kannie, ale stoi na "średnim" poziomie (komentarze w stylu "na Caro gram 3.e5 i wygrywam" Shocked ). Mimo to w razie czego proponuję przenieść dyskusję tam - możnaby poruszyć bardziej konkretne sprawy np. dotyczące 3. exd5 - itd. Na jeden post zajęłoby to zdecydowanie za dużo miejsca//

Ogólnie polecam Caro-Kanna każdemu, nawet agresywnym graczom - pomoże on rozwinąć nowe idee i posmakować innego stylu. A być może odnaleźć to, czego naprawdę w szachch szukamy.

Pozdrawiam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 1